Yabancı ürktü 25 milyar dolar için dil döküyoruz

Güncelleme Tarihi:

Yabancı ürktü 25 milyar dolar için dil döküyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2008 00:00

AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın Türkiye’ye bu yıl 25 milyar dolar getirecek yabancı yatırımcıları tereddüde soktuğunu söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, "Dava bir an önce neticeye ulaşsın istiyoruz. Türkiye zarar görmesin. Ne olacaksa olsun, herkes adımını ona göre atsın" dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, partisiyle ilgili kapatma davasının Türkiye’ye bu yıl 25 milyar dolar kazandırması muhtemel yabancı yatırımcıları tereddüde sokmasından şikáyetçi oldu. Başbakan, "Siz ’Bu dava bir an önce bitsin’ diyorsunuz öyle mi?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Evet, dava bir an önce neticeye ulaşsın istiyoruz. Türkiye zarar görmesin. Ekonomik sıkıntı yaşanmasın, terörle mücadele etkilenmesin. Ayrıca mart ayında seçim var. Ne olacaksa olsun, herkes adımını ona göre atsın."

Dava süreci

Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’ndeki dava sürecini hatırlatarak, "Şimdi savcı mütalaasını verecek, ardından bizim yanıtımız ve sözlü savunma" diyerek şöyle devam etti: "Bizim elimizde değil. Bize verilen süreleri en kısa zamanda kullanmaktan yanayız."

Başbakan Erdoğan, pazar günü dört saatliğine Beyrut’a giderek ülkenin Genelkurmay Başkanı Mişel Süleyman’ın Cumhurbaşkanlığı’na seçildiği oylamayı ve yemin törenini izledi. Başbakan, Ankara’ya dönüş yolunda ANA uçağında gazetecilerin sorularını yanıtladı:

Bıçak sırtında devam

- Geçen yıl Büyükanıt Paşa’ya 27 Nisan bildirisi nedeniyle uğranılan ekonomik kaybı anlatmıştınız, bu seferki kayıp ne kadar?

- O anlık bir olaydı, yaşandı bitti. Ama bu süreç bıçak sırtında devam ediyor. Daha ne olacağı belli değil.

- Yabancı yatırımcı davadan tedirgin mi oluyor?

- Bu yıl 25 milyar dolar küresel sermaye gelebilirdi. Ama şimdi dil döküyoruz.

- Ne gibi?

- Devlette devam esastır, diye ikna etmeye çalışıyoruz.

- İkna olup gelen var mı?

- Örneğin, Fransız otomotiv şirketi Türkiye’de 800 milyon dolarlık bir yatırım yapacak... Fransa ile sıkıntılarımız olduğu için etkilenir mi diye sordular. ’Hayır etkilenmez, ama Fransız yönetimiyle konuşun’ telkininde bulundum. Ayrıca Avusturya’nın alüminyum devi yatırım kararı aldı.

Buğday ve pirinç, petrol gibi olacak

- Körfez’le yatırım ve ticaret gelişiyor mu?

- Çok iddialı söylemeyeyim ama yakında petrol, gaz neyse buğday ve pirinç de öyle olacak. Belki buğdayı verip petrol alacağız.

- Konya Ovası projesi var...

- Konya Ovası’ndaki Mavi Tünel’i bitirince Türkiye’nin buğday ihtiyacı karşılanır. İhracata bile gidebiliriz. GAP’a 12.5 milyar dolar yatırımı salı günü açıklayacağım.

Yabancı şirketin taşınmaz malına tek maddelik çözüm

BAŞBAKAN Yardımcısı Cemil Çiçek, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında yabancı sermayeli şirketlerin taşınmaz mal edinmesine ilişkin yasanın ele alındığını belirtti. Çiçek, "Bu kanun Anayasa Mahkemesi’ne götürülmüş ve iptal kararı çıkmıştır. Bu konununda da tek maddelik bir düzenleme ile çözülmesini karara bağladık" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!