Kalecik Karası’na yeni pazar imkanı

Güncelleme Tarihi:

Kalecik Karası’na yeni pazar imkanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2008 00:00

Düşük fiyat teklifi ve şarap firmalarının alıma yanaşmaması nedeniyle üzümleri dalda kurumaya yüz tutan Kalecik Karası üreticilerine, yeni pazar imkanı doğuyor.

Gestar Genel Tarım Limited Şirketi, Kalecik’e 2 milyon YTL’lik yatırımla meyve suyu ve konsantresi, pekmez ve sirke üretim tesisi kurdu.

Üç hafta önce deneme üretimine başlayan tesis, Kalecik Karası cinsi üzümleri dallarda kurumaya yüz tutan 600 dolayındaki üretici için umut kapısı oldu.

Şirketin Genel Müdürü Hüseyin Ateş, 2 milyon YTL’lik tesiste, meyve suyu ve konsantresi, salça, domates suyu, pekmez ve sirke üreteceklerini bildirdi. Deneme üretimlerinin sürdürüldüğünü anlatan Ateş şunları kaydetti:

"Tarım Bakanlığı’na izin müracaatını yaptık, onayları bekliyoruz. Onaylar geldikten sonra üreticiden üzüm alıp, üretip, büyük içecek firmalarına meyve suyu ham maddesi, konsantresi şeklinde satacağız. Şimdilik kendi bağımızdan faydalanıyoruz. 300 dönüm bağımız var. Toplanan üzümleri işliyoruz. Ayrıca üzümünü meyve konsantresi ve pekmez yapmak isteyenlere belli bir ücret mukabilinde hizmet veriyoruz. Mali imkanlarımız şimdilik bu kadarına yetti. Ancak gelecek yıl her şey farklı olacak. İzinlerimizi aldıktan sonra üreticilerden de üzüm alımına başlayacağız."

Tesislerinin, ürünleri dalda kalan Kalecikli üreticiler için "yeni bir pazar" anlamına geldiğini vurgulayan Ateş, şöyle konuştu:

"Tesisimiz, ürününü şarap firmalarına satan üretici için yeni bir alternatif olacak. Oradaki yerel halkın hassasiyetleri var, şaraba üzüm vermek istemiyorlar. Ancak mecburiyetten veriyorlar. Şimdi diyorlar ki (meyve suyu üretirseniz size vermek isteriz, hatta daha düşük fiyattan veririz)."

Tesisin Gıda Mühendisi Merve Karabacak ise denetim üretimlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.

Şarap üreticilerine bağımlı kalmayacağız

KALECİK
Ziraat Odası Başkanı Yalçın Dikenoğlu da tesisin üretici için yeni bir umut kapısı olacağını dile getirerek, "Hep şarap üreticilerine bağımlı kalmayacağız. Gelecek yıllarda pekmez ve konsantre içecek sektörü de devreye girecek" diye konuştu.

Kızılırmak Vadisi’nin Ankara’nın Kalecik ilçesi kesiminde yetiştirilen ve şarap üretimindeki performansıyla bilinen üzüm çeşidi Kalecik Karası’nın hasat mevsiminin sonuna yaklaşılmasına rağmen dallarda alıcı beklemesi, üreticiyi tedirgin ediyor.

İlçede, geçimini yıllardır bağcılıktan temin eden 600 ailenin tamamına yakınının, 2007 yılında 1.2 YTL olan üzümün kilogramına bu yıl 30-50 YKr önerilmesi ve şarap firmalarının alım için henüz harekete geçmemesi nedeniyle hasada başlanamadığı belirtildi. Bu nedenle, yaklaşık 20 bin dönüm arazideki üzümlerin, dallarda yer yer kurumaya yüz tuttuğu bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!