Rusya’nın gümrüklerdeki işkencesi Türkleri mağaza kapatmaya zorluyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya’nın gümrüklerdeki işkencesi Türkleri mağaza kapatmaya zorluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2008 00:00

Rus gümrüklerinde tam sayım uygulamasının yarattığı sıkıntıların sürmesi halinde, Türk markaların Rusya pazarından çıkmak zorunda kalabileceği belirtiliyor. Yeni sezon ürünleri mağazalara ulaştıramayan Colin’s, Adil Işık, Mavi Jeans gibi Türk markalar acil önlem çağrısı yaptı. Lacoste, Cacharel, US Polo, Pierre Cardin markalarını Rusya’ya taşıyan Türk girişimciler de gümrüklerde bekleyen mallar yüzünden boş kalan mağazalardan yakınıyor.

RUSYA Federasyonu’nun ’tam gümrük sayımı’ yaparak Türk mallarının ülkeye girişini bir süre önce yavaşlatmaya başlaması Rusya’ya yapılan ihracata ciddi darbe indiriyor. Tüm sektörler gümrüklerde bekleyen mallar yüzünden şikayet ederken, Rusya’da markalaşmada önemli bir yol kat eden Türk girişimciler en güçlü oldukları pazarı kaybetme endişesi yaşıyor. Türk markalar ve global markaların Türk temsilcileri gümrüklerde yaşanan sıkıntının çözülmemesi halinde, zarar edeceklerini ve mağazaları kapatmak zorunda kalacaklarını söyledi. Rusya gümrüklerinde ’işkenceye döndüğü’ belirtilen uygulamalardan Colin’s, Mavi Jeans, Adil Işık, Balizza, Wenice Kids gibi Türk markaların yanı sıra Lacoste, Cacharel, US Polo, Pierre Cardin gibi global markaların Türk temsilcileri de yakınıyor. Rusya’da Colin’s markası ile 80’i kendilerine ait 150 mağazaya sahip olan Eroğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Rusya gümrüklerindeki sıkıntının 2 haftadır iyice arttığını söyledi. Eroğlu, yaz sezonunun bittiğini, 1.5 milyon adet sonbahar-kış sezonu ürününün gümrüklerde beklediğini, mağazaların boş kaldığını dile getirdi. Rusya’nın siyasi nedenlerle gümrüklerde sorun çıkardığı ve Gürcistan’la ilgili gelişmelerden sonra sorunun büyüdüğü belirtiliyor.

Türk malına ambargo

"Bir marka sezon malını mağazaya koyamıyorsa tüketici gözünde inandırıcılığı, saygınlığı biter. Ben bunu tüketicime, mağazamın bulunduğu alışveriş merkezine nasıl anlatırım" diyen Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütün Türk perakendeciler sorun yaşıyor ancak bizim buradaki işimiz çok büyük; zararımız da çok büyük olur. Gümrükten 2 günde mal çekerken bu 4 gün sonra 10’a uzadı. Diğer ülkeler böyle bir sorun yaşamıyor. Bunun adı Türk malına ambargodur. Rusya Türkler’in marka sattığı en önemli pazar. Türklerin markalaşma hamlesine de darbe vurulur. Yıl sonuna kadar böyle devam ederse mağazalar kapanır. Devlet yetkililerine durumu anlattık. Başbakan’la görüşmeye çalışıyoruz. Onlardan çözüm bekliyoruz. Rusya ticaret kurallarının dışında hareket ediyor. Kurallara uygun hareket etmeli."

Diskalifiye ediliyoruz

Rusya’da 40 mağaza ile en çok yatırımı olan Türk markalardan Adil Işık’ın da 50 bin ürünü gümrüklerde bekliyor. Markanın sahibi Adil Işık, sorunun vahim bir hál aldığını belirterek, yoğun rekabet yaşanan pazarda Türk markaların dezavantajlı duruma düşürüldüğünü ve rekabet şanslarını yitirmek üzere olduğunu söyledi. Işık şöyle konuştu: "Mağazalarda ürün yok. Mal koyamazsam müşteri kaybederim. Onu geri kazanmak çok zor. Pazarı kaybederiz. Mağazalar kapanır. Maddi kayıpları geri kazanmak mümkün ama imaj kaybını düzeltmek çok zor. Bütün mağazalarda yeni ürün var; Türk markalarda yok. Böyle giderse Rusya’da Türk markalar diskalifiye olur."
Unitim’in malları Amsterdam’dan

TOMMY Hilfiger ve G-Star markalarını Rusya’da temsil eden Unitim Holding, Rusya ile zaman zaman yaşanan gerginliklerden etkilenmemek için Türkiye’den yaptığı mal gönderimini 2007 sonunda Amsterdam’a kaydırmış. Holding’in Perakende Başkanı Cem Eriç "Çok az bir miktar yüklemeyi Türkiye’den yapıyoruz. Herkesin yaşadığı sorun, dönem olarak da bize denk gelmedi. Bu tür sorunları öngördüğümüzden malların mahrecinden yüklenmesi yoluna gittik" dedi.

Rusya’ya ihracat yüzde 30 geriler

TÜRKİYE’den Rusya’ya mal götüren 300’e yakın TIR’ın yaklaşık on gündür gümrük kapılarında beklediğini söyleyen Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, "En çok yaş-meyve sebze, tekstil, kimya ve lojistik sektörleri etkilendi. Beklemeler TIR başına bin Euro’luk bir fatura çıkarıyor. Rusya’ya ihracatta yüzde 30 düşer" diye konuştu.

Fransız Lacoste, Türkiye’nin sıkıştırılmasından dertli

FRANSIZ Lacoste markasını Rusya’ya taşıyan Eren Holding de 3 haftadır gümrüklerde bekletilen ürünlerden dertli. Üç hartadır 2 tır dolusu mallarının gümrükte bekletildiğini belirten Lacoste Rusya Genel Müdürü Tolga Uysal "Rusya, Türk hükümetinin gümrük kontrolü adı altında direttiği sözleşmeyi imzalamadığından, Türk ürünlerine bir nevi ambargo uyguluyor. Aynı sorun Çin ve Avrupa malları içinde geçerli ama o ülkelere böyle bir yaptırım yok; sadece Türkiye sıkıştırılıyor. Pek çok Türk marka ve global markaların Türk temsilcileri gibi biz de ciddi sıkıntı içine düştük. Başbakanlık düzeyinde sorunun çözümünü bekliyoruz. Diğer markalar sezon açılışını yaptı. Hem ciro hem imaj kaybı yaşıyoruz" diye konuştu. 8’i franchise 20 mağazaları olduğunu hatırlatan Uysal, Rusya’daki yüksek kiralara değinerek acil çözüm çağrısı yaptı.

Ne dekor ne de mal gidiyor 2-3 ayda mağazalar kapanır

CACHAREL, US Polo ve Pierre Cardin markalarını Rusya’ya taşıyan Aydınlı Group’un Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kavurmacı önceki hafa gümrükten almaları gereken malları hálá alamadıklarını belirterek, "Gümrüklerde bir kaç günlük sarkmayı biraz erken göndererek telafi edebiliriz ama buradaki sorun bu değil. Ne kadar uzayacağını kestiremiyoruz. Hepimizin ciddi yatırımları var. Oradaki ofisimizin gideri ayda 100 bin dolar. Mağazaların kirasıyla birlikte 250 bin doları buluyor. Ürün gönderemezsek bu yükü taşıyamayız, 2-3 ayda mağazalar kapanmaya yüz tutar" diye konuştu. Üç markanın toplam 25 mağazası olduğunu ve yıl sonuna kadar 7 mağaza açma planı yaptıklarını anlatan Kavurmacı, "Yeni mağazalar için gönderdiğimiz dekorlar ulaşmıyor. Mal gitmiyor. Hem para hem itibar kaybederiz. Marka sahiplerine verdiğimiz taahhütler var. Böyle giderse bunları yerine getiremeyeceğiz. Hükümetin acilen sorunu çözmesi gerekiyor" dedi.

Mavi: Moda markanın önceliği mağazaya sezon malı koymak

MAVİ Jeans CEO Ersin Akarlılar ise şu açıklamayı yaptı: "Mağazaya sürekli olarak yeni ürün sokmak moda markaların önceliği. Özellikle de yeni sezonu karşılarken gümrüklerdeki uygulamanın sıkıntılarını her zamankinden fazla yaşıyoruz. Rusya’da bürokratik yapının hızla çözülmesini ve ticareti kolaylaştıran sistemin bir an önce kurulmasını umuyoruz."

İki aydır mal gitmiyor

RUSYA’da 14 mağazası bulunan Wenice Kids’in CEO’su Oktay Özdemir Moskova, St.Petersburg ve Sibirya’daki mağazalarına 2 aydır mal gönderemediklerinden yakınıyor. Ürünlerin gümrüklerde beklediğini, tam sayım uygulaması nedeniyle 5 ihracattan ancak birinin gerçekleştiğini anlatan Özdemir, Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün geleceği için acil çözüm çağrısı yaptı.

Tüzmen telefonda Rus büyükelçiye sitem etmişti

DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskiy’i arayarak, Rusya’nın başlattığı ’tam gümrük sayımı’nın Türkiye’nin ihracatımıza darbe vurduğunu söylemişti. Negatif ayrımcılık yapıldığına dikkat çeken Tüzmen, Türkiye’nin en büyük ticari partneri olmaya aday Rusya’nın sorunu çözmesini talep etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!