Bütçe görüşmeleri

Güncelleme Tarihi:

Bütçe görüşmeleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

DYP Grubu adına konuşan Samsun Milletvekili Kemal Kabataş, bütçeninIMF programının eki haline dönüştürüldüğünü söyledi. Bu program doğrultusunda 21 milyon çalışanın ücret ve maaş artışlarının yüzde 25'lik enflasyona endekslendiğini ifade eden Kabataş, ''Özel sektörün maaşları da kamuya göre ayarlanmaya çalışılıyor. Böylece toplusözleşmedüzeni askıya alınıyor'' dedi. Kabataş, IMF herşeye müdahale ederken, hükümetin bu programa hedef olan çalışanları muhatap almamasını da eleştirdi. DYP Bitlis Milletvekili Necati Yöndar da konuşmasında, bütçede öngörülen programın bu araçlarla yürütülmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, ''Ya yeni vergiler getireceksiniz ya da hesaplarınız hayali'' dedi. Bütçenin ekonominin gereksinimlerinden uzak, ülke gerçekleriyle bağdaşmadığını kaydeden Yöndar, ''Bu bütçe, makyajlı birbütçedir'' dedi.

Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu da FP Grubu adına yaptığı konuşmada, bütçenin borç ve faiz bütçesi olduğunu, ekonomik daralmayı hızlandıracağını söyledi. IMF'nin programının çalışanlara, emeklilere,sanayici ve ihracatçılara çok şiddetli olumsuz etkileri olacağını bildiren Karapaşaoğlu, ''Bu bütçe IMF kontrolü altında sosyal düzenimizi bozacaktır'' diye konuştu. Karapaşaoğlu, halkın tepkisini önlemek için bazı ''Anestezi önlemleri'' uygulandığını, ancak bunun dahiçbir anlamı olmadığını söyledi. FP Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, bütçeyi ''Dipsiz bir kuyu''ya benzeterek, ''Millet yıllardır bu kuyuya terini, rızkını, vergisini akıttı. Ama yine de bütçe borç batağına saplandı'' dedi. Özgün, Hazine'ye devredilen bankaların sahipleri için ne yapıldığını da sorarak, ''Bunların mal varlıklarına el konulması düşünülmüyor mu? Fatura yine millete kesildi'' diye konuştu.

ANAP Grubu'nun bütçe üzerindeki görüşlerini açıklayan İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, bütçenin şeffaflığı ön planda tuttuğunu, istikrarı hedeflediğini ve gerçek verilerle hazırlandığını söyledi. Hükümetin mali disiplin sağlanmasına yönelik programının başta IMF olmak üzere uluslararası kuruluşlar ve reyting kuruluşları tarafından çok olumlu karşılandığını kaydeden Ayaydın, bütçenin hedeflerine ulaşacağına inandığını bildirdi. Ayaydın, konuşmasında, Maliye Bakanlığı personelinin sorunlarına da değinerek, bir an önce iyileştirmelere gidilmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!