İşte ilçelerin turizm haritası

Güncelleme Tarihi:

İşte ilçelerin turizm haritası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2008 00:00

Ankara’nın tarihe tanıklık eden birbirinden farklı özellikteki ilçeleri, yapılarıyla, Kuş Cenneti’yle, türbeleri ve kaplıcalarıyla, müze, bağ ve ormanlarıyla başkente zenginlik katarak yerli ve yabancı turisti şehre çekiyor. Ankara’nın ilçeleriyle ilgili bilmediğimiz birçok ayrıntı bulunuyor.

Başkent’in ilçelerinin turistik haritası şöyle:

Akyurt: Kent merkezine 33 km uzaklıktaki Akyurt’ta M.Ö. 3000 yılı ortalarından itibaren yerleşime sahne olmuş bu ilçede Eski Tunç Çağına ve sonrasına ait büyük bir höyük bulunuyor.

Altındağ: Selçuklular, Osmanlılar ve daha eski medeniyetleri kapsayan ilçede Ankara Kalesi, Augustus Tapınağı, Julianus Sütunu, Roma Hamamı, Cumhuriyet Anıtı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Etnografya Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi ve Cumhuriyet Müzesi bulunuyor. Ayrıca Karacabey, Ahi Şerafettin, Hacı Bayram Veli Efendi, Karyağdı, Gülbaba ve İzzettin Baba Türbeleri ile Hacı Bayram, Aslanhane, Ahi Elvan, Alaaddin, Zincirli ve Kurşunlu camileri de ilçe sınırları içerisinde yer alıyor.

Ayaş: Kaplıcalarıyla ünlü Ayaş’ın kent merkezine uzaklığı 58 km. Karakaya Kaplıcası ile 23 km batısındaki Ayaş içmelerinin mineralli ve radyoaktifli suların sağlık açısından önemli bir zenginlik kaynağı. Karadere Bağlan, Ova Bağları, Arıklar Bağları, Kirazdibi Bağları ilçenin diğer tabiat varlıkları.

Bala: Ankara’nın güneyinde yer alan Bala ilçesi sınırlarındaki, ilçeye 35 km uzaklıktaki Beynam Ormanları Bala ilçesinin olduğu kadar Ankara’nın da önemli mesire yerlerinden. Burası genellikle çam ormanlarıyla kaplı.

Çamlıdere: Ankara’nın kuzeybatısında yer alan Çamlıdere ilçesinin şehir merkezinden uzaklığı 108 km. İlçede Selçuklu dönemine ait Peçenek Beldesinde bir Camii bulunuyor. Bunun yanı sıra Bizans Dönemine ait mezar ve yerleşim yerleri kalıntılarına da rastlanılmakta.

Çankaya: Çankaya’nın şehir merkezine uzaklığı 9 km. Ankara’nın önemli ilçelerinden olan Çankaya İlçesi, ili merkezine yakın pek çok semti içine alıyor. Atatürk Orman Çiftliği, Eymir Gölü, Elmadağ Kayak Tesisleri, Ahlatlıbel Spor ve Eğlence Merkezi ilçe sınırlarında bulunuyor.

Anıtkabir, Atatürk Müzesi, Atatürk Anıtı, MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi, Güvenlik Anıtı, Etnografya Atatürk Anıtı, Doğa Tarihi Müzesi, ODTÜ Arkeoloji Müzesi, Devlet Resim ve Heykel Sergi Salonu, Anıt Park, Botanik Bahçesi, Abdi İpekçi Parkı, Güven Park, Kurtuluş Parkı, Kuğulu Park, Milli Egemenlik Parkı, Ahmet Arif Parkı, 100. Yıl Kapalı Yüzme Havuzu, Belediye Buz Paten Sahası gibi spor alanları, Oyuncak Müzesi (Cebeci-Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi), Hitit Anıtı ve Atakule ilçenin başlıca turistik yerlerinden.

Çubuk: Çubuk, Ankara şehir merkezine 39 km uzaklıkta yer alıyor. Aktepe’de bulunan bir kale harabesi ve Karadana Köyünde Oyulu Kaya Mezarı Hitit kalıntılarından. II. Barajı drenaj alanında bulunan ormanlık ile Karagöl mevkiinde bulunan ormanlık alanlar önemli mesire yerlerinden.

Elmadağ: Kent merkezine 41 km uzaklığında. Kökü Selçuklulara kadar uzanan halıcılık, el dokuması, kilim, heybe ve çantalar kültür zenginliklerini günümüze kadar getirdi.

Etimesgut: Etimesgut’un Ankara şehir merkezine uzaklığı 20 km. Gazi Tren istasyonu ve Atatürk’ün İstanbul’a gidiş gelişlerinde uğurlandığı Etimesgut Tren İstasyonu tarihi yapı özellikleriyle dikkat çekici ilçelerden. Etimesgut’a adını veren Ahi Mes’ud, Ahi Elvan gibi Türk büyüklerinden, Ahi Elvan Hazretlerinin Türbesi Elvanköy’de Elvanköy Cami avlusunda bulunuyor.

Evren: İl merkezine 178 km uzaklığında. Çevrede rastlanan höyük ve kilise, kale kalıntıları bu yörenin İslamiyet’ten çok önceleri yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. İlçe sınırları içerisinde Evren-Sarıyahşi yolu üzerinde Evren’e 2 km uzaklıkta bir höyükte bin yıla ait seramik kalıntılarına rastlandı. Çatalpınar Köyünün 2 km güneybatısında bulunan Sığırcık Kalesi Geç Bizans ve Osmanlı dönemine ait.

Haymana: Kent merkezine uzaklığı 73 km olan Haymana, kaplıcalarıyla dünyaca ünlü. Kaplıcaların tarihi Hititlere kadar uzanıyor. Hititlerden sonra Romalılar devrinde kaplıca tesisleri yeniden onarılmış, ayrıca kaplıcanın doğusunda halen harabeleri bulunan bir şehir kurularak, bu bölge bir su tedavi merkezi haline getirildi.

Kalecik: Kent merkezine 71 km uzaklıktaki Kalecik ve civarının ilk defa M.Ö. 3500-4000 yıllarında erken Kalkolitik Devirde iskan edilmiş olduğu tahmin ediliyor. Hasbey, Saray, Tabakhane Camileri, Kazancıbaba, Alişoğlu Türbesi ile Kızılırmak üzerindeki Develioğlu Köprüsü ve Kalecik Kalesi belli başlı tarihi eserleri.

Kazan: Kazan’ın şehir merkezinden uzaklığı 45 km. İlçenin kuruluş tarihi kesin olarak bilinemiyor. Yapılan kazılar sonucu çıkan birçok tarihi eser, çok değişik medeniyetler zamanında ilçe ve köylerinde yerleşim olduğunu gösteriyor.

Keçiören: Şehir merkezine uzaklığı 3 km olan Keçiören Ankara’nın Merkez ilçelerinden biri. Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşına hazırlandığı ve karargah olarak kullandığı Ankara Eski Tarım Okulu bugün müze olarak Keçiören sınırları içerisinde.

Mamak: Mamak ilçesinin şehir merkezine uzaklıgı ise 7 km. İlçede kültür hizmetlerini yerine getirmek için şimdiki Belediye Başkanlık Binasının yer aldığı Konservatuar Binası bulunuyor. Ayrıca 75. Yıl Cumhuriyet Anfi Tiyatrosu, kültürel faaliyet varlıklarından sayılabilir. Tabiat varlıkları olarak Hatip Çayı, Bayındır Barajı ve önemli mesire yerlerinden.

Nallıhan: Nallıhan’ın şehir merkezine uzaklığı 161 km. Kuş Cenneti olarak bilinen Nallıhan’a her yıl binlerce turist göç eden 180 kuş türünü izlemek için geliyor. İlçe merkezi 1599’da Vezir Nasuhpaşa’nın burada bir han yaptırmasıyla teşekkül etmiş, adını bu Han’dan almıştır. Halen çatısı yıkık olan Han ile birlikte cami ve hamam da yapıldı. İlçede, Uluhan (Köstebek) Köyünde 17. Yüzyılda inşa edilmiş olan Uluhan Cami de ilçede bulunan diğer önemli bir eser.

Polatlı: Şehir merkezine uzaklığı 78 km olan Polat’lının kuzeybatısına düşen Yassıhöyük Köyü ve çevresi bölgede gerçek bir tarih başlangıcı sayılabilir. Bu çevrede 86 adet tümülüs ve kral mezarları ve kalıntıları ilçe merkezinde de tümülüs ve şehir kalıntıları bulunuyor.

Şereflikoçhisar: Şehir merkezine 148 km uzaklıkta bulunan İlçede, Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü bulunuyor. Kuzeyinde bulunan Hirfanlı Baraj Gölünde balıkçılık yapılıyor. Tuz Gölü, Kurşunlu Camii, Koçhisar Kalesi ve Parlasan Kalesi, ilçenin tarihi ve turistik zenginliklerini oluşturuyor.

Yenimahalle: Yenimahalle’nin şehir merkezine uzaklığı 5 km. Kent Merkezinde yeralan Yenimahalle’nin tarihini vurgulayan eserler arasında Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat tarafından 1222 yılında eski Bağdat Ticaret yolunun geçtiği Ankara Çayı üzerinde yaptırılan Akköprü sayılabilir. Tarihi özelliğini hala korumakta olan Köprü, dört büyük, üç küçük olmak üzere yedi kemerden oluşuyor.

Görülmeye değer mekanlar

Ankara’ya 99 km mesafede olan Beypazarı ilçesinin tarihi Hitit ve Friglere kadar uzanıyor. Her yıl binlerce turist çeken Beypazarı’nın bir piskoposluk merkezi olduğu, adının önceleri Lagania, Anastasıopolıs olarak değiştirildiği tarihi eser ve haritalardan anlaşılıyor.

Beypazarı, tarihi evleri, gümüş işçiliği ve havucu ile ünlü. Boğazkesen Kümbeti, Suluhan, Eski Hamam, Sultan Alaaddin Cami, Akşemseddin Cami, Kurşunlu Cami, Rüstem Paşa Hamamı, Gazi Gündüzalp Türbesi (Hırkatepe), Kara Davut Türbesi (Kuyumcutekke), Karaca Ahmet Türbesi, ilçe sınırları içerisinde olup görülmeye değer tarihi mekanlar.

İlçeye 10 km uzaklıkta bulunan Tekke Yaylası, 44 km uzaklıktaki Karaşar beldesinde bulunan Eğriova Yaylası ve Gölü, Dereli köyü civarında peri bacalarını andıran yapılar ilçenin ilgi çekici yerleri.

Sayfiye, turizm  ve sanayi bölgesi

Ankara’ya 20 km uzaklıktaki Gölbaşı ve çevresi Ankara’nın mesire, sayfiye, turizm ve sanayi bölgesi durumunda. Mogan ve Eymir Gölleri, doğal güzelliği, temiz havası ve balık üretimi ile ilçeye turistik bir değer kazandırmakta. İlçe sınırlarında, İncek, Hacılar ve Tulumtaş köyleri arasındaki Karayatak Tepe Mevkiinde yer alan Tulumtaş Mağarasında görülmeye değer dikit, sarkıt ve sütunlar bulunuyor.

Orman içinde kaplıca keyfi

Ankara’nın en yoğun orman örtüsüne sahip olan yerleşim yeri olan Kızılcahamam İl merkezine 83 km uzaklıkta. Maden suyu bakımından oldukça zengin olan Kızılcahamam’a 16 km uzaklıktaki Şey Hamamı Kaplıcası ülkenin önemli kaplıcaları arasında yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!