Rektörlükler için ABD ve Suudi Arabistan’dan aday

Güncelleme Tarihi:

Rektörlükler için ABD ve Suudi Arabistan’dan aday
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2008 00:00

S. Arabistan Kral Faysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tansu Mertol Nevşehir, ABD’nin Alabama Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayhan Demirbaş da Bayburt Üniversitesi’ne rektör olmak için başvuru yaptı. İlahiyatçı adaylar doğuyu tercih ederken, büyük yarış Yalova Üniversitesi için yaşanacak.

YENİ kurulan 23 üniversite için 8 Ağustos’a kadar rektör seçimi yapacak olan YÖK’e birbirinden ilginç başvuruların yapıldığı ortaya çıktı. Türkiye sınırlarını aşan ve 523 adayın kıyasıya yarıştığı seçimlere, yurtdışından da pek çok talip çıktı. Suudi Arabistan’daki Kral Faysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tansu Mertol Nevşehir Üniversitesi, ABD’nin Alabama Üniversitesi’den Prof. Dr. Ayhan Demirbaş da Bayburt Üniversitesi’ne rektör olmak için başvuru yaptı.

Yalova yarışı

Akademik kimlikten çok referans yarışına dönen seçimlerde, AKP Çankırı eski Milletvekili Prof. Dr. Hikmet Özdemir’den, TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Hasçiçek’e, Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Salih Aynural’dan, YÖK Denetleme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Cengiz Özsavaşçı ve Prof. Dr. Mustafa Solak’a kadar birçok kişi rektörlüğe talip oldu. Prof. Dr. Özdemir: Çankırı Karatekin Üniversitesi, Prof. Dr. Hasçiçek: Iğdır Üniversitesi, Prof. Dr. Özsavaşçı, Prof. Dr. Solak ve Prof. Dr. Aynural da Yalova Üniversitesi için yarışacak.

İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinin de özellikle Doğu’daki Hakkári, Iğdır, Şırnak Üniversiteleri’nde rektörlük yapmak için başvurması dikkat çekti. Ankara kulislerinde iktidara ve YÖK yönetimine yakın olan adaylar için kulisler yapıldığı, adayların prosedür gereği mülakata alındığı, atanacak isimlerin şimdiden belli olduğu iddia ediliyor.

En kritik sınav

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu hafta içerisinde, yeni üniversiteler dışında YÖK’teki seçimleri tamamlanan 21 üniversiteye rektör ataması bekleniyor. Göreve geldiği günden bu yana en kritik atamasını yapacak olan Gül, YÖK’ün gönderdiği her üniversiteden 3 adaydan 1’ini seçip; ODTÜ, Boğaziçi, Ankara, Uludağ, İnönü, 19 Mayıs gibi üniversitelerinde içinde bulunduğu Türkiye’nin köklü üniversitelerine toplam 21 rektör atayacak.

Seçim yapılacak yeni üniversiteler şunlar

Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Artvin Çoruh, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis Eren, Çankırı Karatekin, Gümüşhane, Hakkári, Iğdır, Karamanoğlu Mehmetbey, Kilis 7 Aralık, Kırklareli, Mardin Artuklu, Muş Alparslan, Nevşehir, Osmaniye Korkut Ata, Siirt, Şırnak, Tunceli, Yalova Üniversiteleri.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!