Rusya, Gürcistan’a savaÅŸ açtı Türk yatırımcı tedirgin oldu

Güncelleme Tarihi:

Rusya, Gürcistan’a savaş açtı Türk yatırımcı tedirgin oldu
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 09, 2008 00:00

Rusya ile Gürcistan arasında çıkan savaş Gürcistan’da yatırımı olan ve Gürcistan üzerinden Kafkaslar’a ihracat yapan Türk yatırımcıyı tedirgin etti.

Haberin Devamı

TAV’ın yaptığı yatırımlar hariç Türkiye’nin 200 milyon dolar civarında yatırımı bulunan Gürcistan’da Türk firmalar, perakende sektörüne yaptıkları katkı ile dikkat çekiyor. İtalyan Benetton’u, Amerikalı Tommy Hilfiger’ı, Fransız Lacoste’u Gürcistan’a taşıyan Türk firmalar, gelişmeleri dikkatle izliyor. Vestel ve Linens de ülkede mağazaları olan Türk markalar arasında. Benetton Türkiye Genel Müdürü Zeynep Selgur, Tiflis’te 5, Batum’da 3 mağazaları olduğunu belirterek, "Yıllık ortalama 2.5 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Bugüne kadar rusya-Gürcistan arasında çok gerginlik oldu ama biz hiç etkilenmedik. Fakat bu son gelişme öncekilerden çok farklı. Mutlaka olumsuz etkisi olacağını düşünüyorum" dedi.

Bölge ticaretine tehdit

Gürcistan’ın Türkiye’nin Kafkaslara açılan kapısı olduÄŸuna dikkat çeken Selgur, "Sadece Gürcistan’a yaptığımız satışa bakmamak lazım. Azerbaycan’dan Kırgızistan’a bölgeye yapılan ihracat Gürcistan üzerinden yapılıyor. Bütün bu ticareti tehdit eden bir geliÅŸme olabilir" dedi. Unitim Holding perakende BaÅŸkanı Cem Eriç, franchise ÅŸirketi deÄŸiÅŸtirdikleri için Tommy Hilfiger maÄŸazasının kapandığını, yeni maÄŸaza ve Accessorize açmak için yaptıkları görüşmeleri ÅŸimdilik durdurup, geliÅŸmeleri izlediklerini söyledi. 1992’de 17.8 milyon dolar olan toplam dış ticaret hacmi 2005 yılında 571.4 milyon dolara ulaÅŸtı. 2007 yılında Türkiye’nin Gürcistan’a yaptığı ihracat 673 milyon doları aÅŸtı.Â

Haberin Devamı

150 Türk yatırımcı

Gürcistan’da faaliyet gösteren 100 civarında Türk firma içinde az sayıda büyük şirket bulunuyor. Çoğunluğu KOBİ olan Türk sermayesinin 200 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın büyük bir kısmı telekomünikasyon ve imalat sektörlerinde olmakla birlikte liman işletmeciliği, tekstil, su şişeleme ve bankacılık alanlarında da Türk yatırımları bulunuyor. Turkcell’in çoğunluk hissesine sahip olarak Gürcistan firmaları ile 1996 yılında yapmış olduğu ortaklıkla kurulan Geocell Telecom, Gürcistan’da GSM hizmetleri veriyor. 27 Mart 2001’de ülkenin üçüncü büyük GSM operatörü olan GT Mobile’ı da satın alan Geocell, su anda Gürcistan nüfusunun yüzde 85’ine ulaşıyor. Şişecam, 1997 yılında özelleştirilen Mina Ksani Cam Fabrikası’nın yüzde 76’sını almış, 1999’da ise fabrikanın tamamını almıştı. Delta Petrol, Poti’de bir petrol depolama tesisi kurmuş ve Karadeniz bölge ülkelerde etkinliğini artırmayı hedeflemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!