Çıkar için imar değişti iddiası

Güncelleme Tarihi:

Çıkar için imar değişti iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2008 00:00

Muğla Dalyan’da turizmci Recai Keçeci, AKP’li Belediye Başkanı Suat Tufan’ın özel imar planı değişikliği yaparak, kendisine ve akrabalarına ait arazilerden haksız kazanç sağladığını iddia etti.

MUĞLA Ortaca’da restoran sahibi turizmci Recai Keçeci (43), mayıs ayında Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, Dalyan Belediyesi’nce Ekim 2006’da hazırladığı ve Şubat 2007’de Özel Çevre Koruma Kurumu’nun (ÖÇK) onayladığı, bir bölüm tarlanın imara açılmasını sağlayan plan değişikliğinde, yasa gereği zorunlu olan İl Tarım Müdürlüğü görüşünün alınmadığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Savcılık, kaymakamlıktan ön inceleme yapılmasını istedi. Kaymakamlık, Tarım Arazilerinin Korunması ve Kullanılmasına Dair Yönetmelik gereği, İl Tarım Müdürlüğü’nün görüşü alınmamış olsa da, kendi bölgesinde kaldığı için onay yetkisinin ÖÇK’de olduğu gerekçesiyle, Başkan Tufan hakkında soruşturma izni vermedi.

Haksız kazanç sağlandı

Keçeci, de kaymakamlığın "Soruşturmaya gerek yoktur" kararının durdurulması istemiyle Aydın Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtı, dilekçesinde şu iddialarda bulundu:

"Tarım arazileri korunması ve kullanılmasına dair yönetmelikte, ’Her ölçekteki bölge planları, çevre düzeni planları, nazım imar planları, mevzi imar planları, uygulama imar planları ve bunların eki planları ile yerleşim alanlarındaki ilave imar planları için ihtiyaç duyulan arazinin tarım dışı faaliyetlere tahsisi il müdürlüklerinin iznine tabidir’ denilmektedir. Bu dikkate alınmadan yapılan işlemde hem Belediye Başkanı Suat Tufan, İmar İşleri Müdürü Gülgün Milat, hem de planı onaylayan ÖÇK görevlisi görevini kötüye kullanmıştır. Bu işlem sayesinde içinde nar ağaçları dikili olan başkanın 6.5 dönümlük, akrabalarının da 3 dönümlük arazilerinin dönüm fiyatı 20 bin YTL’den 400 bin YTL’ye çıkmıştır."

Cami arazisi gerekçesi

Keçeci, belediyeye başvurarak, bir imar planı değişikliğinin gerekçesini sorduğunu da belirterek şunları söyledi:

"25 gün sonra dilekçeme çok ilginç bir cevap aldım ve çok üzüldüm. Belediyenin İnşaat Teknikeri Recep Aydın, Harita Teknikeri Ali Özdemir ve Fen İşleri Müdür Vekili Gülgün Milat imzasını taşıyan cevap yazısında, ’Belediye Başkanı Suat Tufan’ın bitişiğinde bir kişinin tarlasından cami arsası bağışladığı vurgulanarak, ’Cami yerinin konutlardan kopuk, yol bağlantısı yetersiz, yapılarla bütünlüğü olmadığı gerekçesiyle ÖÇK tarafından değerlendirilerek, buraya ulaşım için gerekli yollar düzenlenmiş, plan bütünlüğünü sağlamak maksadı ile caminin kuzey sınırı imarda konut sahası olarak tespit edilmiştir. Bu tespit ÖÇK tarafından gerçekleştirilmiş olup, belirli bir şahıs ya da saha esas alınmayıp ibadet yerinin planla bütünleşmesi esas alınmıştır. Bu değişikliğin sorumlusu belediyemiz değil ÖÇK’dır ve bu kurumun da herhangi bir kast ya da ayrımcılık yaptığı düşünülemez’ yanıtı geldi."

ÇİFTE STANDART UYGULANDI

Eski belediye meclis üyelerinden Öner Ersoy da (52) Keçeci’ye destek vererek, "Arsam İztuzu Sahili yoluna cepheli olup, üç tarafı imarlı ve konut yapılmış durumda. 21 hak sahibi bu imarlı alanın arkasında kalan toplam 30 dönümlük tarım arazisinin imara açılması için imza topladık. Ancak, olumsuz cevap aldık. Ancak, başkan kendisinin ve akrabalarının yerlerine bir çırpıda plan değişikliği yapıverdi. Bu düpedüz çifte standart" diye konuştu.

Öte yandan Suat Tufan ile ağabeyi Şükrü Tufan’ın tarla komşusu Bayram Acar (55) ise arazisinin kendisinden habersiz imara açıldığına ileri sürdü, "Tarlam beş dönümdü. Bana sormadan bir dönümünden yol geçirilmiş. Değişiklik yaparken rızamı almaları gerekmez mi? Yerimin tarım alanında kalmasını istiyorum" dedi.

YASA DIŞI BİR ŞEY YOK

Başkan Suat Tufan ise yapılan işlemlerde hiçbir şekilde yasanın dışına çıkılmadığını savundu, "Bölge ÖÇK alanında ve tek söz sahibi onlar. Planı o kurum tasdik ettikten sonra bize söz düşmez. Caminin bulunduğu bölgede 10 değil, 20 parseli imara açtık. Onlara ibadet yeri gerekliydi. Talepte bulunduk, ÖÇK da onayladı. Ayrıca bu plan askıya çıktı ve bir ay boyunca incelendi. İtirazlar oldu, değerlendirildi. Sonra da süresi dolunca askıdan indi ve yürürlüğe girdi. Şimdi kim ne istiyor anlamadım" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!