Çevre Bakanı ikna etti, hükümet Kyoto’yu benimsedi

Güncelleme Tarihi:

Çevre Bakanı ikna etti, hükümet Kyoto’yu benimsedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2008 00:00

Hükümet, çevre konusunda yepyeni bir açılım getirecek Kyoto Protokolü’nü imzalamayı benimsedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Bakanlar Kurulu’nda Kyoto Protokolünün imzalanması yönündeki görüşünün gerekçesini anlatarak, imzalanmasını karşı çıkan bakanları ikna etti. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Kyoto Protokolü’nün imzalanmasının Bakanlar Kurulu’nda benimsendiğini açıkladı. Eroğlu yaptığı sunumda, Kyoto’ya taraf olmanın Türkiye’ye zarar değil aksine yarar sağlayacağını belirterek, şunları anlattı:

Türkiye’nin yükümlülüğü yok

Protokolün Ek-B listesinde yer alan ülkelerin toplam sera gazı emisyonlarını 2008-2012 döneminde, 1990 yılı seviyesinin en az yüzde 5’i altına indirmesini taahhüt etme zorunluluğu bulnmaktadır. Ülkemize sözleşmeye taraf olmadığı için sayısal bir sera gazı azaltım veya sınırlama yükümlülüğü almamıştır. Sözleşmeye taraf olmadığımız için Kyoto’da yer alan farklılaştırılmış sorumluluklar ilkeleri temelinde kendi gerçeklerine ve çıkarlarına uygun esnekliklerden istifade etmesini sağlayacak hükümlerinden faydalanamamaktayız.

Türkiye’nin sera gazı emisyon durumu

2004 yılı verilerine göre, Türkiye’nin yıllık sera gazı emisyonu 296 milyon ton eşdeğeder CO2. Emisyon kaynağı bazında incelendiğinde, yüzde 76.7’si enerji, yüzde 8.8’i sanayi, yüzde 5.1’i tarım ve yüzde 9,1’ide atıklardan kaynaklanmaktadır. Kişi başı sera gazı emisyonu dikkate alındığında, Türkiye emisyonu 3.3 ton CO2/kişi-yıl.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!