Ä°ÅŸte cevaplar 2

Güncelleme Tarihi:

Ä°ÅŸte cevaplar 2
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 13, 2008 10:03

İşte yüzyılın deneyiyle ilgili Prof. Dr. Cengiz Yalçın'a sorduğunuz sorular ve cevapları...

Haberin Devamı

SORU
Çarpışma sırasında güneşin sahip olduğu ısının 10 bin katı fazla ısı elde edilecekmiş bunu nasıl kontrol edecekler hangi madde bu ısıya dayanır?
CEVAP
Isı değil sıcaklık çok yüksek derecelere çıkacaktır,ancak bir metrenin katrilyonda bir gibi çok küçük hacımdaki sıcaklık artışının kontrolü bir problem değildir.

SORU
Bu deneyle beraber suan caresi bulunmayan hastaliklara care bulunabilirmi
CEVAP
Deneyin hastalıklar ile bir  ilgisi yoktur.

SORU
Sn.Profesör Size şunu sormak istiyorum bu deneyin amaçları içerisinde kayıp maddeyi bulmak da var peki bu kayıp madde bulunduğunda inanılmaz bir nükleer güç ortaya çıkarmazmı Dünya ülkeleri bu madde için savaşa girmez mi bu madde kaybolduktan sonra evren oluşmuş demek ki güçlü bir madde,ayrıca Dünya oluştuktan sonra değişik canlılar ortaya çıkmıştır(örn.insan) deney sonunda yeni canlılar ortaya çıkabilir mi?Ayrıca Dünyada bir zamanlar olduğu gibi buzul çağı oluşmuştu deney sonunda da olabilir mi
CEVAP
Kayıp olan bir madde söz konusu deÄŸil kendisini bize göstermeyen bir parçacık söz konusudur.Yerkürede canlılığın baÅŸlamasının veya yeni canlıların ortaya çıkması ile ilgisi yoktur.Ãœlkeler petrol,doÄŸal gaz, su gibi enerji kaynaklarını paylaÅŸamamaktan veya egemenlik alanlarını geliÅŸtirmek amacı ile savaşırlar.Bir deneyin sonuçları için savaÅŸmazlarÂ

Haberin Devamı

SORU
"13,5-14 milyar yıl önce bir atomun içinde sığacak kadar küçük bir sistem " diyorsunuz. Yani o zaman da şimdi CERN de yapılmaya çalışılan kadar küçüktü ve evren oluştu. O zaman çarpışıp evreni oluşturan protonlarla, şimdi CERN de çarpıştırılmaya çalışılan protonlar kütle veya miktar olarak birbirinden farklı mı?
CEVAP
!3,5-14 milyar yıl önce evren bütünü ile bir atmun içinde ıkışmış bulunuyordu.Deneyde ise sadece iki proton küçücük bir uzayda sıkıştırılmadan bulunuyor.Buradan yeni bir evrenin oluşması söz konusu olamaz

SORU
Zaman ve Mekan kavramının olmadığı bir alanda bu meddeler nasıl birbirine çarpmış? Anlamadığım izlenen yolu incelersek, Bilim bir noktadan ve bu noktanın patlama ile genişlemesinden bahsediyor. EE bu nokta içinde bu maddeler nasıl hareket edebiliyor? o zaman zaten bir evrenin varlığından yada mekanın varlıgından söz etmemiz gerekmez mi?
CEVAP
Atomik boyutlardaki hacım içine sıkışan madde değil enerjidir.Aklın alamayacağı büyüklükte bir enerji yoğunluğudur.Deney bu enerji yoğunluğunun nasıl maddeye dönüştüğünü açıklayacak HİGGS parçacığınıkeşfetmek için yapılıyor.

Haberin Devamı

SORU
Bu deneyle ilgili insanların gözündeki perdenin kalkacağı ve göremediğimiz varlıkları göreceğimiz söyleniyor. doğrumudur acaba? Saygılar
CEVAP
Yanıt: görme fizyolojik bir olaydır, insanlar deneyden önce neyi görüyor idi iseler deneyden sonrada aynı şeyleri görecekler.Görünmeyen varlıkları bu deneyin görünür hale getireceği sadece bir fantezidir.

SORU
Deneydeki büyük patlama depremleri tetiklermi? Deney sonucunda kara delik oluşabilirmi?
CEVAP
Mümkün değil tetiklemez

SORU
Sevgili hocam bu deneyin sonucunu merak ediyor herkes ne oldu istenilen oldumu yoksa bir sır olarakmı kalacak fizikçiler daha kaç gün birbiri ile kapışacak aynı gün 4 deprem oldu bildiğim kadarı ile bir alakası varmı yokmu? bu deneyin artıları neler riskleri nelerdi hangi riskler gerçekleşti? hangi artı bulguları buldunuz?
CEVAP
Fizikçiler birbirleri ile kapışmıyorlar sadece deneyin olası sonuçlarının analiz ediyorlar,deneyin depremleri tetiklemesi mümkün değildir.

Haberin Devamı

SORU
Sayin Yalcin, CERN hakkinda yazilanlari buyuk bir merak ve heyecanla izliyorum Sizden ogrenmek istedigim; 1 Evren'in olusumunu sagliyan ilk patlama bu deneyle tekraralanmis oldu mu? Yani beklenen hedefe ulasildi mi? 2 Ozellikle yeraltinda yapilan bu buyuk deney Dunyamiz icin yeralti ve yerustu dengelerin bozulmasinda gelecekte bazi olumsuzluklarin yasanmasina sebep oldu mu? Cok tesekkur eder bilimin bilinmiyeni ortaya cikarmak icin yaptigi calismalarda sonsuz basarilar dilerim Saygilarimla
CEVAP
Deney henüz daha yapılamadı sadece protonları mınatısların yörüngede tutup tutmaıyacağı kontrol edildi.Deney büyük patlamanın bir tekrarı olmayacak ,büyük patlamanın hemen ardından evrenin nasıl bir sistem olduğu araştırılacak.Dünyaya bir olumsuzluk getirmeyecek insanlığın bu güne kadar sahip olduğu bilgilere yenileri eklenecek,

Haberin Devamı

SORU
Enerji maddeyi oluştururken antiparçacık dediğimiz bir yapıyı oluşturuyor parça da antiparçacıkla etkileşerek onu yok ediyor ve enerji ortaya çıkıyor. madde ve antimadde eşit olarak bulunuyor gibi dursada neden evren de antimadde az madde fazla? saygılar...
CEVAP
Yanıt;Sorunuzda belirtiğiniz gibi evrende madde anti maddeden çok daha fazla bulunur.Deneyin  bu asimetriye bir açıklama getireceği bekleniyor.

SORU
Bu deney maddenin olmSoru : bu deney maddenin olmadığını mı ortaya koyacakadığını mı ortaya koyacak
CEVAP
Maddenin var olduğu bir gerçek,deneyin böyle bir amacı yok

SORU
Hocam merhaba.. Kuantum fizigine göre bu çarpışmadan dogacak enerjinin bir çökmeye neden olup bir karadelik oluşturacagını ve sonucunda da bir paralel evrene açılan bir kapı olacagını düşünüyorum. Dünya buna hazırmı sizce?
CEVAP
Deneyde mini karadeliklerin nasıl meydana geleceÄŸini hurriyet.com.tr/teknoloji sayfasındaki ekranımda açıkladım.Sorunuzun yanıtı bu makalede verilmiÅŸtirÂ

Haberin Devamı

SORU
Bu parçacıkların nasıl hareket ettikleri sadece olasılık fonksiyonuyla açıklanmaya çalışarak (yani sistematik bir hareket fonksiyonu kurulamadığı içinde böyle bir teori atılmış ve yanlış olabilirken) yani başkaca bir teori ortada bulunmadan bu deney aslında maddenin oluşması için gerekli şartları tam olarak sağlayamadığımız anlamına gelemezmi..ışığın hem dalga hem parçacık hareketi göstermesi aslında başkaca bir hareket şekli olabileceği düşünülmeden bu deney eksik sayılmazmı..teşekkürler..
CEVAP
Olasılık fonksiyonundan söz ettiğnize göre kuantum mekaniği hakkında bilginiz var demekdir.Deney mddenin oluşma şartlarını değil maddeyi nasıl oluşturduğu bir kurama bağlayan HİGGS mekanizmasının gerçek olup olmadığının peşindedir.

SORU
Sayın hocam benim bu deney ve sonuçları hakkında bazı endişelerim var teorik olarak aslında temel bilimin test edildiği bu deneyin daha önceden insanoglunun bilmediği sonuclarıda olabileceğine inanıyorum bazı fantastik modellerde kanitlanabilir bu deney sonucunda ,ancak bu sonuclar nekadar paylasilcak birileri bu sonuclari kendi tekelinde kullanicakmi ornek olarak aslında bulunan bişey bulmadı diye açıklanırsa orda olmayan bilim insanları bu sonuclara nekadar şüpheci bakabilicek.
CEVAP
Deney sonunda belirtiğniz gibi bazı ekzotik parçacıkların ortaya çıkması bekleniyor.Deney bütün dünyanın gözü önünde yapılıyor.Kimsnin kimseden bir şey saklayacak durumu yok ,her kes birbirine yardım edbilmek için yarışıyor.

SORU
Bilim kanıtlarla kurulu iken, teori kavramını kanıtlanmadan realite olarak ortaya sunmaz iken bulunmamıs bir HİGGS parçacıgının kabulü bilimsel bir yaklaşım mıdır, yoksa tanrı varlığını inkar etme yolu mudur. Yok ama bulacağız, bu söylem ara fosiller içinde kullanılıyor farkında iseniz.
CEVAP
Bilim önce teorilerin kurgulanmasu sonra onların deneyler ve gözlemler ile kanıtlanması ile ilerler. Bu deneyde de HİGGS parçacığını gerçek olup olmadığı ortaya çıkacak

SORU
Degerli Hocam, Proton carpismasi sonucu, patlama olustugunda,bu deney sınırları dahilinde "Zaman" oluşacakmi, eger oluşacaksa Deney alanındaki "zaman"ın bizim zamanımızla bir sekilde karşılaşması mümkünmü? Böyle bir durumda ne olur Saygılar sunarım
CEVAP
Protonlar çarpıştığında patlama olmayacakprotonun içinde ne var ne yok ortaya çıkacak.Uzay-zaman büyük patlama ile birlikte oluÅŸmuÅŸtur.Zamnın baÅŸlangıcı büyük patlamadır.Â

SORU
Bu deneyden geleceğe dönük, insanlığın faydasına olacak ne gibi somut sonuçlar elde edilebileceği umuluyor?
CEVAP
Bu konu ile ilgli olarak hurr,iyet.com.tr de ekranlanan makalemi okuyunuz sorunuzun yanıtı oradaverilmiştir.

SORU
HOCAM BU DENEY İÇİN KISACASI TANRIYI ARAMAK DİYEBİLİRMİYİZ
CEVAP
Tanrı insanların vicdanında,kalbinde ,duygularında ,inancında ,aklında yer alır,labaratuarlarda doğanın gerçekleri aranır.İnsan inanan bir yaratıktır.Deneyin sonuçlarından bağımsız olarak inanmaya devam edecektir.Bilimin tanrıyı yok etmek gibi bir amacı yoktur.onun amacı tanrının ne düşündüğünü anlamaktır.

SORU
Sevgili Hocam, Ben Higs Ayar Bozonunun, bir kuantlık enerji alınca titreşen, enerjisiz olduğunda titreşmeyen, yani binary kodda çalışan iplikcikler olduğunu, kuarklar da dahil olmak üzere bütün atom altı parçacıkların hatta atom altı olmayan fotonların ve nötrinoların da altında olduğunu sanıyordum. Ne dersiniz? Açıklamalarda "Higs Bozonu ağır olduğu için bu deneyde bulunamayabilir" gibi bir kaytarma okudum. Higs bozonu ile müon veya hyperon karıştırılıyor mu acaba?
CEVAP
Anladığım kadarı ile sicim teorisinden haberdarsınız.Ben kişisel olrak bu teorinin doğru yolda ilerlediğini sanıyorum, belkide yanıtlar bu teorinin içinden çıkacaktır

SORU
Büyük çarpıştırıcı yüklenen proton paketlerini nasıl bir sistem ile hızlandırmaktadır...Kolay gelsin
CEVAP
Tüm elektrik yüklü parçacıklar elektirk alanında hızlandırılır,Protonda artı elektrik yüklü olduğundan o da elektrik alanında hızlandırılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!