Havanda hedef Selimiye miydi

Güncelleme Tarihi:

Havanda hedef Selimiye miydi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2008 00:00

Üsküdar’daki Karacaahmet Mezarlığı’ndan dün saat 09.13’te el yapımı havan topundan 4 mermi ateşlendi.

Mermilerden biri, belediyenin ek hizmet binasının bahçesine isabet etti. 4 kişi yaralandı. Üç mermi mezarlıktaki ağaç dallarına çarpıp patladı. Havanın ateşlendiği yerin 1. Ordu Komutanlığı’na sadece 300 metre uzaklıkta olması, ’Hedef Selimiye Kışlası mıydı’ şüphesi yarattı. 

İSTANBUL Üsküdar’da, 1. Ordu Komutanlığı’nın bulunduğu Selimiye Kışlası’na 300 metre uzakta, Üsküdar Belediyesi ek hizmet binasının bahçesinde dün saat 09.13’te art arda 4 patlama sesi duyuldu. Buraya 30 metre uzakta, Karacaahmet Mezarlığı’nın 7’nci adasındaki emekli Deniz Albay Hamit Sungur’un mezarının üzerinden, el yapımı olduğu tespit edilen havan topundan, el yapımı 4 mermi atıldı. Mermilerden biri çöp konteynırına isabet ederken, diğerleri mezarlıktaki ağaçlara isabet edip patladı. Konteynerde patlayan merminin yaydığı şarapneller 4 kişiyi yaraladı, Temizlik İşleri Bölümü’ndeki duvarları delik deşik etti. Ofislerin camları kırıldı.

100 kişi vardı

Patlamada kol ve bacaklarından hafif yaralanan işçiler Savaş Mızrak, Şefik Kundu, şoför Yasin Yılmaz ve yoldan geçen Yusuf Kenan Öztoprak’ın tedavileri Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde yapıldı. Belediyenin temizlik işlerini yapan Altaş Şirketi’nde çalışan yaklaşık 100 temizlik görevlisinin, patlamadan yarım saat önce patlama yerinden ayrılarak görev yerlerine dağıldıkları bildirildi. Görgü tanığı marangoz İsmail Akdemir şunları anlattı: "3 patlama atölyenin dışında meydana geldi. 4’üncü patlama en şiddetlisiydi. Dışarı çıkıp baktığımızda, patlamanın çöp konteynırında olduğunu gördük. Patlamada, mezarlıktaki ağaçların dallarının parçalanıp yere düştü."

Mezarlıkta kıvılcım

Ek binaya evrak almak için geldiğini belirten Kadir Akgün de, "Arka arkaya 4 patlama oldu. Camlar ve duvarlarda delikler var. Patlamadan önce ortam çok sessizdi. Kimseyi de görmedim" diye konuştu. Hastanede konuşan işçi Savaş Mızrak, "4’üncü patlama çok şiddetli oldu. Korkup kendimizi yere attık o sırada yaralandık. Mezarlık içindeki ağaçlar arasından kıvılcımlar çıktığını gördük. Yaralandıktan sonrasını hatırlamıyorum" dedi. Polis, 1. Ordu Komutanlığı’nın bulunduğu Tıbbiye Caddesi üzerindeki mobil kameralara kayıtlarını incelemeye aldı. Asker ve polislerden oluşan uzmanlar, olay yerinde 7 saat inceleme yaptı. Daha sonra 1. Ordu Komutanlığı’ndan bir albay başkanlığındaki bir ekip, elde edilen bilgileri değerlendirmek için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gitti.

Havan topu el yapımı

İstanbul Valisi Muammer Güler, sabah saatlerinde basın mensuplarının "Patlamada hedefin 1. Ordu Komutanlığı olduğu yönünde iddialar var. Somut bir şey var mı?" sorusuna, "Havan tabii ki farklı bir şey. Arkadaşlarımız üzerinde inceleme yapıyorlar" sözleriyle yanıt verdi. Polis kaynakları akşam saatlerinde gazetecilere "Uzmanların yaptığı araştırma sonucu patlamanın gerçekleştirildiği havan topu ve mermilerin el yapımı olduğu tespit edildi" bilgisini verdi.

Eski askerin mezarından ateşlenmiş

YAPILAN incelemede, havanın Karacaahmet Mezarlığı’nın 7’nci adasında bulunan emekli Deniz Albay Hamit Sungur’un mezarının üzerinden ateşlendiği belirlendi. Saldırının ardından Selimiye Kışlası’nın Selimiye Spor Klübü’nün bulunduğu bölümünde 50 kadar asker havan mermisi parçası aradı. Polis ekipleri de, Askeri Gazino’nun Tıbbiye Caddesi’ne bakan duvarının kenarında buldukları bazı parçaları delil torbalarına doldurdu. Bir askeri yetkili, kışlanın herhangi bir noktasına isabet gelmediğini, sadece sesleri duyduklarını ve şok mangasını harekete geçirdiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!