Kocaoğlu, Başbakan'a yanıt verdi

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlu, Başbakana yanıt verdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2008 13:02

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin iftar yemeği sonrasında ‘İzmir'in suyu’ ile ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanlış bilgilendirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan'ın dün akşam Ankara'daki ifarda, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ‘bir barajı ben bitirdim’ diyebiliyor musun? DSİ baraj yapacak, sana verecek, onunla hava atacaksın” sözleri tartışma yarattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başbakan'a yazılı açıklamayla yanıt verdi.

Gelişmeleri şaşkınlıkla izlediğini belirten Başkan Kocaoğlu şu görüşleri savundu:
“Anladım ki, Sayın Başbakan'ın, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin projesini ve kaynağını hazırladığı Çamlı, Bostanlı ve Değirmendere barajlarından haberi yok. Anladım ki Sayın Başbakan, bu üç baraj projemizin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli onayların bir türlü verilmemesi nedeniyle başlayamadığını bilmiyor. Yine anladım ki Sayın Başbakan, Gördes Barajı'ndan İzmir'e su taşıyacak isale hattı ve arıtmasının uygulama projesini DSİ kaynak ayırmadığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırmakta olduğunu da duymamış. Bu çok üzücü bir durum.”

Haberin Devamı

BAKANLIK ENGEL ÇIKARIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, kentin su kaynaklarının artırılmasına yönelik yeni yatırımlar kapsamında, Çamlı, Bostanlı ve Değirmendere olmak üzere 3 yeni baraj projesi hazırladığını ve bu barajların yapımı için gereken kaynakları ayırdığını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu açıklamasına şöyle devam etti:
“Tüm çabalarımıza rağmen, Bostanlı ve Değirmendere barajları için Bakanlıklardan arazi tahsislerini almamız mümkün olmadı. Çamlı Barajı için ÇED raporu ile Hazine ve Orman arazi tahsislerinin bir an önce verilmesi amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı'na defalarca başvurduk. Onların istediği düzeltmeleri yaptık. Ancak buna rağmen olumlu görüş verilmedi. Aynı şekilde Bostanlı ve Değirmendere barajlarıyla ilgili Hazine ve Orman arazisi tahsislerini de bir türlü alamadık. 21.5 milyon metreküp rezerv hacimli ve Yarımada bölgesinin su ihtiyacını karşılayacak olan Çamlı Barajı'nın ÇED raporu, barajın ‘ekonomik olmayacağı' gerekçesiyle reddedildi. Çevre kirliliği, yüzey sularının azalması ve kuraklık gibi etkenleri göz önüne alarak Sayın Cumhurbaşkanı'na, Sayın Başbakan'a, Hükümet üyelerine, siyasi partilerin genel başkanlarına ve tüm milletvekillerine, 2007 Aralık ve 2008 Mart tarihlerinde olmak üzere iki kez dosya göndererek, öneri ve taleplerimizi ilettik. Ancak ilginçtir; bu dönemde DSİ yetkilileri, ‘İzmir'in içme suyunun yeterli olduğunu ve yeni baraja gerek bulunmadığını' açıkladı.”

Haberin Devamı


‘BAŞKA NİYETLER ARARIZ’

Kemalpaşa Nif bölgesi için planlanan 12 milyon metreküplük Yiğitler Barajı'nın 6 milyon metreküplük suyunun kullanım hakkına karşılık DSİ'ye işbirliği önerisinde bulunduklarını anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “İnşaatı halen süren ve İzmir'e 60 milyon metreküp ilave su sağlayacak Gördes Barajı'nın isale hattı ve arıtma tesisi projesinin ihalesine çıktık. Arıtma tesisinin yapımını üstlendik. Bu yükümlülük için, DSİ ile bir de protokol imzaladık. Bütün bu çalışmalarımıza rağmen İzmir'deki susuzluğun faturası Büyükşehir Belediyesi'ne kesilmek isteniyorsa, biz bu işte başka niyetler ararız” dedi.

‘BARAJA ÇED RAPORU YOK, ALTIN MADENİNE VAR’

Haberin Devamı

DSİ tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilen Göksu ve Sarıkız kaynaklarının, Kütahya- Uşak- Manisa güzergahı boyunca kirlenmesi bir türlü engellenemeyen Gediz nehrinden olumsuz etkilendiğini de kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, açıklamasının devamında şöyle dedi:
“Şimdi benzer bir durum Çamlı Baraj bölgesinde yaşanıyor. İZSU'nun yetkisinde olan koruma havzasında baraj için ÇED raporu vermeyen Çevre ve Orman Bakanlığı, altın madeni için İZSU ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni by pass ederek ÇED raporu vermiştir. Oysa maden aranacak yerler, İzmir'in en önemli su havzasıdır. Üstelik Tahtalı Baraj havzasını da olumsuz etkileyecektir. Sayın Başbakan'ın bu gerçeği bilip bilmediğini de çok merak etmekteyiz. İzmir halkının arkamızda olduğu Çamlı Barajı projemize bir an önce başlayabilmek için, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın altın arama iznini iptal etmesi ve baraj için gerekli ÇED raporunu vermesini bir kez daha talep etmekteyiz. Hata yapılmış olabilir ama hatadan dönmek de bir erdemdir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!