'Hastanelerdeki ölümlerin nedeni yetersiz klima'

Güncelleme Tarihi:

Hastanelerdeki ölümlerin nedeni yetersiz klima
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2008 13:59

MAKİNA Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Ali Alkan ‘Yeni Doğan' (Bebek) birimleri ve ameliyathanelerde hijyenik klima ve havalandırma tesisatları kullanılması gerektiğini söyledi. Alkan, “Standartsız, denetimsiz hastane tesisatı ölümlere yol açmaktadır TMMOB ve MMO, bu konudaki uzmanlık birikimini paylaşmaya hazırdır” dedi.

Haberin Devamı

Ali Alkan, Ankara'da Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeni doğan ünitelerinde son 1 ayda 49 bebeğin ölümü üzerine gündeme gelen hastane enfeksiyonları kaynaklı bebek ölümlerinin daha önce Edirne, Manisa ve Kayseri'de görüldüğünü söyledi. Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Alkan şöyle konuştu:

“TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, uzmanlık alanlarımızdan hareketle yenidoğan (bebek) ünitelerinde yaşanan bebek ölümleri nedeniyle, hastane klima ve havalandırma sistemleri ve yasal mevzuata ilişkin kamuoyunun aydınlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Hastanelerde mevcut tıp merkezlerinin hijyenik klima ve havalandırma tesisatının kimler tarafından hangi esaslara uygun yapılacağı yeterli açıklığa sahip bir konu değildir. Klima ve havalandırmanın olmadığı yerde hijyenik ortam oluşmaz. Hastane ortamı içinde sürekli partikül ve mikroorganizma üretimi vardır. Temiz havayı şartlandırarak hijyen hale getirip içeri verildiğinde partikül ve mikroorganizma seviyesi sürekli azaltılabilir. İyi tasarlanmış klima havalandırma tesisatı, ortama sürekli şartlandırılmış temiz havayı sağladığı gibi aynı zamanda ortamın havasının toz, mikroorganizma, koku ve anestezik gazlardan korunmasını da sağlar. Mevcut ameliyathanelerin denetlenmesi ve standart dışı ameliyathanelerin ivedilikle uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Talep geldiği takdirde ülkemizin her tarafında hijyenik klima ve havalandırma tesisatlarının teknik şartname ve uluslararası standartlara uygun projelendirilmesi, tesis edilmesi, testlerinin yapılması, işletilmesi ve bakımlarının gerçekleştirilmesini sağlayabiliriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!