Aksa'da zarar 12 milyon $

Güncelleme Tarihi:

Aksada zarar 12 milyon $
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremde hasar görerek sızıntı yapan Yalova'da kurulu Akrilik Kimya Sanayi A.Ş (Aksa) tesislerinde zararın 12 milyon dolar olduğu açıklandı.

Aksa Genel Müdürü Selçuk Ergin, tesislerin Aksigorta tarafından sigortalandığını belirterek, ‘‘12 milyon dolar olarak belirlenen toplam zararın üçte biri çevreye akan akrilonitril hammaddesi, kalanı da makina, techizat ve kurtarma harcamaları oluşturuyor. Zararı Aksigorta ve yurtdışında riski paylaştığı reasürans şirketi ödeyecek’’ dedi.

Ergin, zararın büyük olmasının nedenlerini şöyle açıkladı:

‘‘Yalova Kriz Masası elektriği önce mahallelere verdi 39 saat sonra da bize verdi. Yalova Belediyesinin bu politik tutumu yüzünden hammadde olarak kullanılan zehirli akrilonitril maddesi hasarsız depolara aktarılamadı. Ne yazık ki fabrikanın jenaratörü de hammaddelerin bulunduğu depoları beslemiyordu.’’

Aksa tesislerinin 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olarak yeniden yapılandırılacağını açıklayan Ergin, ‘‘Bu amaçla japonya'da geliştirilecek projeler için 3 milyon dolarlık bir harcama yapacağız’’ dedi.

Ergin, hammadde olarak kullanılan zehirli akrilonitril maddesinin çevreye ciddi bir zarar vermediği belirterek, ‘‘Çevre Bakanlığı'nın AKSA'da meydana gelen sızıntı sonrası hazırladığı raporun özeti Yalova Valisi Nihat Özgöl imzasıyla açıklandı. Raporda, ‘Analizin sonuçları müspet çıktığı, kuyu sularında, meyve ve sebzelerde akrilonitrile rastlanmadığı yer aldı’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!