Kedi ve köpeklerinizi gömebilirsiniz ama mezar yaptırmanız artık yasak

"Canım kızımız sen yanımızda olmasan da her zaman her yerde ayak seslerini duyacağız", "Prensesimiz sevgi yumağımız, sensizlik çok zormuş. Seni çok özledik. Melekler seni korusun"...

Bu cümleler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Tuzla Aydınlar Köyü yakınlarındaki hayvan gömü yerinde bulunan mezarların taşlarında yazıyor. Birçoğu insan mezarlarını andırıyor. Kalp şeklinde kestirilen mermer mezar taşlarının üzerinde fotoğraflar, doğum ve ölüm tarihleri, sevgi sözcükleri yer alıyor. Ancak mezarlıkta artık kabir yaptırmak yasak. Gerekçesi ise, bazı hayvan sahiplerinin abartıp mezarlara ruhsat istemeleri, mermer lahitler yaptırmaları.

Yıllarca can yoldaşlığı yapmış hayvanların ölümü, ev halkını derin üzüntülere boğar. Üstelik bu üzüntünün yanında bir de cansız bedenin nereye gömüleceği problemi vardır. Ülkemizde pet sahipleri genellikle evlerinin, yazlıklarının bahçesini veya yakınlardaki park ve bahçeleri bu iş için tercih ediyor. İstanbul’da oturanlar bu konuda biraz daha şanslı. Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nün, Tuzla Aydınlı Köyü’nde tel örgülerle çevrili 10 dönüm arazide, 2000 yılında kurulan bir mezarlığı var.

1807 HAYVAN GÖMÜLÜ

Adı hayvanseverler tarafından mezarlık olarak anılsa da, tabelasında "Hayvan Gömü Yeri" yazıyor. Yetkilisi, Veteriner Hekim Ahmet Özkaya, mezarlıkta 1807 havyanın bulunduğunu, sadece bu yıl 342 gömü yapıldığını söylüyor. "Gömme işlemleri için sadece form doldurmanız yeterli. Tutanakta hayvan sahibinin adı-soyadı, adresinin yanı sıra ölen hayvanın cinsi, rengi, aşı karnesinin olup olmadığı, cinsiyeti, yaşı, ölüm sebebi, ölüm tarihi ve gömü tarihi not ediliyor. Daha sonra bir görevli eşliğinde mezarlık bölümüne geçip gömü işlemi gerçekleştiriliyor. Bu işlemler için ücret talep edilmiyor" diyor.

GELİP DUA OKUYORLAR

Mezarlıkta süs köpekleri ve kediler ağrılıkta. Kedi ve köpeğin dışında 2005 yılının Temmuz ayında defnedilmiş bir de muhabbet kuşu var.

Defin işlemleri mesai saatlerinde yapılıyor. Hafta içi sabah saat 8 buçukta hizmet vermeye başlıyorlar. Mezarlık tüm hayvan sahiplerine açık. Dileyen mezar ziyareti bile yapabiliyor.

Mezarın üzerine herhangi bir tabela veya işaret konulması bir süre önce yasaklanmış. Bu nedenle mezarlık şimdi iki bölüm halinde. Görevliler, lahitlerin bulunduğu bölümün dolduğunu, yeni açılan araziye de sadece gömü yaptırdıklarını söylüyor.

Hayvan sahiplerine imzatılan ölüm tutanağının üzerinde de "Gömü yeri üzerine herhangi bir işaret veya tabela konulmayacaktır" yazıyor. Görevliler bu kararı, birçok kişinin kedi ve köpeklerine mermer mezar yaptırması, bazılarının ruhsat istemesi üzerine almış. "Bazıları mezarlıkta imam olup olmadığını dahi soruyor. Sürekli gelip dua okuyanlar var. Mezarlığın ziyaretçisi de hiç eksik olmuyor" diyorlar.

BATI’DA NASIL?

Batı ülkelerinde evcil hayvanlar öldüğünde, insanlarda olduğu gibi kliniğe başvurup ölüm raporu almak gerekiyor. Çünkü bu rapor olmadan defin işlemi yapılmıyor. Raporla birlikte alınan defin káğıdının ardından, hayvanınızın kaydını sildiriyorsunuz. Çünkü birçok ülkede insanlar gibi hayvanlar da kayıtlı.

Bazı ülkelerde özel seremoniler düzenleniyor. Kedi ve köpeklere uygun tabutlar satılıyor. Hayvanlar için hizmet veren krematoryumlar da var. Bu arada Avrupa’da hemen her şehirde hayvan mezarlığı bulunuyor. Dileyenler mezarın başına hayvanın heykelini bile yaptırabiliyor.

YAKTIRABİLİRSİNİZ DE

Kaybettiğiniz dostunuzu, bir veteriner kliniğine ya da doğrudan Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsü’ne başvurarak yaktırmanız da olası. Genellikle hastalık yayan hayvanlar için kullanılan bu yöntem, herhangi bir nedenle kaybettiğiniz hayvanınız için de geçerli. Türk kanunları hayvanların yakılmasına izin veriyor.

NASIL GİDİLİR?

Havyan mezarlığının adresi Tuzla Aydınlar Köyü, Patlayıcılar Yolu, Toygar Sokak No: 14 Telefon numarası ise (216) 393 00 10.

E-5 karayolunu kullanarak gitmek isteyenler Tuzla üst geçidinden sonra sahilin ters istikametinden yukarı çıkmalı. Köprüyü geçtikten sonra Orhanlı-Aydınlı-İstanbul Park tabelaları var. Bunları takip edenler, yolun sağında kalan İdris Güllüce Kültür Merkezi’nin önünden geçerek yaklaşık 5 kilometre sonra TOKİ konutlarının bulunduğu bölgeye ulaşıyor. Bu yolu takip edenler 500 metre sonra mezarlığa ulaşabilir. Cahit AKYOL

Kedilerde kulak akıntısına dikkat

Kedilerin kulağında koyu renkli, hatta siyaha yakın bir akıntı ve kirlenme ile kendini gösteren kulak uyuzu, otodectes cynotis adı verilen bir parazit tarafından oluşturuluyor. Akıntının yanı sıra kulakta kaşınma, ağrı ve bu parazite karşı alerjik duyarlılığı olan bazı kedilerde kızarıklık, hastalığın en belirgin özellikleri.

Kulak kanalındaki akıntıdan alınan örneğin mikroskop ile incelenmesi sonucunda teşhisi kolaylıkla yapılabiliyor. Uzun sürmesi durumunda kulakta oluşan hastalık tablosuna, kolaylıkla ikincil olarak bakteri ve mantar enfeksiyonları eklenebiliyor. Veteriner hekiminiz şüphe duyar ve gerekli görürse, teşhise yönelik klinik laboratuvar incelemelerini genişleterek bu tarz enfeksiyonların da olaya karışıp karışmadığını tespit edebilir.

Kulak uyuzunun tedavisinde hekiminiz, kedinizin kulak kanalındaki akıntı ve kirleri temizledikten sonra kulak uyuzu ve eğer mevcutsa diğer enfeksiyonları tedavi etmeye yönelik uygun ilaçlar kullanacaktır. Tedavisi kolay olmasına karşın haftalarca sürebilir. Bu nedenle ilaçların düzenli ve atlanmadan kullanılması, veterinerinizin uygun gördüğü zamanlarda kulak kanalını ve kepçesini temizleyip ilaçlaması son derece önemli.

Normalde, kedinizin kulak kepçesinde gözle görülebilen kirleri bir pamuk yardımıyla ve kulak temizlemek için hazırlanmış bir solüsyonla siz de kolayca alabilirsiniz. Ancak kulak kanalının içinde yer alan kirleri çıkartmak ve temizlemek profesyonel bilgi ve tecrübe gerektirir. Kedilerin kulak kanalının bir dirsek yaparak "L" harfi şeklinde olması işinizi güçleştirir. Kulak kanalının üst bölgesindeki akıntı ve kirlerin daha içeri itilerek aşağı bölgelere kayması, tıkanma ve kulak zarı problemlerine yol açmanıza sebep olabilir. Hatta böyle bir uygulama sırasında kedinizin ani hareket etmesi veya sizin yapacağınız bir sert hareket kulak çubuğunun kulak kanalını yaralamasına sebep olabilir. Bu nedenle kulak kepçesin temizliğini bir pamuk yardımıyla siz yapabilirsiniz ancak kanalın temizliğini veteriner hekiminiz yapmalı.

Kulak uyuzu dahil olmak üzere kulak hastalıklarından kedinizi korumak için haftada en az bir kez kulak kepçesini pamuk yardımıyla ve kulak temizliği için hazırlanmış bir solüsyonla temizlemekte fayda var. Kötü koku, akıntı, ağrı ve kaşıntı tespit ettiğinizde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurarak teşhis ve tedavi için yardım almalısınız.

Pako pano

Yaklaşık 4 aylık kızımıza acilen yuva arıyoruz. Çok iyi huylu, oyuncu ve sevgi dolu bu bebeğe hayatı boyunca sevileceği, tekrar sokağa terk edilmeyeceği bir yuva verecek olan var mı? Tel: (216) 384 51 65.

Annecikleri trafik kazasında ölen 5 haftalık 4 minik yavruyu güçlükle büyüttüm. Çok sağlıklı, şirin bebekler oldular, onlara sevgiyle bakacak aileler arıyorum. (216) 384 51 65.

Sahibi evine yeni eşyalar alacağı ve evleneceği için Tedi’nin kendine yeni bir yuva bulması gerekiyor. Erkek ve tüm aşıları tamam. Sevgi dolu ve oyuncu bir kedi. (312) 219 57 87 /24 17
Yazarın Tüm Yazıları