Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Bağırsaklarımda kurtlar var

18 yaşında genç bir kızım. Söylemeye çekindiğim, ama artık kurtulmak da istediğim bir sorunum var. Uzun zamandan beri benden tenya adı verilen kurtçuklar dökülüyor. Bir ara toplu halde döküldü, çok korktum. Ailemde kimsede böyle bir sorun yok. Yediğim her şeyi en az iki kez yıkarım, ama nereden geldi bilmiyorum. Bunun sebebi nedir, nasıl kurtulabilirim?

L. A. / İSTANBUL

İnsanların bağırsaklarında birkaç çeşit parazit bulunabilir. Tenya da bunlardan biridir. Halk arasında şerit olarak da adlandırılan tenya, 1-2 metre uzunluğunda tesbih dizisi gibi bir canlıdır. Her seferinde bu dizinin bir kısmı dökülebilir. Tenyanın baş kısmı düşmediği sürece sürekli olarak yaşar gider. Bir kişide birden çok tenya da bulunabilir. Tenya bir insana sindirim kanalından bulaşır. Özellikle çiğ et bulaşmada önemli bir yoldur. Tenyadan kurtulmak mümkün. Tenyalara karşı etki eden ilaçlardan uygun dozda kullanıldığı taktirde bunlar dökülebilir. Genellikle ardından müshil ilacı da kullanılarak tümünün düşürülmesi sağlanır.

Yazımın başında da belirttiğim gibi insanların bağırsaklarında birkaç çeşit parazit bulunur. Tedavi şekilleri farklı olduğu için, parazitin cinsinin doğru olarak belirlenmesi önemlidir. Bunun için de bir parça dışkıyı bir laboratuvara götürerek tahlil ettirmek yeterlidir. Bu laboratuvardan alacağınız sonucu da bir doktora göstererek, gerek bu parazit ve gerekse bünyeniz açısından uygun ilacın belirlenmesini sağlayın.

Üzerinde önemle durulması gereken husus, parazit taraması ve tedavisinin aynı evi paylaşan tüm ailede aynı anda yapılmasıdır. Aksi takdirde parazit yumurtaları birinden diğerine geçerek sorunun devam etmesine yol açılmış olur.

Balık geçen yıl da zehirlemişti

Balık zehirlenmesi konusundaki yazınızı okudum. Geçen yıl da bu mevsimde yine hamsi yenmesi (başka balık değil), yine İstanbul'da ve daha fazla sayıda zehirlenme vakası gözlenmişti. Bu konu basında yer almadı ve bugünkü satış yasaklaması gibi önlemler alınmadığı için daha ciddi idi. O tarihte benim tedavi ettiğim hasta sayısı bile 30 civarındaydı. Kulaktan kulağa bunun civa zehirlenmesi olduğunu duyduk. Ama hiçbir yazılı belge de görmedik. Bu yüzden bunun bir kimyasal madde olduğu görüşünüze katılmakla beraber, depremle ilintili olabileceğini düşünmüyorum.

Sağlık Müdürlüğü'nün de ciddiyetten ve bilimden uzaklaşmayan bir açıklama yapmasını bekliyorum.

Dr. Bülent KANDEMİR / İSTANBUL

Katkılarınıza teşekkür ederim. Gerçekten geçen yıl da böyle bir olay olmuşsa, sorun bence daha ciddi. Çünkü deprem nedeniyle oluşan kirlilik bir süre sonra en azından kendiliğinden kaybolacaktır. Eğer her yıl oluşuyorsa sorunun sürekli olduğu anlaşılır. Ben de hala ciddi bir açıklama bekliyorum. Yetkililerin basına yaptığı açıklamada mikrobiyolojik tahlil sonuçları vardı ve bu sonuçlar hiçbir mikrobiyolojik kirlenme olmadığını gösteriyordu. Açıklamada metal zehirlenmesinin bulunmadığı belirtiliyordu ama bununla ilgili tahliller yoktu. Bu nedenle ben, kimyasal kirlenme olmadığı yolundaki açıklamaları şüpheyle karşılıyorum.

Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi her konuda şeffaflık gerekiyor. Ben bazı yöneticilerin kendi zeka düzeylerine göre aldıkları karara göre değil, bilimsel gerçeklere göre hareket etmek, sağlığımı, canımı güvenceye almak istiyorum. Tehlike az bile olsa bilmek istiyorum. Benim ne kadar risk üstleneceğime karar vermek yetkisi bende olmalı, başkasında değil.

Başım çok ağrıyor

Ben 35 yaşında bir bayanım. Sorunum, zaman zaman çok şiddetli baş ağrısı. Başım o kadar çok ağrıyor ki sanki beynim büzüşüyor, kendimi camdan atmak istiyorum. Daha sonra başıma bir sıcaklık yayılıyor. Bir dahiliye uzmanına muayene oldum, her şey normal bulundu. Daha sonra bir asabiye uzmanına gittim, bazı tahliller yapıldı, kansızlık olduğu söylenerek vitaminler verdi. Ben hala çok hastayım. Ne yapabilirim?

R. L. / İSTANBUL

Mektubunuzda anlattıklarınıza bakıldığında tetkiklerinizin çok ayrıntılı olmadığı düşüncesi beliriyor. Gittiğiniz asabiye uzmanı ne gibi tahliller yaptı bilmiyorum. Ben en azından beynin bilgisayarlı tomografisi ya da MR tetkikinin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Özellikle üniversite hastanelerinin nöroloji kliniklerinde özel baş ağrısı poliklinikleri bulunuyor.

Böyle bir merkeze başvurduğunuz takdirde sorunun aydınlatılacağını düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları