İl başkanlarından iddialı çıkışlar

YEREL Seçimlerin en etkili isimleri arasında partilerin il başkanları yer alır.

Parti Genel Başkanları ve başkan yardımcıları en detaylı bilgileri il başkanlarından alır, aday adaylarının değerlendirilip adayın belirlenmesinde il başkanlarının fikrine başvururlar. Geçtiğimiz haftalarda Ankara Hürriyet’e il başkanları çarpıcı ve iddialı açıklamalarda bulundular.

MHP İl Başkanı Demirel, ’Gökçek’in aday yapılmayacağını’ iddia etti, AKP İl Başkanı Bilge ise Solun Kalesi Çankaya’yı alacaklarını söyledi. CHP İl Başkanı Çatak, ’Büyükşehir Belediyesi’ni alacağız’ derken, DSP İl Başkanı Karabulut ve SHP İl Başkanı Koç ise ’Sol da birlik yok, kendi adaylarımızla seçime gireceğiz’ mesajını verdi.

İl Başkanları Eylül-Ekim aylarında belediye başkan adaylarını açıklayacaklarını ifade ettiler, AKP’li Bilge bu sürenin Kasım ayını bulabileceğini ifade etti.

2004 yerel seçimlerinden büyük zaferle çıkan AKP’nin başını en çok "iç sorunlar" ağrıtacak. İktidarda bulunduğu gözde ilçelerde birden çok aday çıkması parti yönetimini zorlayacak. Mevcut belediye başkanlarının önemli kısmının değiştirileceği fısıltıları da belediye başkanlarına sıkıntılı anlar yaşatıyor.

CHP’de ise teşkilat kongrelerini yapan AKP’ye oranla daha yavaş işleyen bir hazırlık süreci var. CHP’nin önündeki en zor denklemin, Çankaya Belediyesi adayı olacağı kesin. Parti içi çekişmeler en çok CHP’nin Çankaya adayının kim olacağı konusunda su yüzüne çıkacak.

MHP ise önceki yılların aksine Mart 2009 seçimlerine daha bir şevkle ve güçlü bir teşkilatla hazırlanıyor. MHP AKP’ye merkez sağdan bir alternatif olabilmek için, yerel seçimde vitrinini güçlü ve tanınmış adaylarla güçlendirmeyi hedefliyor. ANAP ve DP’den ise henüz ne ses var, ne seda... Bir diğer merakla beklenen soruya SHP ve DSP "Solda birlik yok" dese de, SHP’li Koç, "Karayalçın adaylığı düşünmüyor’ ifadesini kullansa da, Başkent’in siyaset arenası son ana kadar her türlü sürprize sahne olabilir.

Etimesgut’ta CHP’ye gün doğdu

YEREL seçimlerde en ilginç tablolardan biri de Etimesgut’ta yaşanacak. Bunun en belirgin işareti de Etimesgut adaylarını erken açıklanmaya başlayan partiler. Etimesgut Belediye Başkan adayını önce MHP açıkladı ve Etimesgut eski Belediye Başkanı Enver Demirel’i aday olarak gösterdi. Ardından geçtiğimiz günlerde Büyük Birlik Partisi, Başkan Gökçek’in bir dönem bürokratlığını yapan İbrahim Aşık’ı Etimesgut’tan aday gösterdiğini açıkladı.

Etimesgut sosyo-kültürel ve coğrafi özellikleri açısından farklılıkları barındıran bir ilçe. Bu hem son yerel seçimlere hem de geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerde kendini gösterdi.

Seçim sonuçlarını hatırlayacak olursak 2004 Yerel Seçimleri’nde Etimesgut Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz yaklaşık 37 bin oy alarak belediye başkanı seçildi. CHP ve MHP yaklaşık 21’er bin oy aldı. 2007 Genel Seçimlerinde AKP 62 bin, CHP 40 bin, MHP 25 bin oy aldı.

Bu da demek oluyor ki "Etimesgut mazili" MHP’li Demirel ve "Gökçek mazili" Aşık Etimesgut’ta AKP’nin oyları için büyük tehdit oluşturuyor. Sağ partilerin arenasına dönen Etimesgut’ta bu durumdan memnun olan CHP’nin Etimesgut adayının kim olacağı ise kent kulislerinde merak ediliyor.

Sincan’da sıkıntı erken başladı

SİNCAN, AKP için başkan adayının en zor belirleneceği metropol ilçelerden biri olacak.

AKP’liler için yaygın görüşün ’Kimi aday koysak kazanırız’ olduğu, üzerinden uzun yıllar geçse de 28 Şubat süreciyle adı anılan Sincan’da, şimdiden yarış başladı. Alışılanın aksine Sincan’da kuşkusuz en yoğun yarış AKP içinde yaşanacak. Mevcut Belediye Başkanı Hasan Altın yeniden aday olmak isteyecek. Şu anki Sincan AKP İlçe Başkanı Rıza Gezer de ilçe teşkilatının yeni yönetim kuruluna aday olmayacak. Bu durum Gezer’in de aday olacağı yönünde kuvvetli bir işaret.

Başkan Altın görev süresi boyunca kavgadan uzak, sakin bir dönem geçirdi. AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanırverdi ile de arasının iyi olduğu konuşuluyor. Her ikisi de Hizmet-İş Sendikası kökenli.

Diğer taraftan İlçe Başkanı Gezer teşkilat içinde güçlü ve Sincan seçmeni üzerinde etkili. Çeşitli basın yayın organlarına ’Daha yolun başındayız’ mesajı verip adaylık konusunda iddialı olduğunu dile getiriyor. Sincan konusunda AKP yönetim kadrosunun da hayli sıkıntılı olduğu kulislere sızan bilgiler arasında. Altın ve Gezer arasındaki çekişmenin galibi ise AKP Genel Merkezi’nin Sincan’da yaptıracağı anket sonuçlarında gelip gelen tarafın olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

NOT: Yeni yasayla kentin hızla gelişen beldeleri Temelli ve Yenikent de Sincan’a bağlandı. CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığı bu yasa bozulmazsa Sincan’ın kıymeti bir kat daha artacak. Bu da yıllar önce ’Ankara’ya uzak küçük bir ilçe’ olarak değerlendirilen Sincan’ı siyasetin önemli yerlerinden biri haline getirecek.
Yazarın Tüm Yazıları