Zirvede ilk isimler

Güncelleme Tarihi:

Zirvede ilk isimler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Liderler zirvesi, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda taktik savaşlarına sahne oldu. İlk kez isimlendirme yapılan zirvede Ecevit, İsmail Cem ve dışardan Prof. Mehmet Haberal'i önerdi. Bahçeli'nin de Sabahattin Çakmakoğlu ile dışarıdan Prof. Kamil Turan'ı dile getirdiği zirvede Mesut Yılmaz sessiz kaldı.

LİDERLERİN yaptığı üçüncü zirvede cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ilk kez isimlendirme yapıldı. Başbakan ve DSP Lideri Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı MHP Lideri Devlet Bahçeli, biri içeriden diğeri dışarıdan olmak üzere 4 isim getirdi. Bu isimlerin taktik amaçlı önerildiği ve liderlerin satrançta gerçekleştirdikleri ilk hamle olduğu yorumları yapıldı.

Ecevit, liderler zirvesinin başlangıcında ortaklarına ‘‘aday olmayı düşünüyor musunuz?’’ sorusunu yöneltti. Liderlerden yanıt alamadı. Ecevit, liderler turu sonrası, ‘‘Herhangi bir partinin genel başkanının aday olmayacağı görüşünü belirtmiştik. Buna herhangi bir genel başkandan itiraz gelmedi’’ açıklamasında bulundu.

Topantıda ilk isimler Ecevit tarafından açıklandı. Ecevit, Meclis içinden Dışişleri Bakanı İsmail Cem'i, dışarıdan ise Başkent Üniversitesi Rektörü ve sahibi Prof. Mehmet Haberal'ın ismini ortaya attı.

Bunun üzerine Bahçeli, 127 milletvekili ile tek başlarına cumhurbaşkanı seçme olanakları bulunmadığını, bu nedenle uzlaşmayı tercih ettiğini belirtti. Bahçeli de MHP'li Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ile dışarıdan Prof. Kamil Turan'ı önerdi.

Bu isimler konuşulurken ANAP Lideri Mesut Yılmaz, kendisinin bir adayı olduğunu gösteren hiçbir işaret vermedi. Arkadaşları ile görüşmesi gerektiğini belirten Yılmaz, Başbakan'ın, ‘‘Şimdi 4 adayımız var’’ sözleri üzerine, ‘‘Hayır efendim, 6 adayımız oldu, bir de Yıldırım Akbulut çıkacak 7 olacak’’ dedi.

Yılmaz görüş belirtmezken ANAP'lı Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer, başından itibaren dışarıdan bir adayın seçilmesinin zorluğuna işaret ettiklerini bildirerek, ‘‘Meclis kendi içinden bir cumhurbaşkanı seçmek isteyecektir. Dışardan adayın işi zor olur’’ dedi.

Toplantıda önerilen isimler taktik amaçlı olmakla birlikte en avantajlı konuma geçen Prof. Kamil Turan oldu. Bahçeli, ‘‘Sayın Turan ANAP'ın YÖK'e aday gösteridiği bir isim. Üstün vasıfları var. Sayın Yılmaz da bunları teyit edecektir’’ dedi. Yılmaz da sözlere destek verdiğini belirtti.

DSP'de

10 kişilik

Yılmaz

grubu

CUMHURBAŞKANLIĞI seçimi yaklaştıkça DSP'de de ilginç gelişmeler yaşanıyor. DSP'li bir milletvekili, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın önemli bir kurmayını ziyaret ederek, ‘‘Mesut Bey'e söyleyin aday olması görevidir. Ben 10 arkadaşım adına konuşuyorum. Kendisini destekleyeceğiz, bunu açıkca da söyleriz’’ dedi.

Yılmaz'ın kurmayının başlangıçta ‘‘Acaba bir oyun mu?’’ diye düşündüğü görüşmede, DSP'li milletvekili sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Şimdi size anlatacaklarımı partimin yetkili kişilerine de aktardık. Türkiye'ye bir cumhurbaşkanı seçeceğiz. Turgut Özal ile başlayan Süleyman Demirel ile süren yeni cumhurbaşkanı profili devam etmeli. Sayın Başbakanımızın sağlık durumu ile ilgili endişelere biz katılmıyoruz; ama bu olasılığı hiç yok farz etmek de mümkün değil. Bu nedenle, Sayın Başbakan'ın hükümetten ayrılması durumunda, hem devletin hem de hükümetin başında deneyimi az olan birisinin bulunması sakıncalı olur. Devletle halk arasında var olan uçurumu büyütecek birilerinin olabileceği endişesi ile genel başkanınızın şu anda en önemli cumhurbaşkanı adayı olduğunu düşünüyoruz. Bu görüşlerimizi kendisine iletin. Sayımızın artacağını da vurgulayın.’’

Dinledikleri karşısında şaşkınlık geçiren Yılmaz'ın kurmayı, durumu kendisine iletti. Yılmaz, kurmayının anlattıklarını büyük bir ilgi ile dinlemekle birlikte, her zamanki gibi herhangi bir tepki vermedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!