Avrupa'nın en yüksek binasına 5 tonluk avize

Güncelleme Tarihi:

Avrupanın en yüksek binasına 5 tonluk avize
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

AVRUPA'nın en yüksek binası olan İş Bankası'nın İstanbul Levent'teki genel müdürlük binası, girişine konulan avizeyle de bir rekora imza attı. Binanın girişine 5 tonluk iki çelik avize asıldı. Avizeler 67.5 milyar liraya mal oldu.

TÜRKİYE'nin ve Avrupa'nın en yüksek binası olan İş Bankası'nın İstanbul Levent'teki 52 katlı Genel Müdürlüğü'nün girişi için 5 ton ağırlığında ve 60 metrekare büyüklüğünde iki çelik avize hazırlandı. Binanın VIP ana girişine asılan iki avize yaklaşık 120 bin dolara (67.5 milyar lira) mal oldu.

Projesi ABD'de hazırlanan İş Bankası binasının uygulamasını yapan Türk firması Proarch'ın sahibi iç mimar Mustafa Öney, ‘‘yapılamaz korkusuyla’’ başladıkları 5 ton ağırlığındaki çelik avizeleri yapmayı başardıklarını söyledi. Binada ilginç cam işleri olduğunu belirten Mustafa Öney, ‘‘Mimar dış çizgileri ile tasarlamış. Biz tasarlanan olayı mimar gibi düşündük, çelikten bir avize camla birleşiyor. Piramitin her köşesinde kırılgan camlar var. Bilgisayar desteği, teknolojik bilgimizi kullanarak hazırladık. Bu ağırlıkta bir şey Türkiye'de ilk defa yapılıyor. İş Bankası'nın VIP Girişi'nde böyle bir sunum çok uzun süreli kalitesini sürdürecek ve konuşulacak. Bu dört mekanın projesinin Türkiye'de uygulanabilirliğinin ispatı önemliydi. Bunu yaptık’’ dedi.

İş Bankası'nın en çok görünen mekanı olacak VIP Ana Girişi, Çarşı'sı, 41'inci kattaki Resepsiyon Salonu ve bankanın içindeki kafeteryanın dışında, İş Bankası Merkez Şubesi'nin de iç mimari uygulamalarını yapacaklarını belirten Öney, Mayıs ayı ortasında tamamlanmayı planladıkları bu beş mekanın yaklaşık 5-6 milyon dolara malolacağını söyledi.

CAM TAVANLI ÇARŞI

Bu mekanlarda özellikle granit mermer, paslanmaz çelik, özel ışıklandırma, özellikli camlar, pirinç ve paslanmaz çelik gibi malzemeler kullanılıyor. Projede değişik camlar, bu camların ahşapla birleşmesi, örgü paslanmaz çelik tavanlar var. 50 mağazalı, camdan tavanlı Çarşı'nın oldukça ses getirecek bir mekan olacağı vurgulanıyor.

30 milyon dolarlık ofis tasarımı yaptı

ABD'de çizilen projeleri, aynı standartlarda, istenilen kalite düzeyinde uygulayarak 4 mekan ve İş Bankası Merkez Şube binasını hazırlayacak olan Proarch firması, bu güne kadar aralarında; Yapı Kredi Operasyon Merkezi, PhilSa, Citibank, Halk Sigorta, ToysR Us, TÜSİAD'ın Belçika'daki beş katlı ofis binası, Ortaköy Alarko Genel Müdürlük binası gibi pek çok şirketin ofis tasarımını ve uygulamasını yaptı. 1992-1999 yılları arasında Proarch firmasının ofis binaları ve bankalar için toplam iş hacmi yaklaşık 30 milyon dolara ulaştı.

ÜNLÜLERİN EVİ

1980'li yıllardan başlayarak bugüne kadar turistik tesislerden restorana, Kenzo, Gucci, Armani, Tommy Hilfiger, Mudo City gibi ünlü mağazalardan konutlara, bankalardan ilaç firmalarına sigorta şirketlerine kadar bir çok mekanın iç tasarımını yapan ve uygulayan Öney, aralarında Sakıp Sabancı, Cem Hakko, Cefi Kamhi, Dilek Sabancı, Mehmet Hotiç, Nurettin Hasman, İskender Atakan gibi bir çok ismin evlerini de dekore etti.

ÇOCUK OFİSLERİ

Daha sonra konuttan uzaklaşıp, otel ve turistik tesislere yöneldiğini belirten Mustafa Öney, 6-7 yıldızlı otel konsepti için çalışırken, Türkiye'de turizmin darbe yediğini söyledi. Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda farklı alanlara yönelen Öney, ‘‘Çok uluslu şirketlerin ofisleri gündeme geldi. İlk olarak Oyak Renault Genel Müdürlük Binası'nın tasarımı ve ugulamasını yaptım’’ dedi.

‘‘Babalarının evlerini yaptığımız çocuklarının bu kez onlar iş başına gelince ofislerini tasarladık’’ diyen Öney, Türk şirketlerinin yabancı ortakları, şirket birleşmeleri, çok uluslu şirketlerin Türkiye ofisleri, iş yerlerinin plazalara taşınması ile ofis tasarımının ön plana çıktığını söyledi.

BANKA OFİSLERİ YARIŞIYOR

Hızla gelişen bankacılık sektöründe bu anlamda çok yoğun bir rekabet yaşandığını belirten Öney, ‘‘Artık Türkiye'de şirketler rekabet ortamında, her anlamda kalite, düzgün çalışma ortamı istiyorlar. Müşteriler için de aynı şey geçerli. Ofis, işyerinin görünümü, dizaynı, düzeni artık büyük önem taşıyor. İş değiştirirken bile çalışılacak mekan öncelikli konular arasında yer alıyor’’ dedi. Bir ofisin tasarım-uygulama ve eşyaları da içine alındığında metrekaresi 500 dolarla 1500 dolar arasında değişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!