Yenimahalle’de renkli ramazan geceleri

Güncelleme Tarihi:

Yenimahalle’de renkli ramazan geceleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2008 00:00

Yenimahalle Belediyesi’nin Demetevler’de kurduğu Ramazan Sokağı düzenlenen etkinliklerle vatandaşların yoğun ilgisini topluyor.

İftarını açmak için Ramazan çadırını tercih eden Yenimahalleliler, daha sonra soluğu Ramazan Sokağı’nda alıyor. Hem eğlenmek, hem de dinlenmek için her türlü imkanın sunulduğu Ramazan Sokağı’nda vatandaşlar günün yorgunluğunu ve stresini de atıyor. Ramazan Sokağı’nda yer alan lunapark, çocuklar kadar büyüklerin ilgisi çekiyor. Ramazan etkinlikleri alanında, bin beş yüz kişiye iftar ve sahur ziyafeti, halka açık ramazan eğlenceleri, huzur akşamları, sahur programları, hemşeri geceleri, konusunda uzman konuşmacılar, düşündüren ve eğlendiren program yer alıyor.

Ramazan ayının güzelliklerini paylaşmak için, çadır ve etrafında böylesine güzel bir Ramazan sokağı oluşturduklarını söyleyen Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar şöyle konuştu:

"Geçmiş Ramazan’ları hepimiz övgüyle anarız. Geçmişi günümüze taşımak için, hiçbir şeyden kaçınmadan kültürümüzle bağdaşmış bir Ramazan Çadırı hazırladık. Sahnesi, yirmi dört saat süren Ramazan’a özgü etkinlikleri ve sahur yemeği ikramıyla yine bir ilke imza atıyoruz. Ramazan ayını en güzel şekilde geçirmek isteyen vatandaşlarımıza sunduğumuz bu imkanla çocuklarımıza Ramazan’ın milli ve manevi yönünü de tanıtıyoruz. İftarını hoş bir ortamda açmak, sahurda hazır açık büfeden faydalanmak ya da etkinliklerimizle farklı bir Ramazan yaşamak isteyen herkesi Ramazan çadırımıza, Hikmet Soframız’a davet ediyorum."

Denemeç: Örnek  çalışma

YENİMAHALLE’deki Ramazan sokağını gezen AKP Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, "Eski Ramazanların özleniyor olması bu kapsamda belediyelerimizi bu atmosferi yaşatmaya yönelik çalışmaya sevk etmiştir. Belediyelerimiz bu amaçla birçok etkinlikler yapıyor. Bunu da en güzel yaşatan ve hayata geçiren belediyelerden birisi de Yenimahalle Belediyesi’dir" diyerek Ramazan sokağı için Başkan Duyar’ı tebrik etti.

Bahçedeki arslanların isim verdiği cami

SAMANPAZARI’nda Atpazarı Yokuşu üzerinde bulunan Arslanhane diğer ismiyle Ahi Şerafettin Cami’si, 13. yüzyılda yapıldı. Ahiler Devri’ne ait cami o dönemde Ankara camileri arasında en büyük cami olma özelliğini taşıyordu. Anadolu’nun ahşap direkli camilerinin başarılı örneklerinden sayılan cami, Selçuklu Sultanı Giyaseddin 2. Mesud Keykavus zamanında, Ahi Hüsameddin ve Ahi Hasaneddin kardeşler tarafından 1290 yılında yaptırıldı.

Bahçesinde bulunan arslan heykellerinden dolayı Arslanhane ismini alan cami, Anadolu Selçuklu mimarisinin ahşap sütunlu, ahşap oymalı tavanlı cami örneklerinden birisidir. Cami tavanı 24 adet direk üzerine konulmuştur, ahşap direk başlıklarında ise Roma dönemine ait korinth üslubunda mermer sütun başlıklar bulunuyor. Arslanhane benzeri ahşap direkli camiler Türkiye’de 12 adet. Caminin beş sahanı bulunuyor. Bu sahanlar kuzeyden güneye çam ağacından yapılan ahşap direklerle bölünmüş durumda.

En güzel işçilik

Doğu, batı ve kuzeyden Selçuklu tarzında oymalarla süslü üç kapı ile girilen camide Ankara camilerinin işçilik yönünden en güzel örneklerinden biri olan ceviz ağacından tarihi mimberi bulunuyor. Sultan Alaeddin Camisi’nde de buna benzer ceviz oymalı bir mimber bulunuyor. Kıble duvarı ortasında bulunan açık mavi mozaik çinili alçı mihrap 13. yüzyıl Selçuklu eseri olup Ankara camilerinin bu tür mihraplarında en güzel örneklerinden birini oluşturuyor. Tek şerefeli minaresi ise Selçuklu minarelerinin genel karakteristiğini yansıtıyor. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait cami 1992 yılında genel müdürlük tarafından kısmen restore edildi. Bin metrekare arsa alanı ve 750 metrekare iç alanı bulunan caminin kapasitesi bin kişilik. Isınma sistemi soba ile sağlanan camide bir imam bir de müezzin görev alıyor.

Başkan eşlerinin bazlama keyfi

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek’in eşi Nevin Gökçek ve Etimesgut Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz’ın eşi Birgül Yılmaz, iftarını Etimesgut Belediyesi Hanımeller’de açtı. Burada bazlama yapan Gökçek ve Yılmaz, ardından Orhan Tan Huzurevi’ni ziyaret ederek yaşlılar ile bir süre sohbet etti.

Hanımeller’de yapılan ürünleri daha önceleri televizyon izlediğini belirten Nevin Gökçek, burada yapılan ürünleri çok beğendiğini söyledi. Daha sonra Huzurevi’ni ziyaret eden Yılmaz ve Gökçek yaşlılarla sohbet etti. Yaşlılar Huzurevi personelinin kendilerine çok iyi hizmet ettiğinin altını çizerek Etimesgut Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz’a kendilerine böyle bir hizmet sağladığı için teşekkür ettiler. Nevin Gökçek yanında getirdiği çiçekleri ve hediyeleri yaşlılara verdi.

İftar sonrası yürüyüş önemli

RAMAZAN ayında iftar ve sahur sonrası yapılacak egzersizlerin, vücudun yorulmasını ve tembelliği azalttığına dikkat çeken uzmanlar, "Yürüyüş için dışarı çıkmanın mümkün olmadığı zamanlarda bile en azından evin içerisinde 5-10 dakikalık hafif egzersizler mutlaka yapılmalıdır" diyor.

İftardan sonra yapılacak en önemli egzersizin yürüyüş olduğunu belirten uzmanlar şu görüşleri savunuyor:

"Spor salonu aktivitelerinden yararlanan kişiler yine yürüyüş bandı, kondisyon bisikleti ve yüzme gibi zorlayıcı olmayan türleri tercih etmelidirler. İftar sonrası yapılan egzersizler; kan basıncını kontrol altına alır, metabolizmayı hızlandırır, sindirimi kolaylaştırır, gazı vücuttan atar, bağırsak, mide ve böbrekleri çalıştırır, vücudunuza daha fazla oksijen girmesini sağlar."

İftardan sonra yapılması gerekenlerle ilgili de bilgi veren uzmanlar şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Mide tıka basa doldurulmamalı, sofradan tam doymadan kalkmalıyız. Yemekten sonra hemen yatılmamalı, ayaklar uzatılıp dik pozisyonda oturulmalıdır. Yemekten sonra 30-45 dakika sonra 15-20 dakikalık hafif yürüyüşler yapılmalıdır. Eğer çok yemek yediyseniz, kahve içmeyiniz çünkü nabzı arttırır. Karnınızı sıkan kemer ve giysiler çıkarılmalıdır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!