Onlara Co-Anchor deniyor

Güncelleme Tarihi:

Onlara Co-Anchor deniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2008 00:00

Deniz Arman, Metin Kayıhan, Murat Çelik, Şebnem Sunar Küçük ve Korcan Karar... Hepsi hafta sonu televizyon haberlerinin yıldızları. Mehmet Ali Birand, Uğur Dündar, Ali Kırca, Fatih Altaylı ve Mehmet Barlas gibi Türkiye’nin en güçlü beş anchorman’inin yerine hafta sonunda ve tatil günlerinde ana haber bülteni sunuyorlar. Ali Kırca, yaptıkları işe bakarak onlara co-anchor adını vermiş. Yani onlar anchorman’lerinin yardımcı pilotları.

Üstelik tek işleri haber sunmak değil. Haftanın altı günü haberlerin yapım aşamasında da çalışıyorlar. Günde yaklaşık 12 saat haberin içindeler. Tabii her hafta sonu aralarında bir rekabet de yaşanıyor. Kendi haberlerini sunarken önlerindeki ekranlardan rakiplerinin sundukları haberleri de mimiklerine kadar dakika dakika takip ediyorlar. Fakat bu beş co-anchorman de özel hayatlarında birbirleriyle çok iyi anlaşıyor. İşte Türk televizyonlarının co-anchorları.

DENİZ ARMAN (47) Kanal D

Dünyanın en yakışıklı adamı olmamız gerekmiyor

/images/100/0x0/55eacfeaf018fbb8f8984457

1985’te Milliyet’te muhabirliğe başladı. 1992’de Show TV’ye geçti. 1996’da Star’da yayına üç saat kala sunucu istifa edince, yayın yönetmeni Ufuk Güldemir haber bültenini sunması için onu seçti. Böylece ilk kez anchorman oldu. Şimdi Kanal D’de haber yayın yönetmeni, hafta sonu ve tatil dönemlerinde Mehmet Ali Birand’ın yerine ana haber bültenini sunuyor.

Hafta sonları haber sunmanın zorluklarından biri haber merkezinde çalışan sayısının üçte bire inmesi. Ama ben ekrana bültenimi avucumun içi gibi bilerek çıkıyorum. Bir sürü kanalda yakışıklı erkekler ve güzel kadınlar var. Çoğu kulaklık veya prompter olmadan haber sunamaz. Ben ise televizyon habercisiyim. Mesleğimi sorarsanız gazeteciyim derim. Zaten co-anchor’lık diye bir meslek de yok. Haberi, sanki dost meclisinde konuşuyormuşum gibi sunuyorum. Çok hızlı konuştuğumu söyleyenler çıkabilir ama sonuçta televizyon habercisiyim, sesim şöyle böyle çıkmalı diye özel bir çaba içine giremem.

Burada öyle yoğun bir tempo var ki anltamam: Örneğin makyajım son 30 saniyede yapılıyor, bu ortamda dil sürçmesi de olabilir tabii. Mehmet Ali Birand ile sunuş tarzımız benzemiyor. Haber sunanların fiziksel açıdan belli niteliklere sahip olması gerekiyor ama dünyanın en yakışıklı adamları da değiliz. Nitekim Türkiye’de fiziği iyi kişiler de haber sundu ama tutmadı.

KORCAN KARAR (46) Show TV

Ekrana ustamı taklit etmek için çıkmıyorum

/images/100/0x0/55eacfeaf018fbb8f8984459

Gazeteciliğe 1981’de İzmir’de Yeni Asır gazetesinde başladı. 2001’de ATV haber yayın koordinatörü oldu. 2005’te, Genel Yayın Müdürü Yılmaz Özdil’in tavsiyesi ve Ali Kırca’nın onayıyla haber sunmaya başladı. O zamandan beri de hep Ali Kırca ile çalıştı. Şu anda Show Haber’de hafta sonları ve tatil günleri Ali Kırca’nın yerine ana haber bültenini sunuyor. Ayrıca Show Haber yayın koordinatörü.

Bu göreve seçilmemde Türkçe’yi düzgün ve net konuşmamın, haberi bilmemin etkisi bulunduğunu düşünüyorum. İkinci anchor olmakla ilgili bir sorunum yok. Ali Kırca gibi bir ustadan sonra o masaya oturup bir şeyleri kabul ettirmek çok önemliydi benim için. Onunla abi kardeş gibiyiz. Ama oraya ustamı taklit etmek için çıkmıyorum. Stilim onunkinden farklı. Üstelik onun kadar yakışıklı bir adam da değilim. İnternet sitelerinde benim için sallanarak haber okuyor gibi eleştiriler yapılmış. Ben normalde de yerimde duramam. Keşke haberleri sunarken dolaşabilsem. Ama o masanın da bir ritüeli var. Ekranda biraz kilolu gözüktüğümü düşünüyorum, o nedenle rejim yapmaya çalışıyorum. Ayda bir de cilt bakımına gidiyorum. Haber masasında olduğum kadar da iyi bir aşçıyım.

MURAT ÇELİK (37) Star

En çok Beşiktaş maçlarını kaçırdığıma üzülüyorum

/images/100/0x0/55eacfeaf018fbb8f898445b

Nokta Dergisi’nde, TRT’de, Anadolu Ajansı’nda çalıştı. Sonra özel televizyona geçti. Şimdi Star’da Ankara anchormanliği yapıyor, son olarak hafta sonları Uğur Dündar’ın yerine haber sunmaya başladı. Cumartesi sabahı İstanbul’a gelip pazar gecesi Ankara’ya dönüyor.

İlk teklifi Uğur Dündar ve Yılmaz Özdil’den aldım. Benim artım belki de Türkçe’yi iyi kullanmak. Ekrana ilk kez 23 yaşında çıkmıştım ama şimdi bütün haber merkezinin yüzüyüm. Bu biraz daha zor bir iş. Oturmanıza ve kalkmanıza daha çok dikkat etmeniz gerekiyor. Ne zaman anchorman olurum, diye düşünmüyorum. Bu mesleğin bir akışı var. Hayat önüme getirirse yapabilirim. Uğur Dündar’dan sonra hafta sonu o bayrağı taşımak onur veren, ağır bir yük. İlk kez yayına çıkmadan önce aradı, bana tavsiyeler verdi. Kameraya sevdiğim bir kişiye bakar gibi bakmamı söyledi. Haber bitince de ilk o tebrik etti. Haber sunarken özellikle cümle vurgularına dikkat ediyorum. Prompterdaki metni harfiyen okumak yerine bazen haberleri kendime göre yorumluyorum. Kendime özel bakım yapmıyorum, sadece en kısa sürede kilo vermeyi düşünüyorum. Haber sunarken kendimi ilk izlediğimde biraz gözlerimi kısarak baktığımı fark ettim, bunu düzeltmeyi planlıyorum. En üzüldüğüm şey, Beşiktaş maçlarını izleyememek. Acaba stüdyoya bir decoder mi getirsem?

METİN KAYIHAN (47) Kanal 1

Anchorman’imle birbirimizi en sert şekilde eleştiriyoruz

/images/100/0x0/55eacfeaf018fbb8f898445d

1994’te TRT’ye seslendirmeci olarak girdi. İstanbul’da Kanal D’nin seslendirmelerini yaptı. Sonra Fatih Altaylı ile hafta sonu haberlerini sunmaya başladı. Şimdi Kanal 1’de hafta sonu haberlerini okuyor, aynı zamanda Ankara temsilciliğini yürütüyor. Her cuma gecesi İstanbul’a geliyor pazar akşamı Ankara’ya dönüyor.

Prompter kapansa da haberlere hakim olduğum için rahatlıkla sunarım. Artık spikerlerin saat 5’te gelip makyaj yaptıktan sonra habere çıktığı devir bitti. Hafta sonu haber sunmaktan rahatsız değilim. Keşke anchorman olsam diye bir hedefim de, hırsım da hiç olmadı. Ayrıca Fatih Altaylı’dan öğreneceğim daha çok şey var. Onunla ilişkimiz de çok iyi. Hatta birbirimizi en sert şekilde eleştirebiliyoruz. Haber sunarken ekranda kendim gibiyim. Ekrana ilk çıktığımda yüz hatlarım biraz sertti. Onu yumuşatmak epey zamanımı aldı. Sunum öncesi makyaj dışında başka bir ön hazırlık yapmıyorum.

ŞEBNEM SUNAR KÜÇÜK (36) ATV

Bu işi illa erkekler yapmaz

/images/100/0x0/55eacfeaf018fbb8f898445f

ATV’nin kurulduğu 1993’ten beri haber spikeri. 2001’den bu yana da ana haber spikeri. Şimdi hafta sonları Mehmet Barlas’ın yerine haberleri sunuyor, aynı zamanda haberlerin hazırlanış aşamasında bulunup okuyacağı haberleri yazıyor. Büyük kanallardaki tek kadın co-anchor.

Co-anchor seçilmemde diksiyonumun düzgünlüğü ve izleyiciye verdiğim güven etkili oldu diye düşünüyorum. Şimdiye kadar bundan hiç rahatsızlık duymadım. Zaten görev insanıyım. Ne zaman anchorwoman olurum diye düşünmüyorum. Tabii ki Mehmet Ali Birand, Ali Kırca ve Uğur Dündar kadar tecrübeli değilim, onları her zaman hayranlıkla izleyeceğim. Ama bu işi sadece erkeklerin en iyi yaptığına kesinlikle inanmıyorum. Anchorluk işinin yarını da belli değil. Çok zor bir iş yapmanın yanı sıra son derece acımasız bir camiada çalışıyoruz. O yüzden mesleğimi yapabildiğim kadar sürdürmek istiyorum. Anchorman Mehmet Barlas ile de aram çok iyi. Eşi Canan Barlas’ın bir röportajında söylediğini aktarayım: "Mehmet Bey’in anchormanliği köy yolunda Cadillac’la gezmek gibi bir şey."

ONLARI EN ÇOK ANCHORMAN’LERİ ÖVÜYOR

Mehmet Ali Birand (Kanal D) Deniz Arman yılların deneyimine sahip. Habere farklı bakışı, haberi anlatma gücüne güvenim ve ekranda hoş durması da artıları. Hafta sonları onu mutlaka izliyorum. Son derece küçük bir ekiple çok büyük bir iş başarıyor. Benim co-anchormanim kesinlikle doğal.

Uğur Dündar (Star) Murat Çelik’in geçmişten gelen engin bir televizyonculuk ve gazetecilik deneyimi var. Haber kaynaklarıyla sağlıklı ilişkiler içinde. İfadesi ve Türkçesi son derece düzgün. Çok çalışkan, iyi haber alan, seyircinin anlayacağı dille en kısa sürede haber sunan bir isim. Fiziği de televizyona yakışıyor. Onu, geleceğin anchorman’i olarak görüyorum.

Ali Kırca (Show Tv) Anchormanliğin iki temel özelliği var. Birincisi televizyon muhabirliğinden gelmesi, ikincisi haber hazırlama sürecinin içinde olması. Korcan Karar bunları ve daha bir çok şeyi bir arada bulunduran başarılı bir televizyon muhabiri. Bulunduğu yeri hak ediyor. İlişkimiz çok iyi.

Mehmet Barlas (ATV) Şebnem Sunar Küçük sadece benim yardımcı anchor’ım değil aynı zamanda benim hocam da. Bana televizyon haberi yazma tekniklerinden hangi kelimelerde takılmam gerektiğine kadar pek çok konuda yol gösteriyor. Fiziği düzgün, diksiyonu çok iyi, çok çalışkan. Benim co-anchor’ım çok başarılı.

Fatih Altaylı (Kanal1) Metin Kayıhan’ın hafta sonu haberlerini sunmasını ben rica ettim. Ekran görüntüsü, ses tonu gayet iyi. Üstelik haberin mutfağından gelen bir isim. Her hafta sonu mutlaka onu izliyorum. Haber sunma konusunda benden daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Sadece temposunu biraz daha yükseltebilir. Bence benim co-anchor’ım çok şeker bir adam.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!