Konuşan bürokrat görevden alındı

Güncelleme Tarihi:

Konuşan bürokrat görevden alındı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bir süre önce yaptığı konuşmada siyasileri sert bir dille eleştiren Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Orhan Güvenen görevinden alındı. Güvenen, DPT için, ‘‘Olmayan bir ekonomi bakanlığının sekreteryası gibi çalışıyor’’ demişti.

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Orhan Güvenen görevinden alındı. Güvenen'in görevden alınmasına ilişkin olarak önceki gün imzalanan üçlü kararname, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.

DPT Müsteşarı Orhan Güvenen, bir süre önce siyasilere dönük sert eleştiriler getirdiği konuşmasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Güvenen, düzenlediği basın toplantısında 'DPT'nin olmayan bir ekonomi bakanlığının sekretaryası gibi çalışmak durumunda kaldığını' belirterek siyasileri eleştirmiş, ancak bağlı bulunduğu Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'den övgüyle sözetmişti.

Güvenen, Bahçeli'de 'devlet adamı ciddiyeti' gördüğünü söylemişti. Ancak, Başbakan Yardımcısı Bahçeli, sözkonusu basın toplantısından sonra Güvenen'i 'muhatap' almamaya başlamış ve DPT ile olan bağlantıyı müsteşar yardımcıları aracılığıyla sürdürmeyi tercih etmişti. Ayrıca, Güvenen hakkında soruşturma açılmıştı.

SORUŞTURMA AÇILMIŞTI

DPT'de, Orhan Güvenen'in eleştiri dolu basın toplantısından önceki günlerde Müsteşar Yardımcıları Yavuz Arınsoy ve Faik Öztrak görevlerinden alınmıştı. Güvenen, yardımcılarının görevden alınması karşısında sessiz kalmakla eleştirilmişti. Ancak, Güvenen'in iki yardımcısıyla çalışmak istemediği ve bu görevden alma kararlarına karşı çıkması bir yana, uygulamadan hoşnut olduğu belirtilmişti.

Beyefendilik ettim cezalandırıldım

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Orhan Güvenen, hakkında Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca açılan soruşturma sürerken görevden alınmasının, ‘hakkaniyete ve etiğe aykırı’’ olduğunu söyledi. Güvenen, ‘‘Beyefendilik etti, cezalandırıldım’’ dedi.

Güvenen, ‘‘Eşyanın bile bir hatırı vardır. Yıllardır kullandığınız bir elbiseyi kenara koyarken bile içiniz sızlar. Ama ülkeyi yönetenlerin bana yaptığının takdirini halka bırakıyorum. Çünkü benim gerçek amirim hep halk oldu’’ diye konuştu.

10 Eylül'de, Marmara Depremi raporunu açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında siyasete ve siyasilere dönük eleştirileri sonucu hakkında soruşturma açılan Güvenen, dün ‘‘başka bir göreve atanmak üzere’’ görevden alındı. Güvenen, görevden alındığı gün, bu konudaki düşünceleri ve duygularını Hürriyet'e anlattı. Sözkonusu toplantıdaki sözlerinin altına yine imzasını atacağını vurgulayan Güvenen, görevden alınmasına giden sürecin, ‘‘sözlerinin çarpıtılmasından kaynaklandığını’’ söyledi.

İSTİFA EDECEKTİM

Güvenen'in görevden alınmasıyla ilgili düşünce ve açıklamaları şöyle:

O toplantıdan sonra televizyonlarda benim sözlerimi Sayın Başbakan'a ve Sayın Bahçeli'ye nasıl aktararak soru sorduklarını gördüm. Konuşmamın yansıyış biçimini görünce, Sayın Devlet Bahçeli'ye toplantının birbuçuk saatlik bandını gönderdim. Üzerine de bir not düştüm. Özel kalemi arayıp kendilerinden de randevu istedim. Ama cevap alamadım. Eğer randevu verselerdi ‘ayrılacağımı’ söyleyecektim.

DPT'deki toplantının yapıldığı gün Sayın Bahçeli'nin telefonları kilitlenmiş. ‘‘Genel Başkanımıza nasıl böyle söylerler’’ diye. Saygı duyduğum bir insan, bunu haketmiyordu. Görüşme yapmadan istifa etmek, protesto gibi olacaktı. Bu kişiyi ikinci kez zor durumda bırakmak anlamına gelecekti. O nedenle bekledim.

Hakkımda soruşturma açıldığını öğrenince de beklemeyi uygun gördüm. Çünkü adettir, teamüldür. Birisi hakkında soruşturma açılınca sonucuna göre beklenir,

Görevden alınışımda; ne demek istediğimden çok, bunun nasıl algılandığı daha önemli hale geldi. Bunu da Türkiye'de siyasetin yapılış biçimine bağlıyorum.

kadar, hiçbir göreve talip olmadığını, bütün görevlere çağrıldığını söyleyen Güvenen, ‘‘Hayatımda ilk kez kovuluyorum. Beyefendilik ettim, cezalandırıldım’’ dedi. Güvenen, DPT Müsteşarı olarak şimdiye kadar direnmesinin nedenini de ‘‘8. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nı bir toplum projesi olarak 21. yüzyıla, halkıma armağan etmek istiyordum. Tek arzum buydu’’ diye açıkladı.

Şehir eşkiyalarına tek başıma direndim

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Orhan Güvenen dün Resmi Gazete’de yayınlanan üçlü kararname ile görevden alınmasında, söylediklerinin çarpıtılması kadar, kendisini işlerinin önünde bir engel olarak gören kişi ve grupların da etkili olduğu imasında bulundu.

DPT Müsteşarlığı görevi sırasında, bazı çevrelerin Devlet Planlama Teşkilatı ve Yüksek Planlama Kurulu (YPK) nezdindeki ‘haksız taleplerine’’ direndiğini söyleyen Orhan Güvenen, Hürriyet’e yaptığı açıklamada ‘‘Tek başıma 2 milyar dolarlık halkın kaynağının şehir eşkiyalarının eline geçmesine engel olmuşumdur’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!