İşte trafikte bayram önlemleri

Güncelleme Tarihi:

İşte trafikte bayram önlemleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2008 15:15

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ramazan Bayramı'nda alınacak trafik önlemlerine ilişkin genelge yayımladı.

Haberin Devamı

Bakan Atalay'ın imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, Ramazan Bayramı süresince özellikle bayram tatilinin başlangıç ve bitiş günlerinde, karayollarında trafik yoğunluğunun artacağı ve vatandaşların gidecekleri yere bir an önce ulaşma istekleri nedeniyle trafik kuralı ihlallerinin artacağı belirtildi.

Geçen yıllarda trafik kuruluşlarınca alınan önlemlerin büyük bir gayret ve özveriyle uygulandığı kaydedilen genelgede, bunun sonucunda bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazaları ve sonucundaki ölüm ve yaralanmalarda önemli oranlarda azalma olduğu ifade edildi.

27 Eylül-8 Ekim 2008 arasındaki 9 günlük Ramazan Bayramı tatili süresince karayollarında vatandaşların rahat ve huzur içinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla her zamankinden daha etkin, duyarlı ve titiz davranılacağı kaydedilen genelgede, mevcut trafik denetimlerine ek olarak karayollarında alınacak önlemler sıralandı.

Haberin Devamı

Genelgeye göre, tatil süresince trafik polisleri, şehiriçi ve bölge trafik kuruluşlarının büro hizmetlerinde görevli personel ile takviye edilip, karayolu güzergahlarında özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günleri olan 26-27-28-29 Eylül ile 4-5 Ekimde ortalama her 30 kilometreye bir ekip düşecek şekilde görevlendirilecek. Ayrıca, karayollarının önemli kavşak, geçit ve kesişme noktalarında sabit ekipler konuşlandırılacak.

Trafik hizmetlerinden sorumlu emniyet ve jandarma birim amirleri bayram tatilinin özellikle başlangıç ve bitiş günlerinde, bizzat güzergahlarında bulunacak ve alınan tedbirleri uygulatıp, gerekli koordinasyonu sağlayacak.

Genelgede yer alan diğer önlemler şöyle:
-Trafik personeli maç, konser, toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek, gerektiğinde bu gibi etkinliklerde sadece trafiğin tanzim ve denetimi amacıyla görevlendirilecekler.
-Bayram öncesinde basın yayın kuruluşları kanalıyla, yol kullanıcılarına şehiriçi ve şehirlerarası yolculuklarında toplu taşım araçlarını kullanmaları, ayrıca tatil süresince de trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerinin ikazlarına uymaları yönünde ulusal, bölgesel ve yerel duyuru ve yayınların yapılması sağlanacaktır.
-Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin takografları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri (korsan taşımacılık yapıp yapmadıkları), Zorunlu Mali Mesuliyet ve Zorunlu Ferdi Kaza Koltuk Sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ve ceza puanları ile aracın fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek, arıza ve eksikliklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacak. Ayrıca, karayolu güzergahlarında da otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecek.
-Güzergah üzerinde yapılan trafik kontrollerinde, araçlarda teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığı, özellikle de aşınmış lastik kullanılıp kullanılmadığı, dış ışık donanımlarının faal olup olmadığına dikkat edilecek, görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda gündüzleri de yakını gösteren ışıkların yakılması sağlanacak, far ayarı ve ışık donanımı bozuk araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilecek. Yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulunmayan, mevsim şartlarına göre gerekli teçhizat ve avadanlıkları (takoz, çekme halatı vb.) olmayan araçların eksikliklerini tamamlamaları sağlanacak.

UYKUSUZ VE DALGIN SÜRÜCÜLER DİNLENDİRİLECEK

-Aşırı hız, alkollü araç kullanımı, hatalı sollama, yakın takip, şerit ihlali, çalışma süresi ihlali gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verilecek.
-Özellikle gün batımı ve sabaha karşı yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler uyarılacak, araçlarından inmeleri ve gerekiyorsa güzergah üzerindeki trafik kuruluşları da dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacak.
-Sürücü ve yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanmasına yönelik denetimlere ağırlık verilecek. Gerekli cezai işlemler uygulanmakla birlikte vatandaşlara emniyet kemeri kullanılmaması durumunda karşılaşabilecekleri riskler konusunda eğitici nitelikte bilgilendirmelerde bulunulacak.
-Videokamera radarlı ekip araçları, özellikle hızdan kaynaklı kazaların yoğunlaştığı bölgelerde seyir halinde bulunacaklar ve başta hız ihlalleri olmak üzere hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, emniyet kemeri kullanımı ve sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı gibi denetim konularına ağırlık verecekler.
-Yol kullanıcıları üzerindeki algılanan yakalanma riskini artırmak amacıyla trafik denetim hizmetlerinde görevli personelin en az yüzde 10'u sivil ihbarlı denetimlerde görevlendirilecek.
-Denetimler yolda her türlü güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle kontrol noktasından önce yeterli mesafede ikaz ve işaretler konularak, bulunması halinde kontrol ceplerinde, bulunmaması durumunda ise yolu aniden daraltmaksızın ve akan trafiği tehlikeye düşürmeden yapılacaktır. Trafik kuralını ihlal nedeniyle kendisine ceza tatbik edilecek sürücüler, ekip otosuna kesinlikle gönderilmeyecek, ceza makbuzu kesilmesi, tutanak tutulması gibi işlemler durdurulan ve denetime tabi tutulan aracın yanında tamamlanacak.

AĞIR TONAJLI ARAÇLAR BEKLETİLECEK

-İki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında, bayram tatilinin başlangıç ve bitiş günlerinde ve trafik yoğunluğunun önemli oranlarda arttığı tespit edilen yol kesimlerinde, gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçların (TIR, kamyon, tanker gibi) uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı normale dönünceye kadar bekletilmesi sağlanacak, daha sonra bu araçlar trafik yoğunluğu oluşturmayacak şekilde belli zaman aralıklarıyla trafiğe çıkarılacak.
-Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşların zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacak. Ayrıca, 155 ve 156 telefon hatlarını arayan vatandaşlara gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacak.
-Şehiriçi araç ve yaya trafik yoğunluğunun artacağı düşünülen 27, 28 ve 29 Eylülde önemli kavşaklarda, çarşı merkezleri ile büyük alışveriş merkezleri civarında gerekli trafik tedbirleri planlanarak uygulanacak. Ayrıca, arife ve bayram günlerinde vatandaşların yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları şehitlik ve mezarlıklar civarında da trafik düzenini sağlamaya yönelik gerekli tedbirler alınacak.
-Görevliler, kılık ve kıyafetleri ile ekip otolarının temiz, düzenli ve bakımlı olmasına özen gösterecekler, sürücülere hitap ederken saygılı ve kararlı olacaklar, halkla ilişkileri zedeleyen polemik ve tartışmalara girmeyecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!