Şehzadeler Kenti’nde Hürriyet Treni coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Şehzadeler Kenti’nde Hürriyet Treni coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2008 00:00

Hürriyet Gazetesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) ortak girişimiyle 1 Temmuz’da Kars’tan yola çıkan "Hürriyet Hakkımızdır, Tren Özgürlüktür" trenine "Şehzadeler Kenti" Manisa, muhteşem bir karşılama töreni düzenledi.

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, "bireyin yüzyılı" olarak düşündükleri 21’inci yüzyılda, bu tür sosyal sorumluluk projelerinin diğer kuruluşlar tarafından da yapılmasını diledi.

Öncekİ gün saat 20.00’de Manisa Garı’na gelen Hürriyet Treni, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Semra Öncü, AKP’li Belediye Başkanı Bülent Kar, Vali Yardımcısı Turan Eren, İl Emniyet Müdürü Adem Aydemir, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve üyeleri ile çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı. Şehzadeler Mehter Takımı ile Manisa Belediyesi Kültür Merkezi Folklor Ekibi, karşılama töreninde birer gösteri sundu. Manisa Ticaret Borsası’nın sponsorluğunda garda kurulan mangallarda yaklaşık 500 kişiye Manisa kebabı ikram edildi. Karşılamaya katılan protokole ve trendeki gazetecilere daha sonra faytonla şehir turu attırıldı, tarihi Ayn-ı Ali Kahvesi’nde "Sultan Çayı" ve Türk kahvesi ikram edildi.

Yazarlara büyük ilgi

Dün de proje kapsamında Hürriyet yazarları Pakize Suda, Reha Erus, Ege Cansen, Yalçın Bayer, Hürriyet İnsan Hakları Treni Proje sorumluları Emel Armutçu, Evrim Sümer ve yazar Nedim Gürsel, Manisa protokolü ve vatandaşlarla garda bir araya geldi. Hürriyet Treni’ni gezenlere doğum günlerinin olduğu tarihteki Hürriyet Gazetesi’nin ilk sayfası bilgisayar çıktı alınarak hediye edildi. Trende yazarlar ve protokol üyelerinin katıldığı insan hakları konulu atölye çalışması yapıldı. Atölye çalışmasına CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü de katıldı.

Vali Celalettin Güvenç, 21’inci yüzyılı, "bireyin yüzyılı" olarak düşündüklerini belirterek "Bu asır, tüm dünyada demokrasinin, özgürlüklerin ve bireyin hakların öne çıktığı bir asır. Bu anlamda, böyle bir maksatla yurdun baştan başa trenle geçilmesi kayda değer bir olgudur. TCDD’nin böyle bir kavram üzerinde Hürriyet Gazetesi ile işbirliği yapması takdir edicidir. Manisa’da bu çalışmalara olumlu katkılar sağlayacağımıza inanıyorum. Tüm sivil toplum kuruluşları heyecanla sizi bekliyor. Bu tür etkinliklerin sosyal sorumluluk projelerinin diğer kuruluşlar tarafından da yapılacağını umuyoruz" dedi.

Haklara duyarlı olmak

Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar ise insan haklarını savunan bazı sivil toplum kuruluşlarının siyasallaşması sonucu konulara önyargı ile yaklaştıklarını ileri sürerek "Bu kuruluşlar yapılan insan hakları ihlallerine kendi açılarından baktıklarında sessiz kalıyorlar. Oysa insan hakları konusunda bir tek doğru olmalıdır. Neyse ki; son yıllarda insan hakları konusunda çok iyi gelişmeler var. Devlet de insanlar da daha duyarlı olmaya başladı" diye konuştu. CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü de hak konusunda şunları söyledi:

İlkokulda ders

"Türkiye’de yeni yeni başlasa bile insan haklarına karşı duyarlılığının olması çok sevindirici. Ancak insan hakları konusunda daha çok aşmamız mesafe olduğu kanısındayım. Aile içi şiddetin çok yaşandığı bir ülkede insanın kişiliğinin oluşmasının nasıl baskı altına alındığını görüyorsunuz. Eğer bir insan kendi hakkını koruyamıyorsa, kendisine yöneltilen bir eyleme sebep sonuç ilişkisi soramıyorsa, daha çok aşmamız gereken yolumuz olduğunu düşünüyorum. İnsan hakları dersinin birinci sınıftan itibaren çocuklarımıza okutulması gerektiğinden yanayım. İnsan hakları, sadece belli okullarda öğretilmesi gereken konu değil. Bireyin doğduğu andan itibaren vazgeçilmez hakları vardır. İnsanlara adını soyadını öğrettiğimiz gibi haklarını da öğretmemiz lazım."

Konferans vagonundaki sohbet sırasında, Roma temsilcimiz Reha Erus’un 21 Mart 1959 doğumlu Manisa Valisi Celalettin Güvenç’e, "Sayın Vali 25 yıldır kamu görevindeyim diyorsunuz, 10 yaşında mı devlet memuru oldunuz" diyerek iltifatta bulunması kahkahalarla karşılandı. Sohbetin ardından Türk Kadınlar Konseyi Manisa Şubesi’nce dokunan Manisa bezi ürünlerinden oluşan fular ve atkılar yazarlara armağan edildi.

Bugün Balıkesir Garı’ndayız

10.00 ve 13.30 Uluslararası Af Örgütü atölye çalışmaları

11.30 Aile İçi Şiddete Son Semineri

11.00 Akbank Çocuk Tiyatrosu Masal Masal İçinde oyunu

13.00 Kubilay Tunçer’in illuzyon gösterisi

Gün boyu Hürriyet Hakkımızdır ve Demiryolu sergileri
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!