Hakkari’de son 6 ayda 19 bebek öldü

Güncelleme Tarihi:

Hakkari’de son 6 ayda 19 bebek öldü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2008 11:42

HAKKARİ Sağlık Müdürlüğü, il genelinde son 6 ayda 19 bebeğin ölümü üzerine harekete geçti. Hakkari Sağlık Müdürü Dr. Turhan Sulhan, Türkiye ortalamasına bakıldığında en çok bebek ölümünün binde 25 oranla Hakkari’de meydana geldiğini söyledi. Dr. Turhan, “Bizim öncelikli hedeflerimiz bu bebek ölümlerinin önüne geçmek. Bebeklerin ölüm nedenlerinin ise, takiplerin yapılmaması, gerekli ekip desteğinin sağlanmaması olarak tespit ettik." dedi

Haberin Devamı

Türkiye’nin sosyal problemleri en yoğun ili olan Hakkari’de sağlıkta da büyük sorunlar yaşanıyor. Özellikle son aylarda bebek ölümlerinin artması üzerine harekete geçen Sağlık Müdürü Dr. Turhan Sulhan, başta Hakkari merkez olmak üzere İlçe ve köylerdeki sağlık sorunlarını yerinde tespit etmek için yoğun bir çalışma içine girdiklerini belirtti. İlk olarak Hakkari Devlet Hastanesi’nde denetlemelere başlayan Sulhan, doktorların sıkıntılarını dinledi. Doktorların, özellikle tıbbi cihaz sıkıntısını dile getirmesi ve polikliniklerde yeterince ebe olmadığı yönündeki talepleriyle karşılaşan Sağlık Müdürü Sulhan, bu sorunları kısa sürede çözmeye çalışacağını söyledi.

EVDE DOĞUMUN ENGELLENMESİ İÇİN ÇALIŞMA

Hakkari’de son 6 ayda 19 bebeğin ölümünün kendilerini endişelendirdiğini belirten Dr. Sulhan, bu rakamın Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu anlattı. Öncelikle bebek ölümlerinin önüne geçmeyi hedeflediklerini belirten Dr. Sulhan şöyle konuştu:

“Türkiye’de en fazla bebek ölümleri Hakkari’de yaşanıyor. Bebeklerin ölüm nedenleri, takiplerin yapılmaması, gerekli ekip desteğinin sağlanmamasından kaynaklanıyor. Bunun önüne geçmek için Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde bir birim oluşturduk. Hiçbir doğumun, sağlık kuruluşları dışında olmasını istemiyoruz. O yüzden biz bununla ilgili bir çalışma da yapacağız. Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bir birim oluşturup, özellikle gebelik dönemindeki bayanları tespit edeceğiz. Biliyorsunuz son zamanlarda ilimizde bebek ölümleri oluyor. Hakkari merkez, Yüksekova, Şemdinli, Çukurca gibi en uzak yerleşim birimlerimiz dahil olmak üzere tespiti yapılmamış hiçbir gebeyi, aşısı yapılmamış hiçbir bebeği bırakmak istemiyoruz. Bununla ilgili çok ciddi bir çalışma yapacağız. Gebelerin mümkünse doğumlarından birkaç hafta öncesinden hastaneye getirilmesini sağlayacağız. Kış başlamadan doğumlar ve bebek aşılarıyla ilgili çalışmalarımızı bitirmeyi hedefliyoruz. Bu çok ciddi bir konudur. Bunun için eşi gebe olan ailelerin de doğumdan önce muhakkak bir sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekir. Aileleri duyarlı olmaya çağırıyoruz.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!