Ergenekon’u bekleyen ceza ve infaz kampusuna 100 milyon YTL yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

Ergenekon’u bekleyen ceza ve infaz kampusuna 100 milyon YTL yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2008 00:00

Ergenekon Operasyonu’nda iddianamenin tamamlanması aşamasına yeni gelinirken sanık sayısının fazla olması hem duruşmaların Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusu’nda yapılmasını hem de tutuklu sanıkların burada tutulmasını gündeme getirdi. Türkiye’nin en yüksek teknolojili ve modern cezaevi olarak gösterilen tesislere 100 milyon YTL harcandı.

TÜRKİYE’nin gündemine ’sabah gözaltılarıyla’ bir kez daha oturann Ergenekon Operasponu’nun tutuklanan sanıkları büyük olasılıkla Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne gönderilecek. 100 milyon YTL’lik yatırımla Türkiye’nin en yüksek teknolojili ve modern cezaevi olarak yapımı tamamlanan tesislerde duruşmalar için gerekli altyapının da bulunması, davanın da burada görülmesini gündeme getirdi. Ergenekon Operasyonu’nda iddianame hazırlığı sona yaklaşılırken sanık sayısının fazla ve İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonlarının küçük olması nedeniyle Silivri ağırlık kazanıyor.

Çiçek de destek verdi

1 milyon metrekarelik bir alanda kurulan Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nü ilk olarak gündeme getiren İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı’ya dün Adalet Bakanı Cemil Çiçek’ten de destek geldi. Bakan Çiçek, "Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonu bu dava için tahsis edilecek mi" diye sorulması üzerine "Eğer İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu yargılamayı yapacak mahkeme heyeti, duruşmaların yapılması için çok daha uygun zeminler olduğu düşüncesini ortaya koyarlar ve bu konuda da Silivri Ceza ve Tevkif Evleri Kompleksi’nin içindeki duruşma salonunun uygun olduğu düşüncesini bize iletirlerse, bu konuda kendilerine yardımcı oluruz" dedi. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nün en dikkat çekici özelliği giriş ve çıkışların göz gözbiyometresi ile yapılması.

2 bin 592 kamera var

Toplam 1 milyon metrekarelik bir alanda 3 yılda inşa edilen Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü, Avrupa’nın en büyük cezaevlerinden biri olarak gösteriliyor. Güvenlik sistemi başta olmak üzere cezaevinin her noktasında teknolojiden yararlanılıyor. 2 bin 592 kamera tarafından izlenen cezaevinde giriş ve çıkışlarda gözbiyometresinden yararlanılıyor.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü, 8 tane L tipi kapalı ve 1 açık cezaevi infaz kurumu olmak üzere 9 ana bloktan oluşuyor. İçerisinde alışveriş merkezi, personel lojmanları, ilköğretim okulu, kreş, spor alanları ve konferans salonları bulunuyor. 500 personel lojmanını bulunduğu kampusde, 64 iş atölyesi, 48 dershane, 16 halı saha, 8 konferans salonu bulunuyor. Cezaevi büyük bir ziyaretçi bekleme merkezine de sahip. Son teknolojiyle inşa edilen binada bilgisayar derslikleri de bulunuyor.

Güvenlik en üst düzeyde

CEZAEVİNDE her türlü güvenlik önleminin bulunduğunu söyleyen Silivri Açık Cezaevi Kurum Müdürü Necati Sevük, "Koruyucu duvarlar, kameralar ve giriş çıkışlarda kullanılan gözbiyometresi güvenliği en üst seviyeye çıkartıyor. Kampüsteki sosyal alanlar, iş atölyeleri ile derslikler Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nü Avrupa’nın en büyük cezaevlerinden biri yapıyor" dedi.

Silivri ekonomisi canlanır

GEÇTİĞİMİZ aylarda gündeme gelen Bayrampaşa Cezaevi’ndeki mahkumların Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne taşınması bölgeyi de hareketlendirdi. Cezaevine yakın bölgede ekonomik olarak bir canlılık beklediklerini söyleyen Silivri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Tabakoğlu, "Cezaevinin dolmasıyla birlikte bölgede bir ekonomik canlılık bekliyoruz" diye konuştu.

Cezaeviyle anılmak istemiyor

SİLİVRİ’ye cezaevinin kurulmasına birçok kesim karşı çıkıyordu. Başta Belediye Başkanı Hüseyin Turan bölgede bir cezaevi kurulmasını istemiyordu. Başkan Turan, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne mahkum sevkıyatının başlamasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanlığı’na yeni bir öneri sunarak cezaevinin adının Kınalı Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü olarak değiştirilmesini istedi. Henüz konuyla ilgili bir gelişme kaydedilmediğini söyleyen Turan, "Biz bölgenin turizm ile anılmasını istiyoruz. Cezaevinin adının değiştirilmesi için gerekli başvuruları yaptık" dedi.

Her türlü teknoloji kullanıldı

SİLİVRİ Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nün inşasını yapan üç firmadan biri olan Kayalar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Kaya, proje hakkında şu bilgileri verdi: "Cezaevinin yapımında her türlü teknolojiden yararlanıldı. Birçok şey insan gücüyle yapılmıyor. Her şey teknolojinin elinde. Cezaevinin yapımını üç ayrı firma üstlendi. Yaklaşık üç yılda tamamlanan cezaevinin yatırım tutarı ise 100 milyon YTL’yi geçti" dedi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!