Kirlilik ve mazot zammı, tekneleri etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Kirlilik ve mazot zammı, tekneleri etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2008 10:51

Akdeniz'de balık popülasyonunun azalması ve mazot fiyatlarındaki aşırı yükselişin Adana ve Mersin'deki teknelerin denize açılmasını engellediği, bu durumun tamircileri de olumsuz etkilediği bildirildi.

Haberin Devamı

Mersin Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Faruk Bolat da, mazot fiyatlarındaki artış ve ithal balıkların piyasa hakimiyetine dikkati çekmek amacıyla bir grup balıkçının geçtiğimiz günlerde eylem yaptığını anımsattı.

Balıkçı esnafının zor durumda olduğunu belirten Bolat, ÖTV'siz mazot kullanmalarına karşın sektörün sürekli zarar ettiğini, Mersin yöresindeki barınaklarda çok sayıda trol ve teknenin satılığa çıkarıldığını ifade etti.


Bolat, 15 nisanda sona eren av sezonunun Mersin ve çevresindeki balıkçılar açısından iyi geçtiğinin söylenemeyeceğini belirterek, “Son zamanlarda 200'e yakın balıkçı, yeterli oranda avcılık yapamadığı için teknesini satmak zorunda kaldı. Bu son derece üzücü bir durum” dedi.

USTALAR DA ZOR DURUMDA

Balıkçı teknelerinin tamir ve bakımını yaparak geçimlerini sağlayan ustalar da, popülasyonun azalması ve mazot fiyatlarındaki artış gibi sıkıntı yaşayan balıkçılardan paralarını zamanında alamıyor.

Haberin Devamı


Mersin'de ve Adana'nın Karataş ilçesinde, her sezon “vira bismillah' diyerek Akdeniz'e açılan balıkçıların müşterisi olan tekne bakım ve onarım ustaları, birkaç yıldır geçim sıkıntısı çekmeye başladı.

Çok sayıda balıkçı gibi baba mesleğini sürdüren ustalar, tekne sayılarının azalmaya başlamasıyla işleri azalınca, ek iş olarak ya balık avına çıkmaya ya da alım satım işlerine yöneldi.

Çevre kirliliği ve aşırı avlanmaya bağlı olarak balık popülasyonundaki azalma, mazot fiyatlarındaki artış, tüketim azlığı ve ithal balıkların piyasadaki hakimiyeti gibi nedenlerle yeterince para kazanamadıklarını belirten balıkçıların teknelerinin bakım ve onarımının karşılığını alamayan ustalar, veresiye defteri de tutmaya başladı.

Adana'nın Karataş ilçesindeki Balıkçı Barınağı'nda bakım ve onarım işleri yapana 3 ustadan biri olan Süleyman Akbaş, 10 yıl önce her sezon 40'a yakın tekne işi alırken, bu sayının yüzde 90 azaldığını söyledi.

Bu sezon 4 bakım ve onarım işi aldığını, daha önce yaptığı işlerin parasını ise balıkçıların sıkıntıda olması nedeniyle ödeyemediğini belirten Akbaş, “Balıkçı arkadaşlarımızda para yok. Çünkü mazot fiyatı sürekli yükseldiği için denize açılmakta zorlanıyorlar. Karataş'taki barınakta bulunan irili ufaklı 300'e yakın teknenin birçoğu satılık durumda” dedi.

Haberin Devamı

Akbaş, tekne bakımı yapamadığı için kendisinin de ortaklaşa bir tekne alarak balık avına çıkmaya başladığını belirterek, şöyle konuştu:
“Son zamanlarda yaptığım işlerin karşılığını alamıyorum. Bu nedenle tekne aldım. Ancak mazot sürekli yükseldiği için yeterli derecede denize açılamadık. Zaten balık da istediğimiz kadar çıkmıyor. Hem balık tutup hem de onarım yaparak günü kurtarmaya çalışsak da yine de geçinemiyoruz. Balıkçı arkadaşlar da parası olmadığı için zorunlu olarak yaptırdıkları bakım ve onarım bedelini taksitle ödüyor. Veresiye defteri kabardı. Yaklaşık 20 bin YTL alacağım var. Ödeme yapılmayınca ben de malzeme alamıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!