Ormanları da özelleştirelim

Güncelleme Tarihi:

Ormanları da özelleştirelim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2008 14:37

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ormanların devlet elinde iyi işletilemediğini öne sürerek, ormanların da özel sektöre açılması gerektiğini söyledi.

Ülke genelinde özel sektör tarafından yürütülen 61 adet hidroelektrik santralin (HES) temel atma töreni Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde yapıldı. Beş temel atma noktasından canlı bağlantı yapılan törene Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş katıldı.

Törende konuşan Maliye Bakanı Unakıtan, 61 adet barajın temelinin atılmasının Türkiye’nin kalkınması anlamına geldiğini belirterek, “Enerjisi olmayan bir ülke, çek kuyruğunu gitsin, işe yaramaz” dedi. Hükümetin kalkınmanın temeline özel sektörü koyduğunu belirten Unakıtan, şöyle konuştu:

“Özelleştirmeleri neden yapıyoruz, para bulmak için yapmıyoruz sadece. Bu özelleştirmeler bir reform, yapısal reform. Yani tam rekabeti sağlayabilmek için, kalkınmayı sağlayabilmek için bütün iktisadi kuruluşlar özel sektöre devredilmelidir. Bunu yapmadıktan sonra zaten o ülkede kalkınma olması mümkün değil. Koskoca demir perde gerisi ülkelerini düşünün. Amerika’dan bile önce uzaya çıktı bu adamlar. Ama birdenbire çöktüler, dünya haritasından o komünist sistem silindi gitti. Ne yoktu bu adamlarda da böyle oldu? Rekabet yoktu orda. Rekabetin olmadığı yerde ne gelişme olur, ne kalite olur, ne kalkınma olur. Hiçbir şey olmaz.”

ÜRETİMİ DE ÖZELLEŞTİRECEĞİZ

Rekabeti sağlamak için söz konusu alanın özel sektöre verilmesi gerektiğini ifade eden Unakıtan, “Devletin ekonomik faaliyetlerden elini süratle çekmesi lazım. Bunlardan bir tanesi elektrik piyasası. Elektrik piyasasını tam rekabete açana kadar bu işe devam edeceğiz. Özelleştirmeler devam edecek. Genel Kurul’da kanun var, ondan sonra üretim tesislerini özelleştireceğiz, hiç başka bunun yolu yok. Bunları yapacağız. Elektrik piyasasının özel sektörde olmadığı, tam rekabete açılmadığı bir piyasa eksik bir piyasadır. Rekabetin serbest piyasa rejiminin tam oturduğu piyasa değildir? Enerji piyasası bunun için kurulmadı mı, kuruldu. O zaman her şey yerli yerine otursun diye düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

YERLİ-YABANCI FARKETMEZ

Türkiye’nin enerji ithalatının faturasının 34 milyar dolar olarak belirtilmesine karşın, bu yıl bu rakamın 52 milyar dolara çıkacağını kaydeden Unakıtan, “Bizim kendi imkanlarımızı harekete geçirme mecburiyetimiz var. Bütün dünya bu enerji krizine karşı nasıl çare bulalım diye harıl harıl çalışıyor” dedi. Yatırımları devletin değil özel sektörün yapması gerektiğini ifade eden Unakıtan, şunları söyledi:

“Özel sektörün önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Bürokrasinin de artık tamamen mantık değiştirerek bu şekilde bakması lazım. Özel sektörün önündeki engelleri kaldıracağız. Özel sektör derken, önemli olan bizim kaynaklarımızın harekete geçirilmesidir. Yerli olmuş yabancı olmuş. İlla yerli yatırım yapsın, olur gelsin yapsın ama yoksa da başkası gelsin yapsın. Arada fark yok. Neden fark yok, kendi kaynağımızı harekete geçireceğiz biz. Dışarıya para ödemekten kurtulacağız. Cari açık var. 52 milyar doları siz yerli kaynaklarla karşılasanız cari açık olmaz. Neden petrolü olan ülkeler cari fazla veriyorlar. Enerji fevkalade önemli.”

ORMANI İYİ İŞLETEMİYORSUNUZ

Özel sektörün yapacağı HES’lerin dayandığı Su Kullanım Hakkı Anlaşmalarını geliştirmeyi öneren Unakıtan, “Şimdi bakın ormanlara, devretmişik milyonlarca hektar orman, nasıl işletiliyor. ‘Siz çok iyi işletiyorsunuz.’ Bana görev hiç iyi işletilmiyor. Özel sektörü sokun oraya. Gidin bakalım kuzey ülkelerinde özelleştirilmiş ormanlara bir bakın yani nasıl yapmış adamlar. Kanada’ya bakın nasıl yapıyor adamlar” dedi. Çevre Bakanı Eroğlu’nun madenlerin özel sektöre açıldığını anımsatması üzerine Unakıtan, “Madenleri verin kardeşim işletilsin. Madenleri veriyorsun ama madeni çıkardığı gibi dışarı satıyor. Şunu bir işletip satın. (Eroğlu’na seslenerek) Ben gittim senin memleketine Afyon’a sayın bakanım. Çıkarıyor haydi Çin’e. Ya işlet niye gönderiyorsun Çin’e? Bizim derdimiz var; neymiş derdin gelin konuşalım? Al şunu bi işlet. İşlet de bir değer katalım? İşletelim satalım günah? Elin Çinlisi. Elin diğer memleketleri işletiyor da bunlar gökten zembille mi indi?” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!