Noterler hem tescil hem satışa talip ama

Noterler bir şekilde herkesin işinin düştüğü kurumlar.

Bazen ödenen rakamlardan yakınılsa da hukuk sisteminin en önemli dallarından biri. Ancak, son düzenlemelerle biraz dertliler. Özellikle de yeni yılda yürürlüğe girecek, ikinci el araç satışlarıyla ilgili düzenlemeden. Noterlerin yaptığı iÅŸlemleri artık emniyet birimleri yürütecek. Bu hafta, Türkiye Noterler BirliÄŸi Yönetim Kurulu Ãœyesi ve Ä°zmir Noter Odası BaÅŸkanı Halil Ayhan Serim’le söyleÅŸtik.Â

İkinci el araç satış işlemlerini artık emniyet birimleri yapacak. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Şimdiye kadar noterliklerde yapılan ikinci el araç satış işlemlerinin trafik bürolarında yapılması kararlaştırıldı. Bu uygulama değişiklik olmazsa, 1 Ocak 2009’da yürürlüğe girecek. Hükümetimizin özelleştirme politikalarına taban tabana zıt olan uygulama, noterlerle çevrelerinde çok büyük rahatsızlık ve huzursuzluk yarattı. Alım-satım bir akit olup, hukukçular yapmalıdır. Mirasen gelen araçlar, vekaleten, şirketleri temsilen, vesayet altındakileri temsilen yapılacak satış işlemlerinde hukuk bilgisi gerekmektedir. Ülkemizde bin 633 noterin tamamı hukukçudur. Hukukçu olmayan trafik görevlilerinin hukuki işlemi yapmasının doğru olmayacağını düşünüyorum. Ülkemizde adliye dahi olmayan küçük ilçelerde noter mevcuttur. Oysaki trafik büro sayısı yeterli değildir. İşin bir de sosyal boyutu bulunmaktadır. İkinci el araç satışları noterliklerin gelirinin yarıya yakınını oluşturmaktadır. Bu gelirin ve işin azalması halinde ülkemiz noterliklerinde sayısı binleri bulacak personelin azaltılması sonucunu doğuracaktır. Devletimiz halkın haklı şikayetlerine neden olan satış işleminden alınan harç-damga ve değerli kağıt bedellerinden şu anda trafik dairelerine geçtiğinde olacağı gibi, vazgeçmelidir. Böylece ülkemizin her yerinde hizmet veren noterliklerde bu hizmet hem ucuza, hem de hukukçu kimliğimizin güvencesiyle sağlıklı ve sorunsuz verilecektir. Trafik polisinin görevi trafiği kontrol ve düzenlemek olmalıdır. Bugün trafik daireleri sadece tescil yaptığı halde vatandaş günlerce sıra beklemektedir. Bir de satış işlemi verilince trafik daireleri bunu nasıl yapacak? Ayrıca gerekirse Türkiye Noterler Birliği olarak araçların tescil işlemlerini de yapacak imkanımız vardır. Bu takdirde hem tescil, hem de satış işlemi yaparak devletimizi ağır bir yükten kurtarabiliriz.

ALINAN PARALAR DEVLET ADINA

Notere herkesin işi düşüyor, ancak ödenen rakamlar şikayet konusu. Bir çalışma yapılacak mı?

- Halkımız noterliklerde ödedikleri paraların yüksekliğinden haklı olarak yakınıyor. Bunun en önemli nedeni işlemlerden noterin devlet adına (Maliye) tahsil ettikleri harç, damga vergisidir. Biz bu paraları vatandaştan devlet adına alıyor ve Maliye’ye yatırıyoruz. Vatandaş paranın notere kaldığını düşünüyor. Bizde de noter işlemlerinde ilgililerden tahsil olunan bu paraların kaldırılması gerekir. Vatandaş sadece makul bir noter ücreti ödeyerek işlemini yaptırabilmelidir.

AB UYUM YASALARI BÄ°ZE DE UYGULANABÄ°LÄ°R

Karşılaştığınız sorunlar neler? Yargı yükünün azaltılmasında noterlere görev verilebilir mi?

- Bugün tüm dünyada ve AB’de gayrimenkul satış sözleşmeleri noterde yapılmaktadır. Tapu dairelerinin görevi sadece sicil tutmaktır. Oysa gayrimenkul satış işlemi ve buna bağlı ipotek tesisi, intifa, irtifak hakları gibi tüm akitleri hukukçuların yapması gerekir. Biliyorsunuz TBMM devamlı Avrupa Birliği’ne uyum yasalarını çıkarmaktadır. Yargının konusuna giren, örneğin veraset belgesi verilmesi gibi bazı işlerin noterlere verilmesi gerekir. Bu takdirde hakimlerimizin iş yükü azaltılarak onlara daha rahat ve sağlıklı ortam sağlanabilir.

Ä°zmir 22. Noteri

1952 yılında Akşehir’de doğan Halil Ayhan Serim, Ankara Hukuk Fakültesi mezunu. 8 yıl Muğla’da avukatlık yaptı, ardından Osmancık, Alanya ve Marmaris’de noterlik görevlerinde bulundu. Halen İzmir 22. Noteri olarak görev yapan Serim, İzmir Noter Odası Başkanı ve Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi.
Yazarın Tüm Yazıları