Bu tapu harçları çok can yakar

BİLİNDİĞİ gibi ülkemizde: gayrimenkul alış ve satışlarında satış beyan değeri 492 sayılı Harçlar Kanunu hükümleri gereği ’Emlak Vergisi değerinden az olmamak’ kaydı ile beyan edilmekte ve tapu harçları bu oran üzerinden hesaplanmakta idi.

Emlak Vergisi oranları ile Vergi Usul Kanunu hükümleri gereği her 4 yılda bir yeniden belirlenmekte ve her yıl bu oranlar Bakanlar Kurulu’nca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanmaktadır.

Yani gayrimenkul almak ve satmak isteyen vatandaşlar tapu işlemlerinde gayrimenkulün satış değerini ’Belediye Emlak Vergisi Oranları’ nispetinde gösterirler ve bu oran üzerinden alıcı %1,5 satıcı %1,5 toplamda %3 oranında tapu harcı ödemektedirler.

Ancak 6.6.2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 5766 sayılı ’Amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanunda ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun’un 2. maddesiyle yapılan değişiklikle "Tapuda yapılan satış işleminde emlak vergisinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde aradaki fark tahsil edilir ve %25 oranında vergi ziyan cezası uygulanır" denmektedir.

Bu kanun değişikliği ile vatandaşın gayrimenkul devir ve satış işlemlerinde gayrimenkulün gerçek değerinin beyanını sağlanmaya çalışılmaktadır.

Elbetteki gerçek dışı bir rayiç beyanını savunmak yani kayıt dışılığı savunmak kimse için mümkün değildir.

Ancak bilindiği gibi genel uygulamanın tapu dairelerinde gerçek satış beyanı yerine emlak vergi değerinin beyanı şeklinde olduğu aşikardır. Bununda başlıca sebebinin tapu harç oranlarının ve emlak vergisi oranlarının bir çok gelişmiş ülke oranlarından bir hayli fazla olmasıdır. Hal böyle iken bu yeni kanunun piyasada ciddi anlamda sıkıntıya yol açacağı aşikardır.

ORANLAR VERGİ GİBİ

Konu ile ilgili saptamalarımız ise şu şekildedir:

Tapu Harcı oranlarının yüksekliği sebebi ile gerçek rayiçlere çıkılması halinde ortaya çıkan farkın satış fiyatına yansıyacağı bununda gayrimenkul fiyatlarını arttıracağı ve zaten durgun olan gayrimenkul piyasasında Durgunluğu biraz daha tetikleyeceğidir.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte bu değişen maddenin hemen uygulanmaya başlanmasıyla bu konuda yeterince bilgilendirilmeyen ve uyarılmayan vatandaşın ciddi şekilde sıkıntıya düşeceği aşikardır.

Vatandaşımız birkaç yıl önce emlak vergisi değeri üzerinden aldığı bir gayrimenkulu bugün satmak isterse ve gerçek beyandan satış yaparsa, 5 yıl içinde satış yaptığı için değer artış vergisine tabi olacak ve bundan kaynaklanan %15’den 35’e varan değer artış vergisi ve ceza ödemesi ile karşılaşacaktır.

BİZİM ÖNERİLERİMİZ

Belediyeler bünyesinde oluşturulan komisyonlarca tespit edilen emlak vergisi bedellerinin yasal geçerliliği tartışılır ve geçersiz hale gelecektir. Konuya ilişkin önerilerimiz ise şu şekildedir:

Alıcıdan %1,5, satıcıdan % 1,5 olmak üzere % 3 olan tapu harç oranı alıcı ve satıcı toplam olmak üzere %3’ten %1’e indirilmeli veya yüksek olmayan maktu bir harç olarak uygulanmalıdır.

Konut kredisi kullanımındaki ipotek harçlarında uygulanan muafiyetin, kredi ile satılan konutların satışlarında da uygulanması, harç ve damga vergisi muafiyeti getirilmelidir.

Değer artış vergisi ile geriye dönük bir düzenleme yapılmalı ve geçmişe bir muafiyet tanınmalıdır.

Genel uygulamalarda gayrimenkul rayiç tespitlerinin gerçekçi olmaması, tespitinin zorluğu ve değişkenliği sebebiyle gayrimenkul rayiç bedellerinin tespiti uzman Emlak Müşavirleri tarafından yapılmalı, Emlak Müşavirleri bu konuda yetkilendirilmedir.

H.Ali TAYLAN-Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı

TOKİ %25 indirim diyor, gerçekte %20’ye düşüyor

BİLİNDİĞİ
gibi TOKİ bir kampanya dÜzenleyerek 2006 yılı sonuna kadar konut satın alan kişiler 20 Haziran tarihine kadar hesaplanacak borç bakiyelerini peşin ödemeleri halinde kendilerine %25 indirim yapılacağını açıkladı.

Ancak, %25 olarak takdim edilen indirim gerceği yansıtmıyor.

TOKİ borç bakiyesini hesaplarken, Ocak-Haziran donemi daha önce faizlendirildiği halde bu kez aynı döneme yeniden bir faiz eklenmekte ve 25’lik indirim oranı %20’lere düşmektedir.

Bu nedenle kampanyaya katılım oranı düşük kalıyor.

Bize gore, TOKİ’nin bu kararı yeniden gözden geçirilip %25’lik oran tam olarak uygulanmalıdır.

Yüksel EĞİNLİ- ANKARA

Mangal partisi

MİGROS’
tan alışveriş yaptık ve 15 haziranda Eryaman Hipodrumu’nda yapılacak mangal antivitesine kupon kazandık. Ayın 12’sine kadar Migros satış mağazalarından başvuru yapılması gerekiyordu. Biz 11 haziran akşamı rezervasyon için Yenimahalle satış mağazasına gittik ve rezervasyonumuzu yaptırdık. Sonrasında bizi arayarak rezervasyonu teyit edeceklerini bildirdiler; ancak 12’sinde bizi aradıklarında rezervasyonumuzun iptal edildiğini öğrendik. Gerekçeleri ise kontenjanın dolduğu idi. Bu nasıl oluyor bir türlü anlayamadık. Yani bir organizasyon yapıyorsanız hesabını da ortaya koymak gerekiyor. Bu kuponlar her alışveriş yapan müşteriye çıkmıyor; sonuçta sayısı ve kapasitesi belli... Hatta kuponların üzerinde en fazla 4 kişilik rezervasyon yapılabileceği belirtilmişti.

Migros altından kalkılamayacak kampanyalar yapmamalı. Tüketiciler de enayi yerine konulmamalıdır.

Muammer ARSLAN

Biliyor musunuz

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat’ın, "Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Kesikköprü’den getirilen Kızılırmak suyunun, içme suyu olarak kalitesi, içeriğindeki maddelerin insan sağlığı açısından zararlı olduğu yönünden yoğun tartışmalara yol açmaktadır" diyerek, Yılmaz Ateş’ten sonra Meclis araştırması açılmasını isteyen ikinci milletvekili olduğunu...
Yazarın Tüm Yazıları