Sendikada T.C. vatandaşı kuralı ve baraj kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Sendikada T.C. vatandaşı kuralı ve baraj kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 00:00

Hükümet, Sendikalar Kanunu’nda kapsamlı değişikliğe hazırlanıyor. Sendika kurucusu olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma zorunluluğu kaldırılırken, iş kolundaki yüzde 10 barajı da tartışmaya açıldı.

Bakanlar Kurulu dünkü toplantısında Sendikalar Kanunu ve Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’nda yapılacak değişiklikleri ele aldı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, tasarının önemli düzenlemeler içerdiğini ve bu hafta içerisinde görülüp mümkünse Meclis tatile girmeden yasalaşmasını arzu ettiklerine ifade etti. Çiçek, getirilmesi beklenen düzenlemeleri ise özetle şöyle sıraladı:

Sendikaya üye olmak ve ayrılmak için noter şartı kaldırılıyor. Noter ücreti ödeniyordu.

Sendika kurucusu olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı ortadan kaldırılıyor.

Sendikalara üye olma yaşı 16’dan 15’e düşürülüyor.

Sendikaların sadece ülke içerisinde değil yurtdışında da temsilcilik açmasına belli konularda diğer sendikalarla işbirliği yapmasına imkan veriliyor.

Üyelik aidatları tartışmalı konu. Buna karar vermemiz gerecektir. Bugün üyelik aidatları çıplak ücret bir günlük yevmiye. Bunun yerine üye aidatanı acaba serbest mi bıraksak, her sendika bunu kendisi mi tayin etse diye bir konu var.Arkadaşlarımız değerlendirecekler.

Ülke genelinde iş kolunda yüzde 10 baraj konusu var. Bu kalkabilecektir.

Bu ve benzeri düzenlemeleri tepeden tırnağa gözden geçirmek gerekecek. 1983’den bu defa 14 defa değişmiştir. Kanunların bütünlüğü bozulmuştur.

Yanlışlık varsa düzeltilir

CEMİL
Çiçek, özel sektörde sendikalara üye olan işcilerin, işten atıldığını anımsatarak, "Yeni düzenlemede iş güvenliği ile ilgili bir düzenleme var mı" sorusuna, "Sorduğunuz konularla ilgili talepler endişeler ne varsa bu toplantılarda dile getirildi. Geriye dönük bu işlerde bir eksiklik, yanlışlık olduysa veya maksada uygun bir gelişme bugüne kadar sergilenmediyse oturup bütün bunlar nereden kaynaklanıyor ona da bakmamız gerekir. Bir özeleştiri yapmadan da yasal düzenlemeleri yapmak da bence eksik oluyor. Dolayasıyla hepimiz yanlış yapabiliriz eksik yapabiliriz" yanıtı verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!