Tüpgaz tesisi istemiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Tüpgaz tesisi istemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ambarlı Limanı'nın çevresindeki siteler, limanda patlayıcı LPG depolarının yapılmaması için ortak yazıyla resmi kurumlara başvurdular.

ÖZEL sektöre ait Ambarlı Limanı'nda, LPG depoları yapılmak istenmesi, limandaki diğer kuruluşlar ile çevredeki yerleşim bölgelerinde yaşayanların büyük tepkisine neden oldu.

Risk büyük

17 Ağustos sonrası, birinci derece deprem bölgesinde bulunan ve çevresinde 40 bin kişinin yaşadığı bir yerde, patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı depolanmasına karşı çıkanlar, olası bir kötü gelişmeden tesisin yapımına izin veren kişi ve kuruluşların sorumlu olacağını hatırlattılar.

Ambarlı Liman Kompleksi'ni oluşturan ortak şirketler, yaklaşık 15 bin kişinin oturduğu Marmara Evleri yönetimi, Angurya Çiftliği mevkiinde oturanlar, 12 bin kişinin yaşayacağı Marin City, Yakuplu'daki konut yapı kooperatifleri birliği, Habaş Şirketi'nin yaptırmak istediği tesisi önlemek için ortak bir yazıyla resmi kurumlara başvurdular.

Tesisin yaratacağı tehlikeyi anlatan yazı, Deniz Ulaştırma, Teknik Araştırma ve Uygulama, Afet İşleri, Milli Emlak, Çevresel Etki ve Değerlendirme ve Planlama, Çevre Kirliliğini Önleme ve Kontrol genel müdürlükleri ile İstanbul Valiliği ve konuyla ilgili bakanlıkların il müdürlüklerine gönderildi.

Liman da istemiyor

Ambarlı Limanı'ndaki şirketlerin ortak kuruluşu Altaş'ın Genel Müdürü Gürdal Karadeniz, LGP depolama tesisinin yapılmasıyla, Türkiye'nin dünyaya açılan önemli kapısı Ambarlı Limanı'nın emniyetli liman niteliğini kaybedeceğini, ayrıca risk oluşturarak tercih edilir bölge olmaktan çıkacağını söyledi.

Karadeniz, çevrede geniş bir yerleşim alanı olduğuna da dikkat çekerek, bu tür depoların sakıncalı olmayan uygun yerlere yapılması gerektiğini belirtti.

LPG tesisine karşı çıkanların ortak görüşünü yansıtan yazıda ise ‘‘ÇED olumlu raporu veya 'Çevresel etkileri önemsizdir' kararı alınmamış herhangi bir faaliyet için teşvik, onay ve ruhsat verilmemesi gerekmektedir’’ denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!