2000 yılı sonuna kadar 49 şirketi satacağız

Güncelleme Tarihi:

2000 yılı sonuna kadar 49 şirketi satacağız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

ÖZELLEŞTİRME Yüksek Kurulu, Özelleştirme İdaresi portföyünde bulunan 74 kuruluşun 49'unun 2000 yılı sonuna kadar özelleştirilmesini kararlaştırdı. Devlet Bakanı Yüksel Yalova, 2000 yılında 5.3 milyar dolarlık özelleştirme ve 3.2 milyar dolarlık da nakit girişi beklediklerini söyledi.

ÖZELLEŞTİRMEDEN sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, dün toplanan Özelleştirme Yüksek Kurulu'nda (ÖYK) özelleştirmenin olanca hızıyla devam etmesinin kararlaştırıldığını bildirdi. Yalova, bu çerçevede Özelleştirme İdaresi portföyündeki 74 kuruluş sayısının, yapılacak özelleştirmelerle 2000 yılı sonunda 25'e indirilmesinin kararlaştırıldığını vurguladı. Yalova, 2000 yılında özelleştirmeden, 5.3 milyar dolarlık bir paket gelir düşündüklerini bildirdi. Yalova, bu rakamın 3.2 milyar dolarının nakit olmasını öngördüklerini, bu rakamlara Türk Telekom ve GSM'lerin özelleştirmelerinin dahil olmadığını söyledi.

Yalova, Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında yapılan ÖYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, hızlı özelleştirme kararını takiben ikinci unsur olarak, ihalelerde uygulanacak kriterlerin değerlendirildiğini ifade etti. Yalova, bu konuda ilk söylenmesi gerekenin, ihalelerde ön yeterlilik şartının kabul edilmesi olduğunu belirtti.

POAŞ, TÜPRAŞ, TELEKOM

Bu çerçevede POAŞ ihalesini kasım ortasına, muhtemelen 17 Kasım'a yetiştirmeye çalıştıklarını anlatan Yalova, şunları söyledi:

‘‘POAŞ'ın Kasım ortasında ihalesi yapılacak. Diğer işlemleri bitti. Bundan önce, bazı kuruluşların ihale kararlarını kamouyuna arzetmiştik. Tüpraş'ın halka arzı konusunda da kararlılığımız, ÖYK tarafından teyit edildi, uygun görüldü. Bir başka büyük özelleştirme hedefimiz olan Telekom konusunda, GSM'lere ilişkin, önümüzdeki bir kaç gün içinde sayın Ulaştırma bakanımız ile yapacağımız müşterek çalışma sonunda; 19 Ekim tarihinde Sayın Başbakan'ın başkanlığında yapılacak toplantıda, konuyla ilgili tüm bilgiler bir ön karar şeklinde hazırlanarak, bu toplantıda nihai karara dönüştürülmesi konusu kararlaştırıldı.’’

GSM'lerin yanı sıra Telekom'a ilişkin yeni bir kanunun TBMM'ye, Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek sunulması konusunda da, Ulaştırma Bakanı ile müşterek çalışma yapacaklarını belirten Devlet Bakanı Yalova, buna ilişkin çalışmaların da, 19 Ekim'de nihai karar haline gelmesi için hazırlık yapılmasının benisendiğini kaydetti.

Yalova, Tüpraş'ta özelleştirmenin halka arz yöntemi ile yapılacağını ve toplantıda, halka arz edilecek miktarın yüzde 20'ye yaklaşabilecek bir rakam olarak prensip kararı aldıklarını ifade etti.

TERSANE TAHSİSLERİ

Yalova, THY'nin özelleştirilmesinde de çalışmalar yapıp, sonraki toplantılara sunacaklarını, THY'nin de özelleştirilmesi kararında olduklarını bildirdi. Yalova, ‘‘17 Ağustos'taki depremde Gölcük Tersanesi önemli ölçüde hasar görmüştü. Bu çerçevede Alaybey ve Pendik tersanelerinin Milli Savunma Bakanlığı'na tahsisini ÖYK kararlaştırdı’’ dedi.

Yalova, 1998’de özelleştirme kapsamına alınan İsdemir'in, şu an için gerek mali, finansal gerek üretim yapısı itibarıyla bir an önce özelleştirilmesini düşündükleri bir kuruluş olduğunu belirtti.

Özelleştirme Yüksek Kurulu kararları

Özelleştirme İdaresi portföyündeki 74 kuruluş, 2000 yılı sonuna kadar 25'e indirilecek.

Petrol Ofisi A.Ş'nin (POAŞ) satışı için kasım ayı ortalarında yeniden ihale açılacak.

Alaybey ve Pendik tersaneleri Donanma için Milli Savunma Bakanlığı'na tahsis edilecek.

Tüpraş'ın yüzde 20'si 2000 yılının ilk çeyreğinde halka satılacak.

Özelleştirme ihalelerine katılımda bundan böyle ön yeterlilik şartı aranacak.

Türk Telekom'un satışı için hazırlanan yeni kanun tasarısı Bakanlar Kurulu'ndan sonra Meclis'e gönderilecek.

Yeni GSM lisansları için karar 19 Ekim'deki toplantıda alınacak.

THY'nin özelleştirilmesi ile ilgili çalışmalar sürüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!