Trafik cezası ve taşıt vergisinde ’kredi kartlı ödeme’ye geçiliyor

Güncelleme Tarihi:

Trafik cezası ve taşıt vergisinde ’kredi kartlı ödeme’ye geçiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2008 00:00

Gelir İdaresi Başkanlığı, motorlu taşıtlar vergisi ve trafik para cezalarının kredi kartıyla ödenmesi için çalışma başlattı. Kurumlar vergisi mükelleflerinin tüm vergilerini bankalar aracılığıyla ödemesine zorunluluk getirilmesi konusunda başlatılan çalışmalar da sürüyor.

GELİR İdaresi Başkanlığı 2008 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’na göre, etkin tahsilat için motorlu taşıtlar vergisi ve trafik para cezalarının kredi kartıyla ödenmesi için bir çalışma yürütülüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün de iştirak ettiği bu çalışmalarda, cezaların kredi kartıyla ödenmesi için seyyar POS makinalarından yararlanılması düşünülüyor. Aynı şekilde kurumlar vergisi mükelleflerinin tüm vergilerini bankalar aracılığıyla ödemesine zorunluluk getirilmesi konusunda başlatılan çalışmalar da devam ediyor. Vadesi geçen vergi borçlarının bankalarca tahsil edilmesi amacıyla bankalarla görüşmeler gerçekleştirilirken, konuya ilişkin sistem altyapısı ve ikincil mevzuat için de çalışma yapılıyor.

Elektronik haciz

Gelir İdaresinde, tahsilat kayıtlarının birarada görülmesi ve mükellefin hesap bakiyesinin güncel olarak izlenmesini sağlayacak, Mükellef Cari Hesabı’yla ilgili hazırlıklar da yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Yeni sistemle, mükelleflerin bütün borç ve alacaklarının aynı anda görülebilmesi, bu şekilde borç takibi ile mahsup işlemlerinin daha hızlı bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor. ’Borç Takip Sistemi’ ile ’E-Haciz Projesi’ de sistemin diğer ayakları olarak belirleniyor.Buna göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye genelinde tahsilatta etkinliği sağlamak ve mükelleflerin gönüllü uyumunu arttırmak için Borç Takip Sistemi kuracak. Sistem çerçevesinde, mevcut borç stokunun artmaması amacıyla cari döneme ait borçların, vergi türleri itibariyle takibi sağlanacak. E-haciz projesi kapsamında ise bankalar ile protokolün son haline getirilmesi ve bankalarla müzakere sürecinin tamamlanmasının ardından sistem yazılımı çalışmalarına başlanacak. Böylece vergi borçlularının banka hesapları nezdinde çok daha hızlı şekilde haciz işleminde bulunulacak.

Yüzde 99 tek numara

Raporda bugüne kadar gerçekleştirilenler de sıralandı. MERNİS sistemi aracılığıyla mevcut gerçek kişi mükelleflerin yüzde 99’unun vergi kimlik numaraları, TC Kimlik Numaraları ile eşleştirildi. Vergi beyannamelerinin elektronik ortamda gönderilmesi uygulaması giderek yaygınlaştı ve elektronik ortamda beyan oranı yüzde 94’e ulaştı. İnternet ve intranet uygulamaları, bilgi güvenliğinin en üst düzeyde sağlanabilmesi amacıyla elektronik imzanın yaygın olarak kullanılmasına yönelik olarak yeniden düzenlendi. Vergi mevzuatında yapılan değişiklikler ile de Gelir İdaresi, elektronik imza uygulamasına hazır hale getirildi. Elektronik Fatura Kayıt Sistemi’nin uygulamaya konulmasıyla, elektronik belge olarak düzenlenen faturalarda bulunan bilgilerin elektronik ortamda başkanlığa aktarılması sonucu, faturalara ait ikinci nüshaların kağıt ortamında saklanması zorunluluğu ortadan kaldırıldı.

Teknoloji, riskli mükellefi KDV iadesi öncesi yakalayacak

GELİR İdaresi Başkanlığı 2008 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’na göre, denetimde uygun ve modern vergi denetim araçları ve teknikleri kullanılacak. Mükelleflerin yasal kayıtlarının, elektronik ortam aracılığı ile vergi denetim elemanlarına aktarımına imkan veren özel bir yazılımın kullanılmasına başlanması suretiyle incelemelere hız ve etkinlik kazandırılacak.

KDV iadeleri kapsamında, iadenin tüm aşamalarında riskli görülen mükelleflerin tespitine yönelik olarak KDV iadeleri Risk Analiz Projesi ile iade öncesi ve sonrası riskli mükelleflerin belirlenmesi suretiyle inceleme için seçilen mükelleflerin denetimi sağlanacak.

Vergi borcunu cepten öğrenme dönemi başlıyor

Bilgi işlem faaliyetleri kapsamında, e-VDO uygulamaları, 301 vergi dairesi ve 585 mal müdürlüğünün gelir servislerine yaygınlaştırılacak.

Ankara’da oluşabilecek bir felaket durumunda, bilgilerin bir yedeğinin tutulacağı bir "Felaket Durum Merkezi" kurulması çalışmaları sürecek.

İnteraktif hizmetler çerçevesinde cep telefonu vergicilik hizmetinde kullanılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, borç sorgulama, borcun bulunmadığına dair yazı isteme, mükellefiyet belgesi talebi ve mobil imza benzeri uygulamalara" başlanılması kapsamında Kısa Mesaj Bilgilendirme Servisi projesi için 3 operatörle yapılacak olan işbirliği protokolüne yönelik çalışmalara devam edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!