İtfaiye’nin deprem raporu

Güncelleme Tarihi:

İtfaiye’nin deprem raporu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı, depremde Avcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Sefaköy, Bağcılar, Küçükçekmece, Güngören, Tuzla, Fatih ve Eminönü bölgelerindeki göçüklerde hizmet verdi. İtfaiye depremin ilk dakikalarında ihbar almaya başladı. Telefonların kilitlenmesine rağmen iki üç, dakika içinde alınan ihbar sayısı 107, bunların içinde yıkılan binalarla ilgili olanlar ise 56'ydı.

İhbarların yarısı itfaiye tarafından değerlendirildi. İlk yarım saat içerisinde bölge müdürleri ile merkezde değerlendirme toplantısı yapıldı. Alınan karar doğrultusunda bütün izinler kaldıldı, izindeki itfaiyeciler göreve çağrıldı. Valilik emri ile denetim elemanları deprem için gruplarına çekildi.

Avcılar ve Kocasinan İtfaiye Grup Amirlikleri acilen ‘‘Depremlere Müdahale Merkezi’’ haline getirildi. İstanbul, Boğaziçi ve Anadolu Bölge Müdürlüklerine ait İtfaiye personeli bu merkezlerden deprem alanlarına yönlendirilerek kurtarma çalışmaları yapıldı.

Birinci grup depremde en çok hasar gören Gümüşpala ve Deniz Köşkler Mahallesi dahil olmak üzere Avcılar Bölgesi'nde görev yaptı. Kocasinan ise Bağcılar, Küçükçekmece, Güngören, Sefaköy'de meydana gelen deprem alanlarına ekip gönderen merkez oldu.

Ağırlık en fazla Avcılar'a verildi. Alınan 107 ihbarın 51'i itfaiyece, kalan 56 ihbar ise itfaiye, vatandaş ve gönüllü kuruluşların çalışmaları ile değerlendirildi.

Depremin olduğu ilk dakikalardan bugüne dek 52 noktada itfaiyeden 89 aracı kurtarma çalışmalarına katıldı. Depremden sonra yapılan göçük altından insan çıkarma çalışmalarında kurtarmalara yangıncı birlikler destek verdi ve aynı anda çalışan personel sayısı 350'yi geçti. Vardiye sistemi ile bu sayı 1317'ye çıktı. Halen İstanbul İtfaiyesi'nde kurtarma konusunda çalışabilecek 61 personel çalışıyor. Bunların 27'si yetişmiş, deneyimli ve eğitim verecek düzeyde, 34 kişi de yardımcı nitelikte.

51 noktanın 25'indeki çalışmalar en kısa sürede tamamlandı. Avcılar, Bayrampaşa ve Bağcılar bölgelerindeki 26 noktada ise, içinde en az 50 kişinin oturduğu apartman ve sitelerdeki kurtarma çalışmaları birkaç gün sürdü.

Avcılar terlik ve karton fabrikasında çıkan yangının merkezi enkazın altında kaldığı için iki yangın da üç saatte kontrol altına alınabildi.

Enkazdan 365 kişi kurtarıldı

Deprem süresince İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı'nca İstanbul'da toplam 365 yaralı ve 417 ölü göçük altından çıkarıldı.

YARALI ÖLÜ

Avcılar Bölgesi 201 264

Bağcılar-Bahçelievler-Küçükçekmece-Sefaköy 136 118

Bayrampaşa 16 26

Tuzla 8 7

Eminönü-Fatih 4 2

Şehir dışı çalışmalar

İstanbul İtfaiyesi'nden toplam 30 araç ve 121 personel İstanbul dışında deprem bölgelerinde çalışmalar yaptı. Sayı daha sonra 39 araç ve 157 personel çıktı.

Kocaeli-TÜPRAŞ Yangını

Önce Anadolu Bölgesi'nden iki araç gönderildi. Ardından iki ve altı araç olmak üzere toplam 11 araç ve 41 personel daha gönderildi. İstanbul İtfaiyesi TÜPRAŞ yangınında, araçlarını kıyıya çekerek denizden dakikada 50 tonun üzerinde su kapasitesi sağladı. 331 ve 784 numaralı tankerler soğutuldu. Ayrıca Bursa, İzmit, İzmir ve diğer bölge ilçe itfaiyelerinin ortak çalışması ile diğer tanklar yerden soğutuldu.

Yalova Bölgesi

Beş araç ve 23 personel Yalova İtfaiyesi ile koordineli olarak çalıştı. Ekip takviyeli olarak çalışmalarına devam etti.

Adapazarı-Akyazı Bölgesi

Altı araç, 21 personel katıldı. Almanya Augsburg bölgesinden gelen 18 gönüllü Alman itfaiyeci ile Fransa Lyon bölgesinden köpekleri ile gelen iki gönüllü itfaiyeciye de araç-gereç sağlandı. Bavyera İtfaiye Eyaleti Gönüllüleri, İstanbul İtfaiyesi'ne teşekkürlerini 19 kalemden oluşan yaklaşık 300 bin marklık yardım kurtarma ekipmanı göndererek gösterdi.

Bolu-Düzce-Hendek Bölgesi

Üç araç ve 11 personel ile çalışma yapıldı. Ayrıca araçları enkaz altında kalan belediyelere de araç gönderildi.

İzmit Bölgesi

İzmit'te yoğun bir çalışma olduğundan sadece iki araç ve 10 personel çalıştı. İzmit yolu üzerinde Aksa Fabrikası'nda zehirli gaz sızıntısı ihbarı üzerine itfaiye araçlarla köpüklü müdahele yaptı. Gaz sızıntısı tehlikeli olduğu için personel geri çekildi, köpük yapan araçlar orada bırakıldı. Koruyucu elbiseleri olan itfaiyeciler müdahaleye devam etti.

Gölcük Bölgesi

Üç araç ve 15 personel çalıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!