Topun ağzındaki vekil

Güncelleme Tarihi:

Topun ağzındaki vekil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

KADERİMİZİ tayin etmeleri için beş yıllık onay alan milletvekilleri, ağır eleştirilere uğramaya başladı. 18 Nisan'da İzmir'i temsilen TBMM'ye giden 24 üyemizin büyük bölümünün ‘‘sırra kadem'' bastığı inancıyayılıyor. Tehlikeli gidişin ilk sinyalleri sivil toplum örgütü diyebileceğimiz kurumlardan gelmeye başladı.

TOPUN ağzındaki ilk milletvekili ise ‘‘Kıyak Emeklilik'' tasarısına imza atan DSP'li Hasan Metin. Veteriner Odaları Birliği Başkanı iken İzmir'den aday gösterilen Metin'in, ‘‘topluma afişe edilmesi'' istendi. Öneriyi ortaya atan EBSO Meclis Üyesi Ertuğrul Doğuç oldu.

TANINMIYORLAR

İZMİRLİ milletvekillerimizin başka bir sorunu da tanınmamak. Son dönemde yapılan irdelemelerde, ‘‘İzmirli milletvekillerini sayabilir misiniz?'' sorusuna en fazla üç dört ismin ardarda sayılabileceği yorumları yapılıyor. Bu görüşe savunanlardan birisi de EBSO Meclis Başkanı Kemal Çolakoğlu ile eski Karşıyaka Belediye Başkanı Kemal Baysak.

ÇOLAKOĞLU, ‘‘Lider sultası, delege popülizmi'' sıkıntılarını yaşayan Türk siyasetinin değişmesini isterken, ‘‘24 milletvekilini sayacak arkadaş bulamıyorum. Dar bölge seçim sistemi şart'' diyor.

BAYSAK ise kötü yönetim sergilendiği inancında. Baysak, ‘‘24 milletvekilinden iki üçünü ancak hatırlarız. Çünkü vekiller milletin vekili değil. Genel başkanlar padişah gibi'' yorumu yapıyor.

İZMİR'de hemen hatırlanacak isimler birkaç dönemdir parlamentoda bulunanlar. Sümer Oral, Işılay Saygın, Işın Çelebi, Rıfat Serdaroğlu, Süha Tanık bunların arasında.

DYP'li Ufuk Söylemez geçen dönemden olması nedeniyle, Yıldırım Ulupınar ise il başkanlığı dolayısıyla biliniyor. EN çok tanınan DSP'li ise Hakan Tartan ve Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel. Üç dönemdir TBMM'de bulunan Atilla Mutman bile unutuldu. Eski İl başkanı Burhan Bıçakçıoğlu ve Hayri Diri’nin adı bile geçmiyor.

DSP'li Prof. Dr. Suat Çağlayan başka görevleri nedeniyle biliniyor. DSP'li Güler Aslan ise, ‘‘Kadınlar askere alınsın'', ‘‘MHP'li Yusuf Kırkpınar kardeşim'' sözleriyle tanındı. MHP'li Kenan Tanrıkulu, Oktay Vural ise bazı DSP'lilere göre avantajlı.

SAFFET Başaran, Hasan Metin, Kemal Vatan, Mehmet Çümen, Rahmi Sezgin, Salih Dayıoğlu, Mehmet Özcan’ı hatırllayamadı.

‘‘Milli piyango almadan büyük ikramiye çıkmaz'' diye başvurup milletvekili seçilenler olduğunu biliyoruz. O zaman da şu halk deyimi akla geliyor: ‘‘Böyle başa böyle tıraş.''

Emekliye genç desteği

CHP İl Gençlik Kolu eski Başkanı Hüseyin Akpınar, Konak İlçe Yönetim Kurulu üyesi olduktan sonra yeni bir çalışma başlattı. Cumartesi günleri üniversite ağırlıklı gençleri partide buluşturuyor. Üretken, dinamik, parti ideolojisine inanmış bir grubu, ‘‘emekli olduktan sonra siyasete atılan eski kuşakla buluşturmayı'' istiyor. Kongrelerde yaptığı konuşmalarda dikkat çeken, bazı kesimlerin de tepkisini alan Akpınar, ‘‘Son üç dönemde önseçimde aday olanlara bakın hep aynı isimler. Bu kişiler çarpışa çarpışa partide sevgisizlik çemberi yaratıldı. Bunu önlemenin yolu ise ancak yeni ve genç isimlerin katılması'' diyor.

Süha Tanık'tan aranmamaya afiş

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, ANAP Milletvekili Süha Tanık'ın ‘‘Piriştina'yı arayan bulamıyor'' eleştirisine içerlemiş. 5-6 saatlik uykuyla gün geçiren Piriştina, kuzeni Tanık'ın ‘‘tuzu kuru'' olduğunu düşünüyor. Avrupa Parlamentosu'nda görev yaptğı için zamanının büyük bölümünü yurtdışında geçiren Tanık'ın bu rahatlık içinde kendisini eleştirdiğini belirten Piriştina, espriyle karışık, ‘‘Süha, partililerinin aramamasından sıkıldığı için ilçe örgütlerine afiş asmıştır'' diyerek misillemede bulundu.

Buca istifasını vermedi

ANAP'ta istifası istenen Buca İlçe Başkanı Eyüp Muçay ve yönetim Teşkilat Başkanlığı'nın talimatını yerine getirmedi. Bu olayın İzmir'deki operasyonu hızlandıracağı konuşuluyor. Teşkilat Başkanı Sühan Özkan'ın bu amaçla İzmir'e gelmesi bekleniyor. Özkan'ın sadece Buca ilçesi değil, son günlerde gündeme gelen Karşıyaka ilçesinde de bazı değişikliklere gidebileceği belirtiliyor. Partililerin ağır eleştirilerine maruz kalan İlçe Başkanı İbrahim Sayan'ın görevden alınabileceği de konuşuluyor. İlginç bir gelişme ise Sayan'ın asker olmasına karşın Gençlik Komisyonu ikinci Başkanı olan oğlu Cüneyt Sayan'ın görevli sekretere yönelik saldırısının ardından Disiplin Kurulu'na verilmek istenmesi. Hem asker, hem parti yöneticisi. Partililerin ‘‘Sayan Holding'' adını verdikleri bu durumun ele alınacağı kulislerde ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!