Şeker önemlidir

Yediğimiz karbonhidratlı besinlerdeki şeker çeşidi ne olursa olsun, bu şeker vücudumuzun kullanabilmesi için glikoza dönüştürülür.

Glikoz vücudun en hızlı enerji kaynağıdır. Meyve ve sebzelerdeki şeker çeşidi früktozdur ve bilinen en tatlı şekerdir. Anne sütündeki şeker ise glatkozdur ve nihayet yediğiniz bir pastanın içindeki toz şeker, yani sofra şekeri sakrozdur.

İlk kez Hintliler tarafından işlenen şeker kamışı, İ.Ö. 3000 yıllarında yine Hindistan’da bir tatlandırıcı olarak kullanılmış. Büyük İskender’in fetihleri sayesinde Hindistan’a ulaşan şekere, Yunanlılar ve Romalılar, belki de bu yüzden "Hint Tuzu" ya da "Asya Balı" gibi isimler koymuşlardır. İlk kez şeker ticareti yapan ve şeker üretimi için rafineri kuranlar ise Araplarmış. Haçlı seferleri sayesinde şekerle tanışan Avrupa ülkelerinin şeker kamışından şeker üretmesi ise çok sonralara, sekizinci yüzyıla rastlar. Önce İspanya’da, sonra Güney Fransa’da gerçekleşir şeker üretimi. Üretimin ciddi boyutlara ulaşması ise 19’uncu yüzyıla kadar gerçekleşmez ve bu yüzyıldan sonra, ilk çağlarda yalnızca ilaç yapımında kullanılan şeker, insanlar için vazgeçilmez bir enerji kaynağı halini alır.

Türklerin şekerle ilişkisine gelince, İbn-i Batuta seyahatnamesinde, kendi yaptığı helvayı Kırım Türklerine ikram ettiğini ve Sultan hariç kimsenin helvayı tatmadığını anlatır. Ancak Anadolu’ya geldikten sonra Türklerin tatlıyla barıştıklarını görüyoruz. Çünkü burada yaşayan Romalılar yemek tariflerinde, şekeri olmasa bile balı çok kullanıyorlarmış. Artık şekerin vücut için ne kadar gerekli olduğu da biliniyor, vücuttaki şeker fazlasının nelere yol açabileceği de. Şekerin Türk mutfağındaki yerine gelince, Kırım Türklerinden bugüne gelene kadar, şeker sofralarımızdaki yerini iyice sağlamlaştırmıştır.

Sebzeli ev döneri

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet dana biftek

á 200 gr orta yağlı kıyma

á 2 adet büyük boy yeşil dolmalık biber

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Biftekleri bir et döveceğiyle iyice döverek yarım santim olacak kadar inceltin. İsterseniz, bu işlemi kasabınıza da yaptırabilirsiniz. Diğer taraftan, kıymayı derin bir kaba aktarıp tuz ve karabiberi serperek birkaç dakika yoğurun. Dolmalık biberlerin saplarını ayırıp çekirdeklerini ayıklayarak yıkayın ve uzunlamasına ikiye bölün. Dönerin hazırlanması için; büyük boy buzdolabı poşetini veya 50 santim boyunda streç filmi mutfak tezgahına serin. Üzerine, bifteklerden birini yerleştirip kıymanın üçte birini bifteğin üzerine serin ve dolmalık biberin iki parçasını yan yana yerleştirin. Malzemelerin kalan kısmına da aynı işlemleri uygulayıp dördüncü bifteği en üste yerleştirdikten sonra, naylonun kenarlarını kapatarak sıkıca sarın. Hazırlanan bu et paketini buzdolabının derin dondurucusunda en az 4-5 saat bekletip donmasını sağlayın. Pişireceğiniz zaman paketin üzerindeki naylonu sıyırıp çıkardıktan sonra, yaklaşık 10 dakika bekleyin ve çok keskin bir bıçakla ince ince dilimlere ayırın. Et dilimlerini, fındık büyüklüğünde yağ koyduğunuz teflon tavada önlü arkalı kızartın. Lavaş ekmeğiyle dürüm yaparak veya pilav, patates kızartması eşliğinde servise sunun.

Kuş üzümlü kurabiye

Malzeme listesi

á 250 gr yumuşamış margarin

á 1,5 su bardağı toz şeker

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

á 1 su bardağı kuş üzümü

á 1 su bardağı dövülmüş fındık içi

(Ceviz içi de kullanabilirsiniz.)

á 1 adet yumurta

á Alabildiği kadar un

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp elinizle karıştırın. Vanilya, kabartma tozu ve yumurtayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Yıkayıp kağıt peçete yardımıyla kuruladığınız kuş üzümü ve dövülmüş fındığı iláve edin ve yoğurmaya başlayın. Unu da yavaş yavaş ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.

Hamurun üzerini örtüp oda sıcaklığında 20 dakika bekletin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Kurabiyeleri fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri pembeleşinceye kadar, 20-25 dakika kadar pişirip çıkarın. Kurabiye fırından çıktığında yumuşak olacak, soğudukça sertleşecektir. Kapalı bir kabın içinde muhafaza edip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları