’En ulusalcı’ TV kanalını Bugün’ün sahibi İpek aldı

Güncelleme Tarihi:

’En ulusalcı’ TV kanalını Bugün’ün sahibi İpek aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2008 00:00

Tuncay Özkan, Türkiye’nin ’en ulusalcı TV kanalı’ haline getirdiği Kanaltürk’ü, Bugün Gazetesi’nin sahibi Koza İpek Holding’e sattı.

Akın İpek’e ait Koza İpek Holding dün sabah imzaların atılmasından sonra İMKB’ye, Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri’nin yüzde 99.99’unun satın alındığını bildirdi.

AKP hükümetine karşı en sert muhalefeti yapan TV kanalı Kanaltürk, dün resmen Bugün Gazetesi’nin de sahibi olan Koza İpek Holding’e satıldı. Tuncay Özkan’ın Türkiye’nin ’en ulusalcı TV kanalı’ haline getirdiği Kanaltürk’ün yeni sahibi Koza İpek Holding’in başkanı H. Akın İpek, muhafazakar bir işadamı olarak biliniyor. 2005’te de Bugün Gazetesi’ni alarak medyaya giren Koza-İpek Yayıncılık’ın sahibi Akın İpek dün sabah imzaların atılmasıyla Kanaltürk televizyonunu da grubunun bünyesine katmış oldu. Koza İpek Holding, İMKB’ye de bir açıklama göndererek, Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri’nin yüzde 99.99’unun satın alındığını bildirdi. Açıklamada, "Şirketimiz Koza Davetiye’nin yüzde 99.04 hissesine sahip bağlı ortaklığı ATP İnşaat ve Ticaret A.Ş, Kanaltürk’ün ana hakim ortağı olan Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri’nin yüzde 99.99 hisselerini satın almıştır" ifadesi kullanıldı.

Maden ve medyaya girdi

1948’de Ali İpek tarafından kurulan Koza Davetiye; davetiye, tebrik, duyuru kartları kartvizit, kartpostal, bloknot, takvim, ajanda, defter v.b. ürünlerin imalatı ve yurtiçi, yurtdışı satışı konularında faaliyet gösteriyor. Bu sektörde pazar payını çok yükselten, Koza Davetiye ve Koza-İpek Holding, 3 sene önce Normandy Madencilik A.Ş.’nin bütün hisselerini Newmont Mining Corporation Şirketi’nden satın alarak madencilik işine girmişti. Medya dünyasına ise 2005 yılında Bugün Gazetesi’ni satın alarak adım atmıştı.

İkinci kuşak işi büyüttü

Koza İpek Holding’in bsaşında ikinci kuşaktan Akın İpek bulunuyor. 45 yaşında olan Akın İpek, Ankara TED Koleji’ni bitirdikten sonra İngiltere’de ekonomi okudu. Babası öldükten sonra da işin başına geçti ve hızla işleri büyüttü. Daha önce Vatan Gazetesi’nden Gülümhan Gülten’e verdiği röportajda medya sektörüne gerişinin ani bir karar olduğunu belirten Akın İpek, Nazlı Ilıcak ile tanıştıktan bir hafta sonra Bugün Gazetesi’ni satın aldığını açıklamıştı.

Altın madeni de var

Akın İpek, madenciliğe de sonradan girdi ve bu konuda da ciddi yatırımlar yaptı. 20 milyon dolarını peşin ödeyerek 45 milyon dolara Bergama’daki Ovacık Madeni’ni alan Akın İpek, bu işe niye girdiğini de şöyle açıklamıştı: "Newmont’un patronu Türkiye’ye gelmişti. Benimle görüşmek istedi ve bu şirket öyle bir şirket ki milyar dolarlık kárları var. Başkanı kendine jet almış, kendine özel Ferrari sipariş ediyor. İnsanın çok parası olunca böyle oluyor herhalde. Bana dedi ki, ’ ’Hiçbir işle insan, bir günde dünyanın en zengini olamaz. Ama diyelim Afrika’da bir yerde bir sondaj yapıyorsun. O sondaj bir saat içinde seni dünyanın en zengini yapabilir’. Altın madenciliği işte böyle bir iş."

Hocaefendi, radikal İslam’ın önündeki en büyük engel

AKIN İpek, Fethullah Gülen’e yakınlığı ile ilgili de şunları söylemişti: "Bence Hocaefendi bu ülkedeki radikal İslamın da önündeki en büyük engellerden bir tanesidir. Ben inançlı bir insanım, eşim de inançlıdır. Alkolü 11 yıl önce inançlarım nedeniyle bıraktım. Ama modern bir aileyiz biz. İyi bir eğitim gördük. Ama sanki beni dünyadan kopmuş cübbeli, sakallı bir adam gibi görüyorlar. Ben gazetenin (Bugün Gazetesi) hiçbir haber toplantısına girmem. Hiçbir manşet toplantısına katılmam. Bu genel çerçeve içinde doğru haber olduğu müddetçe, kimseden korkmadan, çekinmeden. Gazeteyi herkes gibi sabah çıkınca okurum. Tek karıştığım pazarlama bölümüdür."

Muhafazakárım, AKP’yi değil istikrarı destekliyorum

KOZA İpek Holding’in patronu Akın İpek, muhafazakar bir dünya görüşüne sahip olduğunu belirtiyor ve AKP ile organik bağı olmadığını söylüyor. İpek, bu konuda da daha önce şu açıklamayı yapmıştı: "Ben çalışarak para kazanan bir insanım. Bu ülkede benim bir gecede tüm borçlarım 2 katına çıktı. Varlığım yarı yarıya düştü. Şimdi AK Parti’yi, sevin ya da sevmeyin bu işi geçmiş iktidarlardan daha iyi yapmadı mı? Elimi vicdanıma koyuyorum. AK Parti’yle hiçbir ilişkim yok. Ama ben istikrarı destekliyorum."

Tuncay Özkan’ın kalmasını istiyorum

AKIN İpek, Kanaltürk’ün bugünkü dinamik yapısını koruyacağını belirterek şöyle konuştu: "Biliyorsunuz bugün yolsuzluklarla mücadeleyi öne alan bir yayın politikası var. O politika devam edecek. Ayrıca Tuncay Özkan’nın Kanaltürk’te kalmasını isteriz. Tuncay Bey’le çalışırız. Bu konuyu kendisiyle görüşme imkanı bulamadık. Kanaltürk’ün satın alınmasıyla ilgili görüşmelerimiz de çok hızlı gelişti ve çok kısa süre içinde sonuçlandı."

CHP: Onlarla işimiz bitmişti

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Kanaltürk’ün Koza İpek Grubu’nca satın alınmasını, "Bizim onlarla işimiz kalmamıştı zaten" sözleriyle yorumladı. CHP’nin, Kanaltürk’e çeşitli hizmetler karşılığında yaklaşık 3 milyon dolarlık bir avans ödemesi yaptığını anımsatan Özyürek, "O avans karşılığında hizmeti satın aldık. Her şey bitti ve KDV’siyle birlikte faturalar kesildi. Bizim onlarla işimiz kalmadı. Onlar bize karşı sorumluluklarını yerine getirdi" bilgisini verdi. Özyürek, "Satışın nedeni ekonomik sorunlardır sanırım. Ayakta tutamıyorlar, aylardır insanların parasını ödeyemiyorlardı. Ancak, kanalın satışını Türkiye’de muhalefetin oluşması, halkın doğru haber alması açısından önemli bir kayıp olarak görüyorum" dedi.

Ulusalcıları toplamak için ’Biz kaç kişiyiz’i kurmuştu

TUNCAY Özkan, AKP’nin güçlenmesi ile birlikte ulusalcıları biraraya toplamaya yönelik ’Biz kaç kişiyiz’ adlı bir hareket de başlatmıştı. Hem internet üzearindeki web sitesinden hem de cep telefonlarından SMS ile üye olunan harekete katılım 1 milyon kişiyi geçmişti. Özkan, bu hareket altında Türkiye’nin çeşitli illerinde mitingler ve konferanslar da düzenlemişti.

Özkan’a 14 ay hapis

ALMANYA’da yaptığı bir konuşmada Başbakan Tayyip Erdoğan’a, "Aptal" dediği gerekçesiyle gazeteci Tuncay Özkan 1 yıl 2 ay hapis cezasına mahkûm oldu. Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki dünkü duruşmada taraf avukatları hazır bulundular. Özkan’ın avukatı Ahmet Çörtoğlu, müvekkilinin konuşmasında "aptal" değil, "aptalca" dediğini iddia ederek beraat talebinde bulundu. Mahkeme Hákimi Hayri Keskin, Özkan’ın 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Keskin, cezanın 1 yıl süre ile teciline karar verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!