Çubuklu'da Petrol Ofisi tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Çubukluda Petrol Ofisi tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamları Çubuklu'daki Petrol Ofisi Dolum Tesisleri'nin de olası bir depremde tehlike yaratacağını söylüyor. Yetkililer ise aynı görüşte değil. Onlara göre kara ürün denen mazot ve fuel oil kolay tutuşan maddeler değil. Ama ‘‘Ya tutuşursa’’ sorusuna cevap veren de yok

İzmit Depremi'nde Tüpraş'ın hasar görmesinden sonra tam kapasite çalışmaya başlayan Petrol Ofisi'nin Çubuklu'daki dolum tesisleri Beykozlular’ı korkutuyor. Tesislerin olası bir İstanbul depreminde Boğaz için önemli bir tehdit oluşturucağı düşünülüyor. Büyükşehir Belediyesi'nden bir yetkilinin çizdiği tablo karamsar: ‘‘7-7.5 şiddetindeki bir depremde burada mutlaka bir yangın çıkacak. Burası yangın çıkacağı öngörülen 450 noktadan biri ve en önemlisi. Petrol Ofisi'nin olaya ne kadar hazır olduğunu ise bilmiyoruz.’’

Petrol Ofisi'ne ait dolum tesisinin arazisinin bir parselinin Büyükşehir Belediyesi'ne, iki parselinin ise Hazine'ye ait olduğunu söyleyen Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler de tesisten endişeli. Dolum tesisinin yetki alanlarının dışında kaldığı belirten Köseler bu nedenle güvenlik tedbirlerini denetleyemediklerini söylüyor.

Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü'nden bir yetkili ise, ‘‘Burada yalnızca mazot ve fuel oil var. Bu maddeler tank boş olsa da az buharlaştıkları için tehlike yaratmıyorlar’’ şeklinde konuşuyor. Yetkili, ‘‘Depremden hemen sonra Büyükşehir Belediyesi mühendisleri tarafından tesisin zemin etüdü yapıldı. Hem tesiste hasar olmadığı hem de zeminin sağlam olduğu bildirildi’’ diyor.

Petrol Ofisi'nin Çubuklu'daki tesisleri 1960'lı yıllarda Boğaz'dan kaldırılmak istenmiş daha sonra belli bir kapasitenin altında kalmak kaydıyla bölgede kalmasına izin verilmişti.

Çubuklu ipten dönmüştü

29 Ağustos 1975. Saat 16.30 suları. Belediye gaz depolarında belirsiz bir nedenle yangın çıktı. Yangın fosfor yüklü bir motorun boşaltılması sırasında başlamıştı. Rüzgarın da etkisiyle güçlenen yangın peşpeşe patlamalara yol açtı. Petrol Ofisi'nin dolum tesislerinden yalnızca 150 metre ileride başlayan bu yangın üç ambarı da kaplayınca bölge boşaltıldı. İtfaiye ekipleri yangını sabaha karşı kontrol altına alabildi. Bu olay ışığında 15 yıl önce Çubuklu'nun ipten döndüğü söylenebilir. Her ne kadar yetkililer tehlike yok deseler de, benzin tanklarının ne kadar kolay tutuştuğu gözönüne alındığında Çubuklu'nun halen, bölge ve Boğaz'ın iki yakası için ciddi bir tehlike olduğu açık.

Yangın nasıl çıkar?

Yakıt tankı ağzına kadar doluysa yangın çıkma ihtimali yok. Yangın tehlikesi tankın yarısı boş olduğunda başlıyor.

En tehlikeli yakıtlar benzin ürünleri ve uçak yakıtı. Bunlar çabuk ve yoğun buharlaşıyor.

Tanklar metalden yapıldığından şiddetli bir sarsıntıda kıvılcım oluşuyor ve benzin buharı tutuşuyor.

Yangın sistemi sıçrama ve patlamayı engellemeye yönelik kuruluyor. Bunun için tanklar soğutuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!