Kaçak akaryakıta ’şehir efsanesi’ derim rafineriyi resmi ’hayır’a kadar beklerim

Güncelleme Tarihi:

Kaçak akaryakıta ’şehir efsanesi’ derim rafineriyi resmi ’hayır’a kadar beklerim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2008 00:00

Petrol Ofisi CEO’su Merih Türker, "Kaçak akaryakıt yüzünden yakında çok büyük ceza yiyecekler" söylentilerini "şehir efsanesi"ne benzetti.

Türker, "Halka açık şirketiz, yani şeffafız. Tüm süreçlerimizden eminiz" dedi. Türker, EPDK’dan kendilerine resmen "hayır" denmedikçe, ısrarla Ceyhan’a 5 milyar dolarlık rafineri kurma iznini bekleyeceklerini söyledi.

PETROL Ofisi CEO’su Melih Türker, 60 milyar dolarlık akaryakıt dağıtım sektörü üzerinden tahsil edilen vergilerin 22-23 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek, "Son dönemlerde sıkça ’büyük bir kaçak akaryakıt cezası geliyor’ deniyor. Ben buna ’büyük bir şehir efsanesi’ derim. Yok öyle bir şey. EPDK’yla, Enerji Bakanlığı’yla sürekli görüşme halindeyiz. Depolardaki en küçük şüphede satışı durdurur, sonuna kadar inceleme yaparız" dedi. Türker, Ceyhan’da kurmak istedikleri 5 milyar dolarlık rafineri için de, "ÇED raporunu 90 gün gibi rekor sürede hazırlayıp sunduk. Herşeyimiz tamam ama bizi bekletiyorlar. Bize resmen, ’Size rafineri izni yok’ denene kadar beklemeyi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Kayıtdışı var, sürer

Melih Türker, düzenlediği sohbet toplantısında, kaçak akaryakıtla ilgili sorular üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "60 milyar dolarlık bir sektörün üzerinden devlete 22-23 dolar vergi gidiyorsa, bu ciddi kayıt içilik olduğunu gösterir. Akaryakıt dağıtım sektöründe kayıtdışılık çok azaldı. Hiç yok mu? Var. Devam edecek mi? Tümüyle bitmesi söz konusu olmayabilir. Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) görevlileri sürekli denetim yapıyorlar."

Kayıtdışı mı, zinhar

Melih Türker, ulusal marker’la en küçük bir uyumsuzluk gördükleri tanklarından satışları anında durdurduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Kayıtdışı akaryakıt satışı mı? Zinhar, bizde olmaz. Eğer satışa sunduğumuz akaryakıt ürünleri ulusal marker kriterlerine uyumsuz çıkarsa, bu ’kaçak’ olarak nitelenir. Biz de ulusal marker kriterlerine uygun iş yaparız. Bize benzeyen şirketlerin hepsi de böyle yapar. Akaryakıt dağıtım sektörü son dönemlerde haksız yere ’kayıtdışı, kaçak satış yapan işletmeler’ gibi gündeme getiriliyor. Kayıtdışı, kaçak suçlaması yaparken biraz adil olmak lazım. Çünkü, ne Petrol Ofisi, ne de sektörümüzde bize benzeyen diğer şirketlerin kaçak akaryakıttan dolayı ceza yemesi söz konusu olamaz."

Her şeyimiz şeffaf

Türker, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Petrol Ofisi’nin ana ortaklarından Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ı açıkça hedef almışken, siz kendinizden emin bir şekilde ’ceza almayız’ diyorsunuz" hatırlatması üzerine, şunları dile getirdi: "İki ana ortağımızdan biri Doğan, diğeri Avusturyalı OMV. Şirketimiz halka açık. Dolayısıyla hiçbir adımımızın gizli kalması mümkün değil. Sermaye piyasası kuralları gereği her şeyimiz şeffaftır. Süreçlerimiz belli. Ne yaptığımızı biliyoruz. O yüzden kendimizden eminiz."

Ceyhan’da 5 milyar dolarlık yatırımla rafineri kurmak üzere EPDK’ya işlemlerini tamamlayıp, ilk başvuruyu yapanın Petrol Ofisi olduğunu hatırlatan Türker, şöyle konuştu: "EPDK’ya çeşitli nedenlerle neredeyse her hafta gidiyorum. Hem görüşmeler sırasında, hem de mektupla sürekli soruyorum. Resmen bize ’hayır, rafineri lisansı vermiyoruz’ denmedikçe, izin beklentimiz sürecek. Çünkü, yasal hiçbir eksiğimiz yok. Neden izin vermediklerini de doğrusu merak ediyorum."

12 milyar dolara ulaşırız

MELİH Türker, Petrol Ofisi’nin bu yılki 12 milyar dolarlık ciro hedefini koruduğunu belirterek, "Tüm ürünler dikkate alındığında yüzde 35 payla pazar lideriyiz. Sektörümüzde küçülme yaşanırken biz büyümeyi sürdürüyoruz. Bu gücümüzü coğrafi açıdan nerelerde değerlendirebiliriz, ona da bakıyoruz" diye konuştu.

Bayiye giden her üründen ’şahit numune’ alınıyor

MELİH Türker, "Bayilerinizden herhangi biri kaçak akaryakıt satışı yapıp yakalanırsa, bundan sorumlu tutulmanız söz konusu mudur?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Bayilerimize gönderiler her tanktan ’şahit numune’ alırız. Dolayısıyla ulusal marker kriterlerine uygun şekilde ürün bizden çıktıktan sonra, bayide herhangi bir sorun olduğunda, ’şahit numune’ devreye girer. doğrudan bayinin sorumluluğunda olan bir olay olmuşsa, bayinin lisansının iptaline kadar ceza söz konusudur. Bizim de ayrıca kendi iç denetimimiz var. Laboratuvar donanımlı 25 minibüsümüz sürekli bayilerimizi dolaşıp, denetimler yapar."

1.3 milyon POsitive Kart sahibi müşterimiz var

PETROL Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Ertan Çakır, Türkiye’ye ilk Eurodizel’i kendilerinin getirdiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Ürünlerimizle, hizmetlerimizle sektörde fark yaratmak için sürekli adımlar atıyoruz. 1.3 milyon POsitive Kart sahibi müşterimiz var. Bunların 750 bini aktif. Promosyon kampanyalarımız da bu kart üzerinden yürüyor. Promosyon ürünlerini de müşteri talebine göre belirliyoruz. Kartın özelliklerini, hizmet çeşitlerini artırmak için bankalarla da görüşüyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!