9 ayda, Ata ve Kurtuluş Müzesi

Güncelleme Tarihi:

9 ayda, Ata ve Kurtuluş Müzesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2002 01:45

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de katıldığı görkemli bir törenle dün açıldı. Müzenin açılışını Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Ecevit birlikte gerçekleştirdi.

Törene, Başbakan Bülent Ecevit, TBMM Başkanı Ömer İzgi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Kültür Bakanı Suat Çağlayan, Kültür eski Bakanı İstemihan Talay, Prof. Dr. Erdal İnönü, kuvvet komutanları, yüksek rütbeli generaller, büyükelçiler ve eşlerinin bulunduğu 500'e yakın davetli katıldı. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ata'nın naaşının 10 Kasım 1953'te defnedildiğinden bu yana burada 49 yılda doğal bir yıpranma olduğunu, bu nedenle Anıtkabir'in tüm alt yapısının ve peyzaj mimarisinin bütünüyle ele alındığını bildirdi. Büyükanıt, ‘‘Bu çalışmalar sırasında mozolenin altında yer alan ve yaklaşık 3 bin metrekare genişliğindeki atıl alanı Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak değerlendirdik. 12 Kasım 2001'de başlayan çalışma 9 ay sürdü’’ dedi.

Foks'la birlikte

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde mumyadan yapılmış Atatürk ve köpeği Foks, davetlilerin ilgi odağı oldu. Müzenin açılışını Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Ecevit birlikte gerçekleştirdi. Düşen kurdeleyi Sezer eğilerek yerden kaldırdı. Müzenin 4. Bölümü olan tonozlu koridorda Atatürk devrimleri ve devrimin kadroları tanıtılıyor. Burada, Atatürk'ün kabrine giden dev bakır kapı da yer alıyor. Kapı, Ata'nın mozolesinin tam altı olup, mezarına 8 metre mesafede.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!