İste mucize bebek

Güncelleme Tarihi:

İste mucize bebek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2008 00:00

Annesinin beyin ölümü sonrasında 26 haftalık doğan Sadi Rıza, artık evinde. Doktorları şaşırtan direnciyle yaşama sarılan mucize bebeğe gündüz 8 aylık hamile halası, gece babası bakıyor.

TÜRKİYE, onu "Mucize bebek" olarak tanıdı. Annesi Yıldız Alçı’nın beyin ölümü gerçekleştiğinde henüz 24 haftalıktı. 12 gün boyunca anne karnında makineye bağlı yaşadı. 750 gram dünyaya geldiğinde annesini toprağa verdiler. Sadi Rıza, 80 günlük hastane macerasının ardından belediyenin tahsis ettiği evine geldi. Bu kez de evlerine hırsız girdi, ne var ne yok götürdü. Özleyiş Topbaş, kırılan camları yaptırdı, evi yeniden döşedi. Sadi Rıza, şimdi gündüzleri halasının evinde, akşamları babası ve kardeşiyle birlikte. Ağırlığı 3 kilogram oldu. Ama halası Birgül Ceyhan kilosundan çok memnun değil, "Geçen hafta 450 gram almıştı, bu hafta 150 gram aldı. İçim içimi yiyor" diyor. 8 aylık hamile Birgül Ceyhan’ın bir oğlu var. Sadi Rıza’nın ablası 4 yaşındaki Fatma’ya da o bakıyor. Diğer kardeşi 6 yaşındaki Ruken’i ise köye dedesinin yanına gönderdiler. Birgül Ceyhan’a, hastanede hemşireler Sadi Rıza’ya nasıl bakılması gerektiğini öğrettiler. Birgül Ceyhan, "Sadi Rıza’yı kendi evlatlarımdan ayırmıyorum" dedikten sonra ekliyor: "Bir ay sonra doğum yaptığımda ne yapacağız kara kara onu düşünüyoruz."

Baba Erdinç Ceyhan (27), sabahları Sadi Rıza ile Fatma’yı halalarına teslim ediyor. Akşam iş dönüşü ya gelip alıyor ya da Birgül Ceyhan onları evine getiriyor. Birgül Ceyhan, Sadi Rıza’yı "Sessiz, sakin, sanki yalnızlığı hisseden bir bebek. Evin içinde bebek olduğunu anlamazsınız, o kadar uslu" diye anlatıyor. Sadi Rıza iki saatte bir mamayla besleniyor. Hastalığı yok ama gözlerindeki erken doğuma bağlı problemler için lazer tedavisi uygulanıyor.

Sayesinde kurtulduk

Erdinç Ceyhan, Altınşehir’de bir markette reyon görevlisi olarak 600 YTL maaşla çalışıyor. Kira vermiyorlar ama Sadi Rıza’nın iki günde bir kutu tükettiği mama 33 YTL. Buna bez parası da eklenince, Erdinç Ceyhan’ın gözü korkuyor ama "En azından başımızı sokacak evimiz var, ona şükrediyoruz" diyor. Erdinç Ceyhan, eşi Yıldız Alçı öldüğünde başta "Nasıl bakarım, fişi çekin" düşüncesiyle oğlunu istemediği için şimdi çok pişman. Ceyhan, "Ben eşimi yoksulluktan kaybettim. Barakada yaşıyorduk. Sadi Rıza’ya nasıl bakacağımı düşündüm. Ev yok, iş yok, para yok. İki tane de kızım var. Birinin çalışıp para kazanması lazım ki o çocuklar büyüsün. Ben annelik yaparsam, para nereden gelecek diye düşündüğüm için başta istemedim. Ama Sadi Rıza sayesinde kurtulduk diyorum şimdi. Rızkımız onunla geldi. İşim var, evimiz var. Gündüz ablam bakıyor, gece ben bakıyorum" diye konuşuyor.

Kaderim onlarla aynı

Erdinç Ceyhan, 24 yaşında Ağrı’da ölen annesini "hayal meyal" hatırlıyor. "Ölümün ne demek olduğunu bile bilmiyordum. Neden toprağın altına koyuyorsunuz deyip mezara girmiştim" diyor. Sadi Rıza’nın minik parmaklarını tutarak, "Biz de üç kardeştik. Çocuklarım da benim gibi annesiz kaldı. O kadar çok çektik ki, çocuklarım çekmesin. Onlar için yaşam savaşı veriyorum" diye konuşuyor.

Seksen gün hastanede kaldı

İki çocuk annesi, 6 aylık hamile 26 yaşındaki Yıldız Alçı’ya, fenalaşarak kaldırıldığı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde menenjit teşhisi konmuştu. Tedaviye alınan Alçı’nın yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü gerçekleşti. Doktorlar, anne karnında 24 haftalık olan bebeğin alınabilmesi için, Yıldız Alçı’yı makineye bağlı yaşattılar. 750 gram dünyaya gelen Sadi Rıza, 80 gün sonra, 2 kilo 300 gramken taburcu edildi. Sadi Rıza, dünyada 13’üncü, Türkiye’de ise ilk vaka.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!