Bir felaket senaryosu daha

Güncelleme Tarihi:

Bir felaket senaryosu daha
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2008 00:00

Yeni senaryoya göre deniz seviyesi 12 metre yükselecek, kıyılarda yaşayanlar mülteci olacak.

Haberin Devamı

Ünlü çevre analisti Lester R. Brown, Grönland ve Antartika'daki buzul tabakalarının erimeleri durumunda deniz düzeyinin yaklaşık 12 metre yükseleceğini ve bu durumun da milyarlarca mültecinin doğmasına neden olacağını söyledi.

Çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önüne geçilmesi konusunda yapılması gereken çok şey olduğunu belirten Brown, insanların su sıkıntısı ve toprak erozyonuyla mücadele ettiklerini, Haiti'de yaşanan erozyonun üretimi düşürdüğünü bildirdi.

Japonya'da pirinç üretimi sürekli düşüyor

Küresel ısınmanın, gıda ihtiyacı artmasına karşın gıda üretimini düşürdüğünü ifade eden Brown, Japonya'daki pirinç tarlalarındaki üretimin sürekli düşme eğilimi gösterdiğini kaydetti.

Brown, "Grönland ve Antartika'daki buzul tabakaları erirse, deniz düzeyi 12 metre yükselecek. Bu durum da milyarlarca mültecinin doğmasına neden olacak. Bu nedenle büyük bir seferberliğe ihtiyacımız var. Toplumun tek vücut olması gerekiyor" dedi.

2020'ye kadar doğal destek sistemleri kurulmalı

2020 yılına dek karbon emisyonunun yüzde 80 oranında azaltılması gerektiğini vurgulayan Brown, ekonomilerin doğal destek sistemlerini kullanması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Brown, karbon emisyonunun azaltılması için dünyadaki enerji verimliliğinin artırılması ve milyarlarca ağaç dikilmesi gerektiğine de dikkati çekti.

Yenilenebilir enerji kaynakları konusuna da değinen Brown, dünyanın iklim dengesini bozmadan yeterince enerji üretecek kaynaklara sahip olduğunu, nükleer santrallerin ekonomik olarak cazip olmadığını, kimi ülkelerin, bu durumu nükleer silaha geçiş olarak kullandığını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!