Buca çatlağı

Güncelleme Tarihi:

Buca çatlağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Projelendirilen Ticaret Merkezi, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ile Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy'u karşı karşıya getirdi.

BUCA Belediyesi'nin Şirinyer Pazaryeri'nde yaptırmayı düşündüğü Metropolitan Ticaret Merkezi, DSP'li iki belediye başkanının arasını açtı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, ‘‘rant amaçlı'' olduğunu öne sürdüğü projeyi mecliste oylatmayacağını söyledi.

Rıza gösteremeyiz

BELEDİYEYE ait arazilerin rant amaçlı kullanılmasına rıza göstermeyeceklerini belirten Piriştina, ‘‘Bu tür araziler daha çok belediyelerin temel faaliyetleri için kullanılmalı. Böyle bir aktivite merkezinin yapılmasına karşıyım'' dedi.

Bucalı'ya söz verdim

BUCA Belediye Başkanı Cemil Şeboy ise, kendi meclislerinde oy çokluğu ile kabul edilen projeyi mutlaka yapacaklarını söyledi. Şeboy, ‘‘Pazar yerinin bulunduğu alan, yıllar önce imar planında ticaret merkezi olarak ayrılmış. Bucalılara söz verdim, tutacağım'' dedi.

50 milyon dolarlık proje

40 bin metrekare alan üzerine kurulması planlanan ve 50 milyon dolara mal olması beklenen Ticaret Merkezi projesinde 1500 araçlık otopark, hastane, iş merkezi, Sport International, bowling salonu, açık futbol sahası, sinema ve tiyatro salonları yer alıyor. Projenin yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Şeboy: Vatandaş istiyor

SEÇİM döneminde projenin Piriştina tarafından onaylandığını belirten Başkan Şeboy, ‘‘4 projem vardı. Bunları yapacağıma dair söz verirken, Piriştina da yanımdaydı. O zaman dur demedi. Şimdi beni yalancı durumuna düşürüyor. Buna izin veremem. İzmir'in her yanına bilbordlara projeyi asarım, altına da Piriştina izin vermedi, özür dilerim diye yazarım'' dedi. Projenin kesinlikle rant amaçlı olmadığını vurgulayan Şeboy, ‘‘Bu rantsa, Kipa da rant. Bu proje öyle veya böyle yapılacak, çünkü vatandaş istiyor'' dedi.

Halk bölündü

ŞİRİNYER Pazaryeri'ne yapılması düşünülen Ticaret Merkezi Başkanlar kadar Buca halkını da ikiye böldü. Şirinyer'de oturan çoğu vatandaş Ticaret Merkezi yapılmasını istemiyor. Ticaret Merkezi'nin yeşil alanı yok ederek Şirinyer'in havasını değiştireceğini belirten Şirinyerliler, Ticaret Merkezine karşı. Öte yandan bazı Bucalı'lar da Ticaret Merkezi'ni büyük bir şans olarak nitelendiriyor. Buca'nın sosyal aktivitelerinin yetersiz olduğunu ve Ticaret Merkezi'nin bu açığı kapatacağını belirten vatandaşlar, ‘‘Karşıyaka'da, Alsancak'ta bu tür yerler var. Neden Buca'da olmasın? Şirinyer Parkı'na dokunulmadığı sürece Ticaret Merkezi'nin yapılmasını istiyoruz'' dedi.

Tartışma çıkmıştı

TİCARET Merkezi Projelesinin Buca Meclisi'nde onaylanması da büyük tartışmalara neden olmuştu. ANAP ve CHP Grubu projeye olumlu yaklaşmazken MHP ve DSP grupları projeyi destekledi. Uzun süren tartışmaların ardından Ticaret Merkezi oy çokluğuyla kabul edildi. Karara karşı çıkan ANAP'lı Meclis Üyesi Nermin Köksal, Buca'da nefes alacak yer kalmadığını belirterek, ‘‘Ben geçen dönem de buna karşı çıkmıştım. Sonuna kadar da karşı çıkacağım. Bu merkez tamamen rant kavgası. Ticaret Merkezi'nde dükkanlar dolarla kiraya verilecek. Hangi Bucalı buradan alışveriş yapabilir? Pazaryerini de Ticaret Merkezi'ne taşıyacaklar. Aynı işlevini nasıl sürdürecek. Yeşil alanlar bina yığını olacak. Bunu istemiyoruz'' diye tepki göstermişti. Toplantıda DSP ve MHP projeye olumlu, ANAP ve CHP ise olumsuz oy kullanmıştı.

Piriştina: Polemiğe girmem

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Cemil Şeboy ile polemiğe girmek istemediğini söyledi. Piriştina, ‘‘Bu tür projeler belediyelerin yapmaktan sorumlu olduğu görevleri arasında değil. Ayrıca, bu dönemde gerek Büyükşehir Belediyesi, gerek ilçe belediyelere ait arsaların rant tesisleri haline getirmeyeceğimizi daha önce de açıklamıştım. Belediye mülkleri alışveriş merkezi tipi projelerde kullanılmamalı. Buca'da, Şirinyer'de tüm belediye çalışmaları tamamlanır, bu arazi kalır ise belki o zaman düşünürüz. Benim, ilçe belediye başkanımla polemiğe girme gibi bir niyetim yok. Buca, için ne düşünüyorsak, Bornova, Karşıya, Güzelbahçe için de aynı şekilde hareket edeceğiz. Metropoliten Merkezi'ne de bu nedenlerle onay vermekten yana değilim.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!