MS hastası kadınlar da doğum yapabiliyor

Güncelleme Tarihi:

MS hastası kadınlar da doğum yapabiliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2008 15:01

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Multipl Skleroz (MS) Birimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mefküre Eraksoy, 20-40'lı yaşlardaki insanların hastalığı olan MS'in, Türkiye'de 2000-2500 kişide 1 görüldüğünü belirterek, “MS hastası kadınlar çocuk sahibi olabiliyor. Hatta biz bunu engellemiyor, olumlu sonuçları nedeniyle destekliyoruz” dedi.

“MS Haftası” etkinlikleri kapsamında The Marmara Oteli'nde düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Eraksoy, merkezi sinir sistemi hastalığı olan MS'in nedeninin bilinmediğini, hastalarda genetik yatkınlığın yanı sıra hastalığı tetikleyen bir mikrobik durumun da görüldüğünü söyledi.

Eraksoy, MS'in farklı seyirlerinin bulunduğunu ve kişiden kişiye rahatsızlığın değişebildiğini de belirterek, “20-40'lı yaşlardaki genç insanların hastalığı olan MS, Türkiye'de 2000-2500 kişide 1 görülebiliyor” diye konuştu.

Rahatsızlığın kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görüldüğünü dile getiren Eraksoy, “MS Hastası kadınlar çocuk sahibi olabiliyor. Hatta biz bunu engellemiyor, olumlu sonuçları nedeniyle destekliyoruz. Hamilelik hastalığın doğal seyrini değiştirmiyor. Bu arada hamileliğin 6. ayında bağışıklık sisteminde olumlu sonuçlar görülüyor” dedi.

Prof. Dr. Mefküre Eraksoy, dünyada 2 milyon, Türkiye'de ise 30-35 bin civarında MS hastası bulunduğuna dikkati çekerek, erken tanı ve tedaviyle hastaların aktif hayatlarını sürdürebildiklerini söyledi.

Yürüme güçlüğü, dengenin kaybedilmesi, duyu organlarında his kaybına da neden olan hastalığın tedavisi ile ilgili ilaçların olduğunu, bunlarla hastalığın ilerlemesinin bazı durumlarda durdurulabildiğini dile getiren Eraksoy, hastalıkta ilaç tedavisi kadar psikolojik tedavinin de etkili olduğunu, bu hastalık konusunda umudu daima sıcak tutmak gerektiğini vurguladı.

KAMPANYAYA DESTEK TALEBİ

Türkiye MS Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mert Ertüre de eşinin MS hastası olduğunu ifade ederek, dernekte hastaların yanı sıra hasta yakınlarına da destek verildiğini anlattı.

Ertüre, dernek olarak MS hastalarına yönelik rehabilitasyon ve rekreasyon merkezi kurma çalışmalarının da sürdüğünü belirterek, “5776”ya boş mesaj göndererek, her SMS ile 5 YTL bağış yapılabildiğini bildirdi.

15 yıllık MS hastası Nur Özkılıç da hastalığının tanısının 10 yıl önce konulduğunu ve o süreçte psikolojik tedavi gördüğünü ifade edtti. Özkılıç, 20'li yaşlarının başlarında okuduğu MS hastalığına ilişkin bir haber üzerine, belirtilerin kendisinde de görüldüğünü fark ettiğini, tanıyı da ilk kendisinin koyduğunu söyledi.

Özkılıç, daha sonra evlendiğini belirterek, “Şimdi de bebek sahibi olmak istiyorum. Bir süredir ilaçlarımı bıraktım. Bazı sağlık sorunları yaşıyorum, ama bebek sahibi olmak istiyorum” dedi.

Kürşat Korkut da 2002 yılından bu yana MS hastası olduğunu kaydederek, “Biz galiba çok şanslıyız. Sayısal loto oynasak çıkmazdı, ama bu hastalık bize çıktı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!