Ekmek zammı şikayet edildi

Güncelleme Tarihi:

Ekmek zammı şikayet edildi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 25, 2002 14:54

TÜKODER Genel Başkanı Mehmet Sevim, 1 Ekim'den itibaren ekmeğe yüzde 25 zam yapılacağını açıklayan federasyon hakkında, Rekabet Kurulu Başkanlığı'na şikayette bulunduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ile Kadıköy'deki dernek genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Sevim, tüketicilerin tamamını ilgilendiren ve en temel besin maddesi olan ekmek üzerinde oyunlar oynanmak istendiğini kaydederek, buna izin vermeyeceklerini söyledi.
  Â
Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun ''1 Ekim 2002 tarihinden itibaren Türkiye genelinde ekmek fiyatlarına yüzde 25 zam yapılacağı''şeklindeki açıklamasına değinen Sevim, şöyle devam etti:

''Hiçbir yasal yetkisi bulunmadığı halde ekmek fiyatlarına yüzde 25 zam yapılacağını açıklayan Türkiye Fırıncılar Federasyonu, teşebbüs birliği oluşturarak, Rekabetin Korunması Kanunu'nu ihlal ediyor ve suç işliyor. TÜKODER olarak, dün Türkiye Fırıncılar Federasyonu hakkında Rekabet Kurulu Başkanlığı'na şikayette bulunduk.

Haberin Devamı

Fırıncılar Federasyonu, ekmeğe zam yapamaz. Rekabet Kurulu'nu göreve çağırıyoruz. Bu suç önlenmeli, rekabetin ihlaline son verilmeli, ekmek piyasasında tam rekabet sağlanmalıdır.
  Â
Rekabet Kurulu, tüketicilerin tamamını ilgilendiren ekmek konusunda tüm yetkisini kullanarak tedbir kararı almalı ve Fırıncılar Federasyonu hakkında müeyyideleri uygulamalıdır.''
  Â
Mehmet Sevim, federasyonun denetiminden sorumlu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile valiliklere de başvurduklarını belirterek, Türk Ticaret Yasası, 507 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Yasası ve Vergi Usul Yasası'nın ilgili maddeleri açısından tartışmalı olan federasyonun hukuki durumunun incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
   Â
Ä°STANBUL FIRINCILAR ODASI'NIN TEPKÄ°SÄ°
 
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Özer de federasyonun ekmek zammıile ilgili açıklamasını sadece ''gündeme gelme çabaları'' olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

''Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun fiyatlara müdahale hakkı kanunen yoktur. O nedenle zam açıklaması, hiçbir surette hiçbir odamızı bağlamaz.

Federasyon BaÅŸkanı'na, yaptığı yanlış açıklamayı düzeltmesini ve bundan sonra haddini bilmesini salık veriyoruz.''Â

Özer, ekmekte tek tip fiyat uygulanamayacağını belirterek, fiyatları ihtiyaç duyulması halinde odaların belirlediğini ve bir üst kurul olan birlik tarafından onaylanması halinde yürürlüğe girdiğini anlattı.

Haberin Devamı

İstanbul'da ekmek fiyatlarının 10 Aralık 1998 tarihinde serbest bırakıldığını ve o tarihten bu yana kentte ekmek fiyatlarının serbest piyasa koşullarına göre oluştuğunu dile getiren Özer, bu uygulamanın tüm Türkiye'ye yayılması gerektiğini kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!