Araç satışında "el senedini" kaldıran düzenleme noterleri üzdü

Güncelleme Tarihi:

Araç satışında el senedini kaldıran düzenleme noterleri üzdü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2008 00:00

İkinci el araçların nakil ve devir işlemlerinin 1 Ağustos 20008 tarihinden itibaren noter yerine emniyette yapılacak olmasının polisin iş yükünü artıracağı bildirildi. Emniyet yetkilileri, buna rağmen yeni düzenlemenin "olumlu olacağını" söylerken, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, "kanunun çıkış şekline itirazlarının bulunduğunu" söyledi.

Emniyet yetkilileri, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki vatandaşların notere para vermemek için resmi nakil ve devir işlemleri yerine "el senedi" düzenleyerek araçlarını 3. kişilere verdiklerini belirttiler. Herhangi bir sorun çıkması durumunda aracın son sahibinin tespit edilmesinin hukuki olarak zaman aldığını kaydeden yetkililer, noterlerin devreden çıkarılmasının satış işlemlerinde vatandaşın maddi yükünü azaltacağını ifade ederek, bu sayede işlemlerin kayıt altına alınmasının sağlanacağını belirttiler.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni de, "kanunun çıkış şekline itirazlarının bulunduğunu" söyledi.

"Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı’nın Meclise sevk edildiğinde 14 madde olduğunu anlatan Yeni, "Tasarı TBMM Genel Kurulu’nda görüşülürken, 5 milletvekilinin verdiği önergeyle Türkiye’de 25 yıldır uygulanmakta olan ikinci el araç satışı noterlerden alınarak trafik tescil bürolarına verildi" dedi.

"Noterlerin 25 yıldır hiçbir ihtilafa ve sıkıntıya sebep olmadan satışları çok güzel yaptıklarını, değişikliğin neden yapıldığını anlamadığını" ifade eden Yeni, TBMM’nin iradesine saygı duyduklarını ancak tasarı görüşülürken Adalet Bakanlığının ve kendi görüşlerinin alınmadığı söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!