Gökçek’in Gerede’de su az iddiası doğru değil

ANKARA Belediye Başkanı Melih Gökçek 1 Haziranda Ses TV’de yaptığı açıklamalarda "Neden Gerede Yerine Kızılırmak’tan su getirmeyi tercih ettiniz" sorusuna; "Gerede’de su yok. Ancak yılda 50 milyon m3 su var. Kızlırmak nehrinin suyu ise bundan çok fazla. Ankara’ya su temin eden barajların havzaları yan yana. Bu nedenle suyu başka havzadan almak gerekiyordu" yanıtını vermiştir.

Bu yanıt Başkan’a Gerede sistemindeki yıllık ortalama su miktarı konusunda yanlış bilgi verildiğini ortaya koymuştur. Öncelikle Gerede sistemine su alınacak havza Doğu Karadeniz bölgesinde Filyos havzasının membasında yer almaktadır.

DSİ’nin Ocak 2002 tarihli Ankara Su Temini Projesi Gerede Sistemi Fizibilite Raporu Revizyonunda "Gerede sistemi Ankara’nın uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak büyük bir su potansiyeline sahiptir" denilmektedir.

Yine aynı raporun 2.2 bölümünde aynen "Gerede sistemi’nin su potansiyeli tahminleri 1963’den 2000 yılına kadar olan 38 yıllık verilere dayalıdır. Bu sistemin doğal akım miktarları en yakındaki Bahçedere Akım Gözlem İstasyonu verileri kullanılarak elde edilmiştir. 38 yıllık akım gözlem ölçüm değerleri kullanılarak elde edilen sonuçlara göre; proje yerinin yıllık ortalama doğal akım miktarı 270 milyon metreküptür" denmektedir.

Bu yıllık akım değeri Başkana yanlış bilgi olarak verilen ve Ses TV’deki programda sözü edilen yıllık 50 milyon m3’lük akım değerinin 5 katından fazladır.

Bu durumda Gökçek’in Ses TV’deki açıklamaları ile Kızılırmak suyunun tercihinde bu yanlış bilgilendirmenin de rol oynadığı görülmüştür. Yıllık 50 milyon m3’lük su değeri Gerede sistemi ile ilgili hiçbir teknik raporda yer almamaktadır. DSİ’nin planlama raporları ortadayken doğru olmayan bir bilgi nedeni ile suyun Kızılırmak’tan getirilmesi Ankara için büyük bir talihsizlik olmuştur.

Dr. Nüvit SOYLU

Hayatımız magazin

BANU Avar’ın ’Sınırlar Arasında’ programının yayından kaldırılması bizleri hem üzdü hem de ciddi bir karamsarlığa itti. 15 günde bir bize ayrı bir coğrafyadan seslenerek, o ülkenin kültürel, sosyal, ekonomik, siyasal bir panoramasını doğru tespitlerle çizen Banu Avar’ı en kısa zamanda ekranlarda görmeyi umuyoruz.

Artık TV programlarında sorgulamak, düşünmek, öğrenmek, farklı açılardan değerlendirme yapmak gereksiz... Halka bolca oyun, eğlence, yarışma, dedikodu, magazin yedireceksiniz; uykusunu da ağırlaştıracak ne varsa yapacaksınız. Devlet kanalları bizim vergilerimizle en taze magazinli (Deniz Seki-Hüsnü Şenlendirici’nin gözgöze bakarak yaptığı düet gibi) dünya starlı programlarla renklenecek; özel kanalların reytingini yakalayacak. Daha fazlasına bu halkın ihtiyacı yok.

Tuncay AKDOĞAN

’Bıçak parası’

HÜRRİYET Ankara Eki’nde yer alan "Ankara Sağlık Müdürü Bizi Duyuyor musunuz" (4.6.2008) başlıklı yazınızı okudum. Keşke başlığı ’Sayın Sağlık Bakanı’ diye atsaydınız. Olay aktarıldığı gibi ise buna ’bıçak parası’ demek yanlış olmaz. Bu durumda, "hani bıçak parası kamu hastanelerinin sorunu idi" diye de sormak gerekmez mi?

Konuyu, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesiyle vatandaşın parasal sorunlarının çözülmediğine güzel bir örnek oluşturması bakımından dikkatinize sunmak istedim.

Prof.Dr. Mehmet NEŞŞAR


Biliyor musunuz

TÜKETİCİ
Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar’ın, Melih Gökçek ve ASKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında ’görevlerini kötüye kullandıkları’ gerekçesiyle Ankara C.Savcılığına suç duyurunda bulunduktan sonra yaptığı açıklamada, Büyükşehir ve ASKİ’nin, DSİ’nin 1996 yılında hazırladığı 240 milyon dolar tutarındaki Gerede Suyu Projesi yerine bugüne kadar en az 700 milyon dolar harcayarak, sağlıklı olmayan Kızılırmak suyunu Ankara’ya getirdiklerini kaydederek "Eğer DSİ planı, Büyükşehir Belediyesi tarafından dikkate alınsaydı Gerede Su Sisteminin birinci aşaması 2004 yılında devreye girerek Ankara susuz kalmayacak, bugünkü gibi sağlıksız ve pahalı Kızılırmak suyuna mahkum kalmayacaktı" dediğini...

KISA...KISA...

İSTİKBAL Regina ile eğitim günleri kapsamında "Anne-Baba Karneyi Nasıl Karşılamalı?" konulu seminer 10 Haziran salı 20.00’de Ankamall Sanatolia sahnesinde ücretsiz izlenebilir.

Gülşen Serengül

ETİMESGUT Belediyesi Hesap İşleri Müdürlüğü’nde, sözleşmeli-sözleşmesiz bayan personelin çoğu, başlarında türbanlarıyla görev yapıyorlar.

M.A.

GÜNÜN SÖZÜ

"İyi ağaç kolay yetişmez; rüzgar ne denli güçlü eserse, ağaç da o denli sağlam olur."

(J.Willard Marriot)
Yazarın Tüm Yazıları