Yarışmaya Robinson aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Yarışmaya Robinson aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

CBS Televizyonu, Issız Ada yarışması için 16 katılımcı arıyor. Yarışmacılar, Borneo açıklarında bir ıssız adaya bırakılacak. Yarışmacılar, su, yiyecek ve barınak ihtiyaçlarını kendileri karşılayarak yaşam mücadelesi verecek ve sürekli kameraların önünde olacaklar.

Amerikan televizyonları daha fazla izleyici toplayabilmek için adi suç olaylarını konu alan ‘reality-showlardan’ sonra ‘reality-yarışmalara’ başlıyor. CBS televizyonu, Issız Ada yarışmasında katılacak 16 yarışmacı arıyor. Issız bir adada yaşam mücadelesi verecek olan yarışmacılar, sürekli kameralarla izlenecek. Oylama sonucu yarışmayı kazanacak kişi, 1 milyon dolar (yaklaşık 465 milyar lira) ödül kazanacak.

‘Robinson Crusoe’ ve ‘Sineklerin Tanrısı’ gibi ada romanlarının film uyarlamaları, anlaşılan artık zamane seyircilerine yetmiyor. Bu nedenle Amerikan CBS Televizyonu, reyting artırabilmek için ‘Robinson’dan esinlenerek bir yarışma programı hazırlamaya karar verdi. Programın amacı, Robinson gibi ağır yaşam koşullarına rağmen kendine bir yaşam alanı oluşturup, ‘Survivor’ olmak, yani ayakta kalmak.

BEREKETLİ ADA

Televizyon izleyicileri adada görevli 10 kameraman sayesinde katılımcıların her hareketini takip edebilecek. ‘Survivor’ programı sırasında yarışmacıların arasında balık tutma, dart atma gibi oyunlar düzenlenecek ve küçük ödüller dağıtılacak. Mesela balık yarışmasında en büyük balığı tutana ödül olarak bir şekerleme, sevgilisinin yolladığı mektup ya da ‘dokunulmazlık’ verilecek. ‘Dokunulmazlık’ ödülünü alan katılımcı, bir sonraki elemeden muaf olacak. Olağanüstü bir durumda sağlık ve kurtarma ekipleri Ada'ya ayak basacak.

Program yapımcısı Mark Burnett, ‘Sadece bir moron bu adada sağ kalamaz. Her yerde hindistancevizi ve meyve var. O kadar çok balık var ki, elinizi atmadan yakalayabilirsiniz’ diyor. Burnett, ‘Program çok maceralı geçecek, ben özellikle psikolojik boyutunu merak ediyorum. Kazananın ada toplumunun refahı için çalışması ve diğerlerinin sevdiği bir kişi olması gerekiyor. En iyi balık avcısı olaribilirsiniz, ama kaba biriyseniz oyun dışı kalırsınız.’ diyor.

Birincilik ödülü 1 milyon dolar

CBS'in Robinson Crusoe'nun öyküsünden esinlenerek hazırladığı ‘Survivor’ yarışma programı gelecek yaz döneminde yayına girecek. Yarışmaya ABD çapında özel seçilmiş 16 kişi katılacak. Katılımcılar, Borneo açıklarında tropik ormanlar, dereler ve şelalerle dolu vahşi doğaya sahip bir adaya terkedilecek. Onlardan başka adada sadece kameramanlar olacak. Katılımcılara pirinç ve bir miktar tahılın dışında çadır, uyku tulumu ya da başka ekipman verilmeyecek. Yarışmacılar, kendi imkanlarıyla su, yiyecek ve sığınak bulup, hem doğayla hem de kendileriyle mücadele ederek dayanma güçlerini test edecekler.

Yarışma 39 gün sürecek. Her üç günde bir katılımcılar toplanarak, aralarında başarısız gördükleri bir kişiyi eleyecekler. Yarışmadan son ayrılan 7 kişi ise, sona kalan iki kişi arasında seçim yapacak. Birinci gelen kişi ‘Robinson’ ilan edilip, yaşadığı sıkıntıların bedeli olarak 1 milyon dolar ödül kazanacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!