Göçükle ilgili 3 kişi gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Göçükle ilgili 3 kişi gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2008 16:45

KONYA’nın Taşkent İlçesi'ne bağlı Balcılar Beldesi’nde, izinsiz Kuran Kursu olarak kullanılan ve dün sabaha karşı gaz kaçağının neden olduğu patlamayla yıkılan Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'nun enkazı altında can veren 18 kişinin yakınlarıyla, yaralanan 29 kişi arasından tek şikayetçi çıkmadı. Olayla ilgili başlatılan idari soruşturmada, yurdun sahibi olan derneğin temsilcileri Mehmet Göktaş ve Mehmet Semerci ile yurt müdürü Hasan Çömlek gözaltına alındı.

Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’e ait 3 katlı Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu, burada Kuran Kursu gören 10- 16 yaşındaki kızların sabah namazına kalktığı saat 04.00 sıralarında büyük bir patlamayla çöktü. Binanın enkazında 18 kişi can verdi, 29 kişi yaralandı. Deprem ve itfaiye raporu olmadığı için Milli Eğitim Müdürlüğü'nün izin vermemesine karşın kız öğrenci yurdu adı altında Kuran Kursu olarak faaliyetini sürdüren binada, can veren çocukların çocukların ailelerinden ve yaralananlardan hiç kimsenin sorumlular hakkında şikayetçi olmadığı ortaya çıktı. Çocukları ölen anne- babalar, şikayetçi olup olmayacakları sorulduğunda, “Takdir-i ilahi. Ölüme inanıyoruz, şikayetçi olmayacağız” yanıtını verdi.

Çöken yurtta kızı Şerife'nin yaralandığını söyleyen Ahmet Atayer, “Yaşanan takdir-i ilahi. 18 tane şehit verdik, güllerimiz açmadan soldu. Cenazelerimizin birinin yüzünde Arapça harflerle kendiliğinden ‘Lailaheillallah’ yazılmış. Bu büyük bir mucizedir” dedi. Atayer, kızını yabancı dil öğrenmesi için bu yurda verdiğini belirtirken, “Şikayetçi olmayacağız. Bu takdiri ilahi ve Allah’tan gelen bir şeydir” diye konuştu.

İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Olayla ilgili idari soruşturma Vali Yardımcısı başkanılğında, Milli Eğitim Müdürülğü, Bayındırlık ve İskan Müdürülğü ile Dernekler Müdürlüğü görevlilerinden oluşturulan komisyon tarafından yapılıyor. İdari soruşturmanın ardından adli soruşturma başlatılacak.

Bu arada dün gözaltına alınan yurt müdürü ve yurdu bağlı bulunduğu Balcılar Kasabası Kurs ve okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı Hüseyin Çömlek ile dernek temsilcileri Mehmet Gömktaş ile Mehmet Semerci, jandarmada ifade verdi. Çömlek, Göktaş ve Semerci, sorgularının ardından adliyeye sevkedilecek.

PATLAMA NEDENİ GAZ KAÇAĞI

Yapılan incelemede binanın kâgir bölümünün 1990 yılında yapıldığı, üç katlı bu binanın yanına 1998 yılında yine üç katlı betonarme ek bina yapıldığı belirlendi. Mutafak ve yatakhanelerin bulunduğu betonarme bölümün karsı ayakta kalırken, kâgir yapının tamamen yıkılmasına, bahçede bulunan LPG tankından binanın banyo bölümüne giden borularda gaz kaçağı olduğu ve gece boyu bu bölüme dolan tanktaki gazın elektrik düğmesine basılmasıyla infilak ettiği kesinleşti.
Patlamanın ardından Konya, Aksaray, Afyonkarahisar, Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Arama Kurtarma Ekipleri (DAK) itfaiye ve 112 ekiplerinin çalışmalarıyla enkazdan çıkarılan yaralılar Hadim ve Konya'daki hastanelere taşınırken, cesetlerden bazılarında yanık bulunması nedeniyle ölenlerin teşhisinde güçlük çekildi.

Gündüz yapılan çalışmalarda saat 15.00'e kadar enkazdan çıkarılan 17 ceset morga götürülürken, canlı kalmadığı gerekçesiyle arama çalışmalarına son verildi. Ancak 10 yaşındaki Şehrinaz Avcı'nın ailesi çıkarılan cesetlerde kızlarını teşhis edemeyince, gece arama çalışması yeniden başlatıldı. Saat 24.00 sıralarında minik Şehrinaz'ın cesedi de tamamen yıkılan bina ile karkası ayakta kalan bölüm arasındaki merdivende bulundu ve ölü sayısının 18 olduğu kesinleşti.

GECE DEFİN YAPILDI

Patlamada yaşamını yitirenlerden bazılarının cenazeleri, teşhis işlemlerinin uzaması nedeniyle gece toprağa verildi.

Ölenlerden kurs öğretmeni Semra Uysal dün akşam 18.00 sıralarında Karaman’da defnedildi. Yaşları 10- 16 arasında değişen kızlar Fadime Yazıcı, Fatmaana Toz, Hatice Doğru, Elif Beyza Tuğyan ise ikindi üzeri Meram İlçesi Kurtuluş Mezarlığı’na defnedildi.

Balcılar Beldesi'nden olan Cennet Karaalp, Teslime Duran, Şerife Göktaş, Leyla Semerci, Ummünur Gümüştekin ve Zehra Güllü de akşam saatlerinde belde mezarlığında toprağa verildi. Yeni Balcılar Beldesi'nden olan ancak teşhis işlemleri cesetlerde yanıklar nedeniyle geciken Teslime Gökdemir, Şerife Bağcı, Rukiye Sena Demirbaş, Huriye Durmuş, Hatice Özçömlekçi, gece 21.30 sıralarında kılınan namazlarının ardından otomobil farlarıyla aydınlatılan Köy Mezarlığı’nda defnedildi.

Sema Bayram ise Afşar Beldesi’nde ikindi namazının ardından defnedilirken, dün gece yarısından sonra cesedi bulunan Şehrinaz Avcı ise bugün öğleyin toprağa verildi.

GERİYE ÖĞRENCİLERİN EŞYALARI KALDI

Çöken binanın enkazında arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından geriye öğrencilerin kitap ve defterleri kaldı. Göçükten son olarak çıkarılan Şehrinaz Avcı’nın enkaz alanındaki yıkılmamış bina içerisinde bulunan defteri dikkat çekti.

Şehrinaz’ın defterinde ilahiler, ezan ve yemek dualarının yazılı olduğu görüldü. Yine bina içerisinde öğrencilere ait yazar Halit Ertuğrul’un ‘Aşk Böyle Yaşanır’ kitabı ve Yaşar Nuri Güntekin’in ünlü eseri ‘Çalıkuşu’ ve öğrencilere ait ders kitapları bulundu. Kitapların dışında enkazda çok sayıda tespih ve başörtüsü bulundu.

Enkazda bulunan bir mektup dikkat çekti. Bir öğrencinin yazdığı tahmin edilen, ‘Kandiliniz mübarek olsun’ diye başlayan mektupta, esprili bir şekilde ölüm anlatılıyor. Maktupta ‘Ahiret Havayolları ile seyehat edileceği, Ahiret Hava Yollarının genel müdürünün Azrail olduğu’ yazıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!